Nu, aceasta internare nu se poate face pentru exprimare neacademica, se poate face doar daca persoana reprezinta un pericol pentru altii sau pentru sine, aici intelegand si deteriorarea grava a starii sale de sanatate.
In cazul in care se dovedeste ca a comis o infractiune din cauza unei boli psihice, situatia se schimba.
În cazul în care se dovedește că a comis o infracțiune situația se schimbă, indiferent dacă este sau nu bolnav psihic, dar până la a dovedi faptul că o anumită persoană a comis o infracțiune e cale lungă. Procesul penal poate continua la cererea persoanei acuzate (chiar dacă aceasta este declarată fără discernământ) dacă nu s-a stabilit printr-o hotărâre penală definitivă că persoana acuzată a comis infracțiunea.
Codul de Procedură Penală, Art. 18
Continuarea procesului penal la cererea suspectului sau inculpatului În caz de amnistie, de prescripţie, de retragere a plângerii prealabile, de existenţă a unei cauze de nepedepsire sau de neimputabilitate ori în cazul renunţării la urmărirea penală, suspectul sau inculpatul poate cere continuarea procesului penal.
Întrebarea care se pune este dacă persoana în cauză, adică suspectul, poate fi internată nevoluntar pentru faptul că un organ de poliție sau un organ judiciar consideră că este incoerentă. De obicei se adresează întrebări persoanei suspectate încă dinainte de prima audiere, iar dacă nu răspunde la toate întrebările se interpretează în fel și chip.
A nu dori sa raspundeti este altceva decat a afirma "Ma urmareste reptilienii din statul paralel, telefoanele imi sunt ascultate de oculta internationala, de ex. ieri cand m-am dus maine la cumparat paine...".