avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Lucrator desemnat/conducatorul locului de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Lucrator desemnat/conducatorul locului de munca

In situatia cand sunt indeplinite prevederile art. 20 din HG 1425 cu privire la desemnarea lucratorului cu activitati de prevenire si protectie, este corect daca acest lucrator este de fapt conducatorul locului de munca respectiv? Intreb fiindca societatea are mai multe puncte de lucru si la fiecare punct exista un coordonator de activitate/un sef, respectiv conducatorul locului de munca (angajat la 8 ore), insa el este si lucratorul desemnat pentru acel punct. Sau, in aceasta situatie, nu poate fi si lucratorul desemnat?
O alta intrebare ar fi daca activitatea este organizata pe ture, conducatorul locului de munca este cel de la punctul de lucru sau seful de tura, respectiv seful direct al angajatilor de pe tura? El (seful de tura) trebuie sa detina curs SSM pentru instruirea periodica a angajatilor de pe tura lui? sau instruirea poate fi efectuata de seful de tura printr-o decizie a societatii, intrucat este mai dificil sa intruiasca lucratorul desemnat (cu program de 8 ore) intreg personalul de pe tura.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:07, 18 Mai 2023
Pentru prima parte a discutiei ati primit deja raspuns aici: www.avocatnet.ro/forum/discu...
Pentru fiecare punct de lucru se poate nominaliza un lucrator desemnat ssm (este alegerea angajatorului), dar acesta nu poate fi in acelasi timp si conducatorul locului de munca.
HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-Art. 22 (1) Angajatorul va stabili numarul de lucratori desemnati in functie de marimea intreprinderii si/ sau unitatii si/ sau riscurile la care sunt expusi lucratorii, precum si de distributia acestora in cadrul intreprinderii si/ sau unitatii.
(2) Angajatorul trebuie sa asigure mijloacele adecvate si timpul necesar pentru ca lucratorii desemnati sa poata desfasura activitatile de prevenire si protectie conform fisei postului.
Conducatorii locurilor de munca se nominalizeaza prin decizia angajatorului in functie de organigrama unitatii - uzina, sectie, atelier, serviciu, birou, etc. si in functie de organizarea activitatii intr-un singur schimb si/ sau in schimburi.
Conducatorii locurilor de munca sunt cei care conduc activitatea in schimburi, respectiv in punctele de lucru (daca se lucreaza in schimburi). Acestia efectueaza instruirea periodica si instruirea periodica suplimentara. Nu este obligatoriu sa aiba curs ssm pentru a efectua instruirea, dar nu este interzis sa aiba, este chiar indicat un curs de 40 de ore.
Lucratorul desemnat cu activitati de prevenire si protectie in domeniul ssm nu este/ nu poate fi legal, conducator de loc de munca si deci nu poate efectua legal, instruirea periodica si instruirea periodica suplimentara a lucratorilor.
Am inteles acum. Va multumesc pentru raspunsul promt si toate clarificarile.


POPA GHEORGHE a scris:


Lucratorul desemnat cu activitati de prevenire si protectie in domeniul ssm nu este/ nu poate fi legal, conducator de loc de munca si deci nu poate efectua legal, instruirea periodica si instruirea periodica suplimentara a lucratorilor.


De ce nu poate fi? Unde este reglementata aceasta interdictie?
Nu mai postati la discutii vechi. Deschideti discutie noua.
Cititi HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-Art. 20 (1) Desemnarea nominala a lucratorului/ lucratorilor pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si
protectie se face prin decizie scrisa a angajatorului.
(2) Angajatorul va desemna lucratorul numai din randul lucratorilor cu care are incheiat contract individual de
munca cu norma intreaga.
(3) Angajatorul va consemna in fisa postului activitatile de prevenire si protectie pe care lucratorul desemnat are
capacitatea, timpul necesar si mijloacele adecvate sa le efectueze.
Avand contract individual de munca cu norma intreaga ca lucrator desemnat cu activitati de prevenire si protectie in domeniul ssm, logic, nu poate avea la aceeasi firma, in acelasi timp si CIM cu norma intrega ca si conducator de loc de munca.
Nu, ati interpretat gresit. Lucratorul desemnat nu trebuie sa aiba contract cu norma intreaga, ci sa fie desemnat din randul celor cu contract cu norma intreaga (deci sa nu fie angajat cu nrma redusa).

Alte discuții în legătură

Sipp - lucrator desemnat mvasilescu mvasilescu As doriu sa stiu daca intr-o societate poate exista in acelasi timp SIPP si lucratori desemnati sau sunt doua forme diferite de organizare a activitatii de SSM (vezi toată discuția)
Lucrator desemnat ssm cola83 cola83 Lucratorul desemnat SSM a devenit conducatorul locului de munca (director unitate scolara)! cine si cum face instruirea introductiv generala, pe cea la locul ... (vezi toată discuția)
Semnare fise ssm seby14 seby14 Buna ziua, Am curs SSM 80 ore. Pot semna fisele de instruire SSM ca si [b]persoana care efectueaza instruirea[/b]? Mentionez ca alte persoane sunt ... (vezi toată discuția)