avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Dizolvare asociatie non profit
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Dizolvare asociatie non profit

Buna ziua! Sunt membru asociat al unei asociatii non profit fondate in 2007, care nu a avut absolut niciun fel de activitate.La doua luni de la formare am fost impreuna cu inca un asociat pentru a o "inchide" la adm. financiara, unde la sfatul unui inspector am semnat un act al carui continut nu mi-l aduc complet aminte, insa spunea cum ca nu am avut si nu urma sa avem activitate.Conform spuselor sale, urma ca asociatia sa se dizolve din cauza lipsei vreunei activitati dupa o anumita perioada.
Am presupus ca si asa s-a intamplat, pana cand acum cateva zile, banca unde aveam contul de patrimoniu initial deschis mi-a adus la cunostinta ca acel cont inca exista si ca le datorez o anumita suma pentru comisioane.Scopul meu actual nu este sa evit plata acelei sume, ci sa inchei intreaga poveste, asigurandu-ma de dizolvea asociatiei si inchiderea contului.
Mai mult de atat, nu am reusit sa gasesc dosarul cu actul constitutiv si statutul asociatiei, singurul act pe care il posed este cel in care se confirma inregistrarea ei in registrul national.
Astfel, va rog sa ma sfatuiti cum ar trebui procedat.Repet ca nu s-a desfasurat absolut niciun fel de activitate de nicio forma.
Cum pot afla exact stadiul actual acestei asociatii?Este posibil ca ea sa fi indeplinit conditiile pentru a fi fost dizolvata, insa sa nu se fi constatat aceata datorita simplului fapt ca nimeni nu a depus o cerere pentru constatarea situatiei?Daca da, care este cea mai simpla procedura pentru a o dizolva? Contul bancar mentionat, banuiesc ca poate fi inchis doar ulterior dizolvarii efective a asociatiei.
Actul constitutiv si cel al statutului imi vor fi absolut necesare in original in procedura ce urmeaza? Daca da, cum le pot procura din nou? Mentionez ca dintre cei 3 asociati initial pot lua legatura doar cu doi, dintre care unul mi-a confirmat ca nu mai are nici el niciun act referitor, iar celalalt incearca a le gasi.
Va multumesc anticipat pentru raspunsurile dvs. in vederea rezolvarii situatiei.
Ultima modificare: Joi, 24 Mai 2018
wrunning, utilizator
Cel mai recent răspuns: wrunning , utilizator 15:08, 25 Iunie 2018
Pentru lichidarea unui ong nu la finante trebuia sa incepeti sa mergeti. Va va trebui o hotarare a adunarii generale si un lichidator si sa ajungeti si la judecatora unde ati depus actele de infintare. Sa aveti toate actele depuse la zi la finante, adica toate bilanturile anuale ale ong-ului.
Va multumesc pentru raspuns.
Nu sunt sigur de ce act am semnat atunci, insa stiu sigur ca inspectorul ne-a asigurat ca acela, alaturi de lipsa activitatii sunt suficiente ori pentru dizolvarea asociatiei, ori pentru suspendarea pe termen nedefinit fara alte formalitati necesare.
Cu siguranta de atunci, din 2007, nu au mai fost depuse niciun fel de acte si intreprins nimic in ceea ce priveste asociatia.
Din cei 4 asociati, doar eu si inca 2 putem fi contactati.
In lege am citit si ca ,pe langa decizia AG de dizolvare, se poate infaptui aceasta de drept si in cazul neintrunirii consiliului sau adunarii general interval de mai mult de 1 an.
Totodata, avand in vedere ca nu s-a desfasurat niciun fel de activitate si nu au existat niciun fel de active, este necesar si un lichidator?
Va rog sa-mi dati mai multe detalii de unde ar trebui sa incep procedura si estimarea ca timp si costuri a ei.
1. Finantele nu aveau nicio competenta legata de dizovare a unui ONG si nici vreo competenta sa dea sfaturi, pacat ca cel inspector s-a lansat pe o tema pe care nici nu avea voie conform legii sa emita opinii. 2. Daca ati declarat prompt la Finante ca nu aveti si nici nu ati avut vreo activitate e posibil pe legislatia actuala sa nu fiti obligati sa depuneti situatii financiare anuale, dar e de verificat daca era posibil si in lumina legislatiei mai vechi si daca s-a considerat ca ati indeplinit atunci procedurile necesare. 3. Asa cum s-a spus, trebuie sa faceti sedinta de AG, sa adoptati decizia de dizolvare, sa numiti lichidator (chiar daca nu a existat nicio activitate - ca tot exista niste active ex. patrimoniul initial, au fost si comisioanele bancare...) si sa se parcurga toata procedura destul de complexa descrisa in OG 26 / 2000. Exista si varianta sa cereti o constatare judecatoreasca dizolvarii de drept, insa trebuie sa demonstrati o imposibilitate obiectiva de constituire / intrunire a organelor ei... simplu fapt ca cei in cauza nu au mai avut timp sau chef sa isi tina sedintele nu face sa fie intrunite cerintele legale... Cum scrieti ca 3 din 4 fondatori mai pot fi contactati, nu e intrunita cerinta legala pentru dizolvare de drep 4. Un cont bancar puteti sa il inchideti oricand, un ONG nu e obligat sa aiba cont bancar. Desigur, ca sa vi-l inchida, banca va cere sa platiti la zi datoriile (comisioanele restante). 5. Exista riscul sa aveti probleme in a dovedi cine e reprezentantul legal al asociatiei, daca cei numiti initial aveau mandate pe perioade determinate si acestea au expirat si nu s-au mai facut alegeri...6. Puteti obtine copii certificate ale actelor constitutive de la dosarul aflat la Judecatorie. In principiu se taxeaza cu 1 leu ./ pagina de act remis in copie certificata de instanta.
Va multumesc pentru informatiile suplimentare, imi sunt de folos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfiintare asociatie non-profit danabadici danabadici Cum se poate lichida (desfiinta) o asociatie non-profit? Eu stiu ca nu se poate decit sa cedezi toate bunurile unei alte asociatii. Se poate vinde unor alti ... (vezi toată discuția)
Care este procedura de dizolvare a unei asociații non-profit fără activitate, conturi bancare, patrimoniu etc.? AndreaSera AndreaSera Suntem 3 membri fondatori si vrem sa o dizolvam asociatia. Nu exista absolut nimic pe asociatie, aici ma refer la conturi banci,bani, patrimoniu. Nu am avut ... (vezi toată discuția)
Dizolvare ong cleontie cleontie Buna seara, Dorim sa dizolvam un ONG. Am inteles ca bunurile vor fi donate catre o asociatie de profil prin hotarare AGA. Ce se intampla insa cu ... (vezi toată discuția)