Dacă la contractul de munca , am in plus o clauza penala 6000 euro , și as dori sa îmi dau demisia (au trecut 8 din cei 10 ani ) deoarece angajatorul nu îmi respecta sâmbetele libere legal adică eu muncesc in fiecare zi luni -sâmbătă . Ar trebui sa scriu acest motiv in demisie ? Clauza mai este valsbils dacă angajatorul nu respecta zilele libere obligatorii ?
In vederea lamuririi asupra efectului clauzei la care faceti referire, va trebui analizat contractul, respectiv contextul in care clauza este mentionata...
Convenția încheiata între părți in baza 696 codcivi am convenit urm : in perioada 2010-2020 numita (eu) va urma cursurile de as . De farmacie necesar desf. Activității in cadrul pârtii contractante pe cheltuiala exclusiva a firmei .cheltuielile de școlarizare se rezuma la taxe aferente școlarizării și de transport . Contraprestația la care (eu) ma oblig in schimbul achitării de către firma a cheltuielilor de școlarizare și transport sa prestez serviciu in cadrul firmei pe o perioada de 10 ani din momentul absolvirii . Cu titlu de clauza penala părțile contractante convin in cazul in care după absolvirea cursului in condițiile arătate eu nu voi respecta obligația pe toată perioada convenita , voi achita 6000€ firmei cu titlu executoriu
Clauza penala inserata in actul aditional la contractul individual de munca, nu poate produce efecte in conditiile in care nu sunt intrunite cerintele imperative ale legii. Mai mult, tinand cont de raportul juridic de munca, clauza penala trebuie analizata atat prin prisma Codului civil, cat si a dispozitiilor speciale ale Codului muncii.
Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
Convenție
Dada33
Cum pot proceda dacă odată cu contractul de munca am semnat la notar și o convenție prin care ma oblig sa rămân in firma 10 ani altfel ma oblig sa ... (vezi toată discuția)
Clauza penala
Dada33
Când m-am angajat ca asistent de farmacie am semnat la notar o clauza penala la notar prin care dacă nu rămân 10 ani la aceasta firma voi plăti ... (vezi toată discuția)
Demisie
costin2874
Vreau sa imi dau demisia de la firma care lucrez si sa plec la alta firma . La firma la care lucrez nu vreau sa plec cu preaviz :azi vreau sa imi dau demisia ... (vezi toată discuția)