avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... INSTRUCTAJ PERIODIC EFECTUAT IN ZILE LIBERE?
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

INSTRUCTAJ PERIODIC EFECTUAT IN ZILE LIBERE?

Doresc sa mi se explice daca este legal ca instructajul sa fie facut in afara programului de munca . Mentionez ca lucrez in ture a cate 12 ore, mai exact doua ture de zi de la 08-20 si doua ture de noapte de la 20-08 cu sase zile libere , iar seful CHE ne pune intructajul in timpul liber , pontat 8 ore, locul de munca este la HIDROELECTRICA. Este legal acest lucru? sau e legal ca in perioada de instruire sa tunzi iarba prin curte etc? ce ar fi de facut ca sa eliminam aceste abuzuri?, Sau luna aceasta nu am mers la intructaj si ma obliga sa merg luna viitoare de doua ori , asta e legala?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:00, 30 Mai 2018
Mentionati, citez: "... iar seful CHE ne pune intructajul in timpul liber, pontat 8 ore,..." Trebuie sa va hotarati - daca va ponteaza 8 ore nu intelg cum se face instruirea in timpul dvs. liber.
In perioada de instruire se face instruire nu alte activitati.
Instruirea in domeniul ssm se efectueaza in timpul programului de lucru, cu respectarea periodicitatii stabilite prin programul de instruire-testare aprobat la nivelul firmei.
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-Art. 21 (1) Instruirea prevăzută la art. 20 alin. (1), (2) şi (4) nu poate fi realizată pe cheltuiala lucrătorilor şi/ sau a reprezentanţilor acestora.
(2) Instruirea prevăzută la art. 20 alin. (1) şi (2) trebuie să se realizeze în timpul programului de lucru.
(3) Instruirea prevăzută la art. 20 alin. (4) trebuie să se efectueze în timpul programului de lucru, fie în interiorul, fie în afara întreprinderii şi/ sau unităţii.
HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-Art. 95 Instruirea periodica se face tuturor lucratorilor prevazuti la art. 83 si are drept scop reimprospatarea si actualizarea cunostintelor in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
-Art. 96 (1) Instruirea periodica se efectueaza de catre conducatorul locului de munca.
(2) Intervalul dintre două instruiri periodice şi periodicitatea verificării instruirii vor fi
stabilite prin programul de instruire-testare elaborat la nivelul întreprinderii
şi/ sau unităţii
potrivit prevederilor art. 15 alin. (1) pct. 8, în funcţie de condiţiile locului de muncă şi/ sau
postului de lucru.
(2.1) Intervalul dintre doua instruiri periodice nu va fi mai mare de 6 luni.
(3) Pentru personalul tehnico-administrativ intervalul dintre doua instruiri periodice va fi de cel mult 12 luni.
(4) Verificarea instruirii periodice se face de catre seful ierarhic al celui care efectueaza instruirea si prin sondaj de catre angajator/ lucratorul desemnat/ serviciul intern de prevenire si protectie/ serviciile externe de prevenire si protectie, care vor semna fisele de instruire ale lucratorilor, confirmand astfel ca instruirea a fost facuta corespunzator.
(5) Instruirea periodica se va completa in mod obligatoriu si cu demonstratii practice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instruire periodica Cosmin Achim Cosmin Achim Lucrez la Hidroelectrica iar instructajul periodic se programeaza in zilele libere si are o durata de 8 ore. As vrea sa stiu daca este legal asa , Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Servicii ssm si psi Tatu M Tatu M Buna ziua, avem in institutie serviciu extern de SSM si PSI si va rog sa ma lamuriti in legatura cu semnaturile de pe Fisele individuale de instruire SSM si ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am urmatoarea situatie. lucrez la o firma in domeniul ... Norbert666 Norbert666 Buna ziua, Am urmatoarea situatie. Lucrez la o firma in domeniul automatizari unde se lucreaza pe 3 schimburi, precizez ca sunt sef de schimb. Am in ... (vezi toată discuția)