avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Executarea silită s-a făcut prin mandatar: o firma ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Executarea silită s-a făcut prin mandatar: o firma de recuperare din Cipru a împuternicit o alta firmă din Romania, care la rându-i a contactat executorul judecătoresc. Mă ajută Decizia ÎCCJ în privința recuperatorilor de creanțe?

Buna ziua

In anul 2008 am contractat un credit de nevoi personale de la Unicredit in suma de 29800 lei .in luna decembrie a anului 2009 am solicitat in scris bancii o amanare de plata (fara a solicita o copie de pe aprobarea acesteia) acesta amanare fiind de cateva zile cu trecere in luna urmatoare, astfel in ianuarie 2010 am platit 2 rate a cite 450 lei conform graficului de rambursare .In anul 2012 am mers la banca din cu totul alte motive ,iar cand am prezentat buletinul la ghiseu am fost informat ca am o restanta de plata de cca 3500 lei motiv pentru care din acel moment nu am vrut sa mai platesc. deoarece m-am simtit furat.Mentionez ca pana cand m-am hotarat sa nu mai platesc, deja achitasem bancii cca. 15000 lei.In incheierea de sedinta spun ca m-au instiintat de cedarea creantei, mint deoarece eu am solicitat de la recuperatori in anul 2016 cesiunea de creanta.Dispun de toate dovezile de plata atat catre banca cat si catre executor.
In anul 2013 am fost executat silit . Zilele trecute ,am solicitat de la BEJ incheierea de sedinta si procesul verbal de situatie ..Stiind nr. de dosar m-am deplasat la Judecatorie si am solicitat incheierea de sedinta,deorece BEJ nu a vrut sa-mi dea acest document pe motiv ca nu il are, iar dumnealor au facut executarea in urma afisarii rezultatului pe PORTALUL INSTANTELOR.
Situatia de plata mi-a fost prezentata verbal si se prezinta la acesta data astfel:
Total de plata 8203 lei din care 3099 lei cheltuieli de executare iar restul de 5104 lei mai am de plata la creditul in discutie,situatie care este in concordanta cu evidenta mea
Va rog sa imi spuneti daca pot uzita de decizia Inaltei Curti contra recuperatorilor de creante decizie care spune ca:
,, Cererea de executare silită
(1) Executarea silită poate porni numai la cererea creditorului, dacă prin lege nu se prevede altfel.
(2) Cererea de executare silită se depune, personal sau prin reprezentant legal ori convenţional, la biroul executorului judecătoresc competent ori se transmite acestuia prin poştă, curier, telefax, poştă electronică sau prin alte mijloace ce asigură transmiterea textului şi confirmarea primirii cererii de executare cu toate documentele justificative.
În interpretarea şi aplicarea art. 664 alin. (2) din Codul de procedură civilă, reprezentarea convenţională a persoanei juridice nu se poate face prin mandatar persoană juridică, nici prin consilierul juridic sau avocatul acesteia din urmă, potrivit art. 84 alin. (1) din Codul de procedură civilă, astfel cum acesta a fost interpretat prin decizia nr. 9/2016 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept. ,,

Daca pot face uz de acesta decizie va rog sa imi spuneti si cum procedez, redeschid acel dosar si platesc taxa de timbru..!?.Executarea s-a facut prin mandatar.O firma de recuperare din Cipru a imputernicit o alta firma din Romania si acesta la randu-i a contactat executorul judecatoresc.
Va multumesc
Cu stima

