avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 382 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzarea catre copil anterior divortului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzarea catre copil anterior divortului

ma numesc irina.mama e recasatorita si am tata vitreg.el acum vrea sa divoteze de mama,iar eu is trecuta pe actele casei care le-au facut impreuna pe numele meu cu vanzare cumparare cu clauza de intretinere.tata mai are 2 fete care-i poarta numele,acum....daca el divorteaza eu ce drept mai am la bunurile lasate de ei din timpul casatoriei.??
buna ziua!
ce fel de contract ati incheiat de vanzare-cumparare sau contract de intretinere?
indiferent de ce ati semnat dvs sunteti proprietara imobilului.
v-am intrebat ce fel de contract ati incheiat pt a stii ce reguli se aplica daca se aplica reg de la vanzare sau cele de la contractul de intretinere care este un contract nenumit.
Da, este mai dificil de calificat un astfel de contract . Se pare inca ca o calificare a lui se face dupa valoarea bunului, adica daca pretul platit este mai mic decat jumatate din valoarea reala a bunului, este un contract de intretinere , in caz contrar va fi un contract de vanzare cumparare. Daca obligatia principala a dobanditorului este prestarea intretinerii , contractul va fi de intretinere , chiar daca in contract s-a stipulat si pretul imobilului instrainat , acest lucru neputand afecta natura juridica a contractului, adica ramane ca obligatia principala , intretinerea, sa fie prestata creditorilor intretinerii , deoarece, in alt caz, contractul poate fi desfiintat .
In principiu, va trebui sa va indepliniti obligatia de intretinere ( deci sunteti proprietar , insa sub conditia acoradarii intretinerii ) pentru tot restul vietii creditorilor intretinerii/ vanzatorilor , altfel, acestia vor putea cere desfiintarea.
Aceasta obligatie este una indivizibila, astfel, ambii parinti au acest drept , la intretinere. Daca nu va veti putea indeplini obligatia datorita culpei lor, a refuzului acestora de a primi intretinerea, ei nu pot cere desfiintarea contractului.
Contractul de intretinere e un contract numit , insa beneficieaza de un caracter intuitu personae.
Contractul de vanzare cumparare cu drept de uzufruct e , intradevar, un contract nenumit (atipic ).
Cred ca dumneavoastra va referiti la un contract de vanzare cumparare cu drept de uzufruct viager.(nu exista nicio obligatie de intretinere in acest caz).
.
Nudul proprietar pastreaza jus utendi (adica dreptul de dispozitie ) si uzufructuarului ii revin jus fruendi si jus possidendi ( dreptul de posesie si cel de folosinta).
Reveniti , totusi , cu informatii.;)
Ultima modificare: Luni, 2 Noiembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nud proprietar si uzufructuar proprietar die.cristeas@arcor.de die.cristeas@arcor.de Buna ziua, am cumparat un apartament cu banii mei.In contractul de vinzare-cumparare se specifica ca eu sint nudist proprietar, iar bunica si prietenul ei ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager marcelini marcelini Uzufructul poate instraina(vinde sau dona) o proprietate pe care a facut-o impreuna cu familia?Daca da,in ce conditii?Ce acte sunt necesare pentru a preveni ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager oviiul oviiul vreau sa cumpar un apartament cu credit bancar pe numele socrilor -pentru a beneficia de tva 5%, eu avnd unul cumparat cu 5% tva- eu o sa platesc ratele la ... (vezi toată discuția)