avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 218 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... STUDIU DE CAZ: cine trebuie să plătească ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

STUDIU DE CAZ: cine trebuie să plătească instalatorul venit la et. 4 după ce se fac reparații la conductele de apă?

Buna ziua, dragi prieteni, am nevoie de asistenta la situatia de mai jos:
STUDIU DE CAZ
Intr-un bloc, pe o coloana de 4 etaje cu cate un ap. pe etaj, se fac reparatii la conductele de apa
Var. I
de proprietarii ap. de la et.1, 2 si 3 la intervale de timp de cateva zile unul fata de altul; de aceea este oprita apa de la robinetul general de la subsol. Dupa fiecare repornire a apei, la ap. de la et.4 se obtureaza teava de alimentare cu apa din cauza unei pietricele antrenata de presiunea apei , asa ca proprietarul trebuie sa cheme de fiecare data un instalator care sa ii remedieze inconvenientul.
Intrebare: cine trebuie sa plateasca instalatorul venit la et.4 ?(cu temei legal facuta argumentatia)
Var.II
oprirea apei de la subsol se face de catre administrator pt. inlocuirea robinetului general de coloana.
La repornirea apei, proprietarul ap. de la et.4 trebuie sa cheme instalatorul pt, desfundarea gurii de alimentare cu apa din ap. sau.
Intrebare: cine trebuie sa plateasca instalatorul venit la et.4 ? (cu temei legal facuta argumentatia)
Va multumesc !
Ultima modificare: Luni, 21 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Marcus2 , utilizator 08:42, 23 Mai 2018
Dacă îmi permiteți, vă prezint și părerea mea, sper că nu tardivă:
Este corect să fie plătite cele trei intervenții pentru înlăturarea pietrelor (în fapt, depuneri de calcar din interiorul conductei) de către toți proprietarii, dacă impuritatea a provenit de pe coloană (parte comună) sau de către proprietarul de la 4, dacă acestea au provenit din conducta proprie de racordare la coloană.
Sunt predispuse la colmatare conductele orizontale, pentru că impuritîțile se depun atunci când debitul e zero, se acumulează și, la un moment dat, se desprind și sunt duse de apă până înfundă ceva. Așadar, aș spine că e drept să plătească proprietarul de la 4 dar și instalatorul care a remediat problema fără să caute cauza.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună seara. În primul rând trebuie să precizați dacă există Asociație de proprietari. În ambele cazuri, chiar dacă există sau nu asociație, atât timp cât vi se oprește apa și la repornire ceva nu mai funcționează ca înainte, mai ales că acest lucru se produce sistematic imediat după intervențiile la apartamentele deservite de aceeași coloană la care e racordată și locuința dvs, vi s-a creat un prejudiciu. Acesta trebuie reparat de către cei care l-au produs sau provocat, fie prin suportarea prestației instalatorului, fie prin propria lor manoperă, pentru repunerea în funcțiune, respectiv aducerea în starea de dinaintea defectării. În cazul de față este vorba de o intervenție minimă, dar eu înțeleg că dvs ați dorit să supuneți discuției ca principiu, pentru viitor, când să spunem că ați putea fi confruntată cu situația în care defecțiunea și remedierea acesteia să nu fie chiar minoră. Am înțeles bine ?
Cu tot respectul pentru participantii la discutie.
Revin cu premisa ce am mentionat-o si mai sus. Cine si cum poate demonstra fara echivoc, ca piatra buclucasa a sosit din vina cuiva anume ? Vecinul, oricare ar fi el..poate face oricand o reparatie, iar piatra sa vina desprinsa de oriunde din avalul instalatiei de apa ale condominiului, din tevile stradale.
Eu cred ca atunci cand vorbim despre posibilitati, vorbim despre lucruri ce se pot face in clar si concret si care nu ar avea posibilitati de interpretare. Deci...cum putem emite clar vinovatia aparitiei in instalatie a pietrei ce ajunge sa produca disconfort la etajul 4 ? Piatra poate fi chiar din zona de traseu orizontal apartinator etajului patru .

Cu deosebita stima, Aurelian B.
silviu_n, teava orizontala de alimentare locala a WC -ului in ap. de la et.4 este din cupru, e lunga de max. 30 cm, in continuare este traseul pe verticala care deserveste celelalte 3 ap. de dedesubt, Pana la a fi oprita apa de la subsol ,nu au fost probleme cu gura de alimentare a bazinului WC-ului. Intrebarea mea initiala a fost gandita ca, in cazul opririi de 10 ori a apei si obturarii de fiecare data a alimentarii bazinului WC-ului de la et.4, proprietarul de la 4 sa plateasca un instalator de 10 ori, el neavand nici o problema cu instalatia ?
Nu vreau sa influentez opiniile, doar doresc sa aflu si alte puncte de vedere.
Multumesc !
Da, ati inteles bine,Marcus2, asa ma gandeam si eu...
Desigur ca am fost contrata (eu fiind pagubita) de cel caruia i-am solicitat sa-mi indrepte disconfortul creat, cu formula " ce , ma credeti prost ? ", iar eu i-am spus ca e doar o regula de bun simt. Ceea ce nu i-am mai spus e ca intre un prost si un om cu bun simt, prefer pe ultimul !
Multumesc !

Alte discuții în legătură

Conducta apa - fisurata mariamarin mariamarin Intrun apartament de la etajul 2 peretele de la bucatarie si camera mare se uda cand locatarii de la etajele superioare folosec apa. Am trimis doi instalatori ... (vezi toată discuția)
Avarie coloana apa narcisdaniel narcisdaniel daca conducta de apa a blocului se crapa, eu am tavanul ud si trebuie sa sparg la vecinul de sus, cine plateste daca teava este sparta la nivelul ... (vezi toată discuția)
Blindare coloana teisoara teisoara Buna ziua, va rog frumos un raspuns la urmatoarea situatie \" _locuiesc intr-un bloc de 4 etaje,la et 2. -pe coloana mea toata lumea are centrala ,deci ... (vezi toată discuția)