avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală RUSALII
Discuție deschisă în Cultură generală

RUSALII

Sarbatoarea Rusaliilor este cunoscuta si sub denumirea de Duminica Cincizecimii sau a Pogorarii Sfantului Duh.

Anul acesta este praznuita pe 27 mai.

[ link extern ]


A fost numita "Rusalii" de la sarbatoarea trandafirilor din lumea romana "Rosalia", consacrata cultului mortilor.

Nu intamplator, sambata dinaintea Rusaliilor este destinata pomenirii celor morti, zi cunoscuta si sub denumirea de Mosii de vara.

Denumirea de Cincizecime vine de la faptul ca se praznuieste la cincizeci de zile dupa Pasti.

In duminica de astazi, numita Duminica Rusaliilor (Duminica Mare) sau Duminica Cincizecimii, praznuim minunea Pogorarii Duhului Sfant peste Apostolii Domnului si, de asemenea, ziua intemeierii Bisericii crestine in lume.

Inainte de inaltarea Sa la cer, Mantuitorul a poruncit ucenicilor Sai sa nu se desparta de Ierusalim, ci sa astepte implinirea fagaduintei Tatalui ceresc, adica primirea Duhului Sfant. Si li s-a spus ca atunci vor fi imbracati cu putere de sus, vor fi luminati si intariti sa predice Evanghelia in toata lumea, sa invete toate neamurile si sa le boteze in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh si astfel sa-I fie martori pana la marginea pamantului (Fapte 1, 8) si pana la sfarsitul veacului.

Fagaduinta s-a implinit in Duminica Cincizecimii, cand, intr-adevar, S-a coborat Duhul Sfant peste Sfintii Apostoli "ca o suflare" de vant, sub chipul limbilor "ca de foc", si a revarsat in ei o putere noua, necunoscuta lumii pana atunci, care a facut din pescarii simpli si fricosi, de pana atunci, cei mai devotati Apostoli si cei mai neinfricati misionari, cum n-a mai avut lumea niciodata.
Ultima modificare: Duminică, 27 Mai 2018
Ovidiu Slimac, Expert achizitii publice

Alte discuții în legătură

Obligativitate act doveditor apartenenta cult religios pentru acordarea zilelor libere haver1989 haver1989 Buna ziua, Nu mi se acorda zilele libere deoarece nu pot demonstra ca sunt evreu. Pe langa acest aspect pot primi doar 2 zile din cele 6. Este normal? (vezi toată discuția)
Ce s-ar fi intamplat daca hristos nu ar mai fi inviat ?! Costinel Burca Costinel Burca Credeti ca Biserica ar fi falimentat ?! Indraznesc sa sper ca topicul asta nu va fi inchis ! :sorry: (vezi toată discuția)
Farse pioase Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici Heeei, legenda spune ca daca ai credinta cat un bob de mac nu numai ca poti ajunge in imparatia cerurilor dar mai ai si bilet in primul rand la spectacolul ... (vezi toată discuția)