avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... gardul din dreapta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

gardul din dreapta

Buna ziua!
Va rog sa-mi spuneti, daca este adevarat ca gardul din dreapta trebuie facut de proprietarul terenului? Am o problema, In stanga mea se afla o proprietate a Primariei. Intre cele doua terenuri construite nu se afla niciun gard despartitor.. Pot sa cer Primariei sa faca un gard, dat fiind faptul ca aceasta este pe partea dreapta a terenului detinut de ei? Exista vreo lege in acest sens sau este doar o obisnuinta ca gardul din dreapta este al tau? Care este aceea lege? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: DIANA POPESCU , Avocat 09:33, 31 Mai 2018
Orice proprietar poate sa isi ingradeasca proprietatea, suportand, in conditiile legii, cheltuielile ocazionate. Referitor la obligatia de granituire, potrivit art. 560 C.civ. "Proprietarii terenurilor invecinate sunt obligati sa contribuie la granituire prin reconstituirea hotarului si fixarea semnelor corespunzatoare, suportand, in mod egal, cheltuielile ocazionate de aceasta." In cazul in care vecinul nu contribuie la realizarea despartiturii comune, el va putea dobandi un drept de coproprietate asupra despartiturii, daca va plati jumatate din valoarea actualizata a materialelor si a manoperei folosite si, dupa caz, jumatate din valoarea terenului pe care despartitura a fost construita, dispozitiile in materie de carte funciara fiind aplicabile, potrivit art. 666 C.civ.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Gard casa diannefr diannefr La o casa cu vecini pe ambele parti, gardul a fost construit aproape integral pe cheltuiala mea. Vecinul din stânga amenința ca ma va da in judecata daca nu ... (vezi toată discuția)
Se poate construi un gard din caramida fara aprobarea primariei si acordul meu? maria2424 maria2424 Buna ziua ! Astazi am fost anuntat ca vecinului meu nu ii mai convine gardul de lemn dintre noi si ca doreste gard din caramida. Prima intrebare - are voie ... (vezi toată discuția)
Gard despartitor intre case alecsandri alecsandri Am construit un gard intre mine si propr.vecinului care la data constructiei nu isi incepuse casa iar atunci cand a terminat constructia am constatat ca s-a ... (vezi toată discuția)