avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Este considerata amenintare sau santaj atunci cand ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Este considerata amenintare sau santaj atunci cand cineva te acuza cu acuzati false ca ar fi fost violata?

Buna seara

Am nevoie de o informatie rapida daca se poate sa stiu cum sa procedez.

Este considerata amenintare sau santaj atunci cand cineva te acuza cu acuzati false ca ar fi fost violata?

Numita X, ma ameninta telefonic si prin retele de socializare ca eu as fi violato si mai mult de atat ca ma infunda ca, ar avea relatii la politie.

Nu stiu daca persoana asta e in toate facultatile mintale, in sensul ca la 33 de ani sa te ocupi cu asa ceva e total aiurea. Eu ma simt lezat in mod direct, si consider ca sunt santajat, nu mie friica de nimic stiind ca nu am nici o vina, sa nu mai mentionez ca nu am avut nici un fel de contact fizic, nici macar sa dam mana.

Vreau insa sa afle si altii, familia ei pe care eu nu o cunosc, defapt nici pe ea nu am intalnito decat o singura data, dar vreau sa afle cu ce se ocupa. Suntem in 2018 si cred cu tarie ca aceste fapte trebuie pedepsite. Da probabil pentru ar suna stupid, insa eu o consider hartuire, santaj si amenintare, asta daca ne referim la DEX. Nu cunosc legislatie privind lucruirle acestea

P.S Un amic foarte bun, de cetatenie Britanica (Avocat criminalistica) spune ca daca s-ar fi intamplat in Anglia, persoana X ar fi fost supusa direct la o amenda, 3 luni de inchisoare si daune morale dupa caz.

Multumesc anticipat
A
Ultima modificare: Miercuri, 30 Mai 2018
precious007, utilizator
Cel mai recent răspuns: precious007 , utilizator 23:41, 30 Mai 2018
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu are nici o relevanta ce va spune amicul avocat ,,criminalist "din Anglia asa cum nu are relevanta daca ne dam noi cu parerea referitor la legislatia din UK.Din punctul meu de vedere nu este vorba nici de santaj si nici de amenintare.Daca afirmatiile sunt facute public se poate formula o actiune civila pt repararea onoarei si imaginii dvs putand solicita daune morale.Daca eu va amenint acum pe forum ca am sa vin sa va bat nu cred ca va impresioneaza prea tare,daca vin insa cu un par in fata imobilului unde locuiti si va amenint,atunci poate sa fie vorba despre o posibila fapta de natura penala.Faptul ca va , ameninta"" nu cu o plangere /sesizare la politie nu este in nici un caz o infractiune.
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fara a cunoaste exact contextul afirmatiilor nu aveti cum aprecia caracterul penal sau civil al faptelor insa din scurta expunere se poate aprecia ca expresia "ca ma infunda" lasand sa se inteleaga faptul ca persoana vizata va fi reclamata la politie pentru anumite aspecte imaginare care au declansat starile de temere persoanei vizate, cu siguranta se poate retine fapta de amenintare. Cu atat mai mult faptele fiind repetate cu ocazia apelurilor telefonice( POSIBILE FAPTE DE HARTUIRE).
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aveti in vedere diferenta intre ameninitare si informare viol
Aspectul ca o persoana sustine ca a fost violata nu constituie elemenetele constitutive ale infractiunii de amenintare sau de santaj
Persoana pretins prejudiciata v-a solicitat .v-a impus anumite conditii pentru a nu denunta eventuala dv fapta?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu este un caz singular iar in practica astfel de postari au fost retiunute ca fapte de natura penala. Este o acuzatie directa si nu un anunt de viol fara acuzatii iar aspectul amenintarii real sau imaginar nu are relevanta atat timp cat persoana vizata poate suferi in urma acestei amenintari.

Ce am mai spune daca intr-adevar ar sesiza politia ptr viol indicand persoana vizata stiind ca in realitate nu este vinovata? Reactia organelor in urma plangerii evident ar fi justificata in demararea procedurilor si a lua masuri legale impotriva persoanei indicate in plangere.

Ori asemenea amenintare nu are cum sa nu fie asimilata ca infractiune textul art.206 Cod penal nu prevede ca fapta ptr care se ameninta trebuie sa fie reala sau imaginara, este suficient "a ameninţa o persoană cu săvârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva sa ori a altei persoane, dacă este de natură să îi producă o stare de temere"lucru care s-a si intamplat, dovada ca utilizatorul si-a exprimat temerea pe acest site. Intentia celui care a postat in a crea starea de temere ptr persoana vizata nu numai ca este excesiv de evidenta prin repetabilitate dar si intarita orin faptul ca hartiieste persoana si telefonic.

Spre exemplificare au mai fost sesizate asemenea fapte unele dintre acestea regasindu-se in expunerea din urmatorul link [ link extern ] /
ContSters82289, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va multumesc Dl. Traian Fanea. Nu se putea pune problema intr-un context mai bun. Este vorba de o amenintare voita si santaj daca luam motamo tot contextul. Am fost la polite si am depus o plangere impotriva celei in cauza, iar urmaririle vor avea loc. Atat cat si eu voi vedea daca voi mai fi amenintat sau hartuit prin intermediul telefonului sau a unei retele de socializare. Doresc sa iau legatura si cu un avocat evident pentru a clarifica totul.

Nu e vorba de par aici, amenintarile de regula, si defapt cel mai adeasea in anul 2018 nu se fac cu parul ;) se fac telefonic sau prin alte medii. Ori nu exista legi petru asta? Din cate mam documentat exista, si sunt destul de aspru pedepsite.

Alte discuții în legătură

Sunt santajata si amenintata helpmeplease helpmeplease Un baiat are poze cu mine dezbracata si ma ameninta ca o sa le faca publice daca nu fac ce vrea el.(momentan este plecat in Anglia,dar cand o sa vina acasa ... (vezi toată discuția)
Sunt amenințată cu moartea prin mesaje dar mi-e teamă să fac plângere la poliție. nu știu cum să procedez, am altă variantă de rezolvare a problemei? ContSters452058 ContSters452058 Recent am fost amenintata prin mesaje cu moartea. Sunt in oras strain, nu am familie si nici prieteni acolo cu care as putea vorbi. Mi-e frica sa scriu la ... (vezi toată discuția)
Amenintare cu mesaje pe telefon Subcinschi Subcinschi De cateva zile sunt amenintata prin mesaje- sms pe telefon.....cum procedez. Ce trebuie sa fac. Imi este frica pentru mine si familia mea. Multumesc! (vezi toată discuția)