Ultima modificare: Marți, 29 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: adrian_chivu2001 , utilizator 18:13, 6 Iunie 2018
Decizia la care faceti referire produce efecte pentru viitor si nu mai puteti invoca lipsa calitatii de reprezentant invocând DECIZIA ICCJ.
Mai mult decat atat, ati fi putut formula contestatie la executare in termenul prevazut de lege lucru care nu l-ati facut.
Ce s-ar fi putut face din punct de vedere juridic in vederea contestarii executarii silite este din pacate tardiv.
Ultima modificare: Luni, 28 Mai 2018
ContSters82289, utilizator
Multumesc pt raspuns insa cred ( am alta pregatire profesionala si nu mapricep ) ca aceste chestiuni de drept au existat mereu in codul de procedura civila insa instantele nu au tinut cont.
Va rog sa-mi spuneti cum fac o contestatie in anulare,cu cat trebuie sa timbrez si carei instante sa ma adresez .Cumva instantei care a judecat cauza?
,, Hotărârile definitive pot fi atacate cu contestaţie în anulare atunci când contestatorul nu a fost legal citat şi nici nu a fost prezent la termenul când a avut loc judecata.,,
Multumesc
Ultima modificare: Luni, 28 Mai 2018
adrian_chivu2001, utilizator
Incheierea de încuviinţare a executării silite nu ar putea fi atacată în mod direct prin contestatie in anulare intrucat procedura este necontencioasa iar debitorul nu se citeaza si odată ce executarea silită a început, încheierea de încuviinţare a executării silite este susceptibilă a fi anulată doar pe calea contestaţiei la executare.
Din păcate este extrem de greu să îmi dau seama in ce stadiu sunteți, deoarece folosiți anumite sintagme ce induc confuzie.
Executarea nu s-a făcut, s-a început în 2013. Bănuiesc.
Din, "a se face", reiese că s-a încheiat și nu se mai poate face nimic, in acest caz.
Acum, fara sa știu cum stați, puteți face "contestație la executarea" inceputa, pe tot parcursul ei.
Personal, vă sfătuiesc să mergeți la un avocat, întrucât se poate face și suspendarea executării, până la finalizarea contestației .
Altfel, procedura de executare nu se oprește fiindcă ați făcut contestație.
E greu sa va explice cineva în câteva cuvinte întreaga procedură de executare și contestație cât și chichițele care o pot suspenda urgent și ulterior sa fie anulata.

Pe scurt, mergeți la un avocat. Aveți șanse de câștig, dar procedura este greoaie și de durata, întrucât se poate face si apel la contestia la executare.
Și, la cum se dau termene in Romania, durează câțiva ani lejer.
Succes!
Ultima modificare: Joi, 31 Mai 2018
Quartila, utilizator
Buna ziua,
Se pot face multe in cazul dv. , dar din pacate nu dati niste date exacte, amestecati anii sau nu am inteles eu bine. Puteti solicita si repunere in termen daca nu ati primit actele de la executor, dar daca ati luat dv de la tribunal decizia mai greu. Totusi puteti face contestatie la titlu de executare ( are un termen de 3 ani) deoarece ati fost executat pe baza unui contract de cesiune care nu este titlu de executare si puteti cere anularea executarii si pentru clauze abuzive. Sigur contractul are clauze abuzive daca este din 2008, iar in acest caz creanta nu mai este certa lichida si exigibila. Este bine sa mergeti la un avocat, dar mai intai mergeti din nou la executor si cereti o copie de pe dosar , faceti in acest sens cerere scrisa si este obligat sa va dea acele acte. Succes.

Alte discuții în legătură

Poprire pe salariu ContSters425629 ContSters425629 Din luna august 2014 mi-a fost pusa in executare 1/3 poprire pe salariu la firma angajatoare , care pana in decembrie 2016 au fost retinute sumele poprite. La ... (vezi toată discuția)
Prescriere executare silita alinamariananistor alinamariananistor Buna ziua,imi puteti spune va rog unde pot verifica daca mi s-a prescis executarea silita,stiu ca se poate verifica intr-o baza de date.Daca cumpar o casa si o ... (vezi toată discuția)
Ajutor disperat pentru solutionarea unei executari RAISA76 RAISA76 Buna ziua! Am si eu o mare nelamurire si consider ca in cazul meu s-a facut un mare abuz. in anul 2006,am facut o descoperire de card in valoare de 1700,si ... (vezi toată discuția)