avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 219 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Boala profesionala
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Boala profesionala

Buna ziua,

Care este responsabilitatea angajatorului in momentul in care primeste un concediu medical cu cod 04 Boala profesionala?
Precizez ca angajatul respectiv anuntase inainte ca va merge sa isi faca niste controale la inima si va fi internat in spital, insa la primirea concediului medical am vazut codul 04 si diagnosticul de Astm.

Angajatul este momentan internat in spital. La externare am inteles ca trebuie trimis la medicul de medicina muncii cu care colaboreaza societatea noastra, urmand sa se faca cercetarea. In acest timp angajatorul are vreo obligatie fata de angajat, trebuie sa ii achite chelutielile de spitalizare?

Va multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:26, 8 Iunie 2018
Medicul care a emis concediul medical cu cod de boala profesionala are obligatia sa anunte DJSP prin intocmirea formularului BP1 prevazut de Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare si HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare.
DJSP declanseaza o ancheta si daca sunt indeplinite conditiile legale, intocmeste formularul BP2. In baza acestui formular, firma inregistreaza BP prin completare formualr FIAM.
Lucratorul poate beneficia astfel de prevederile Legii nr. 346/ 2002 republicata in 2009 privind asigurarea obligatorie pentru AM si BP,
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru
reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Prestatiile si serviciile se platesc prin grija angajatorului, din Fondul unic national constitutit din contributiile lunare, obligatorii, ale tuturor firmelor, in conditiile legii, ca procent din fondul total de salarii. Fondul este gestionat de catre casa judeteana de pensii.
Certificatul medical cu cod de BP trebuie avizat de medicul specialsit de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale. Avizarea este posibila numai dupa emiterea BP2 de catre DJSP.
Medicul specialist de medicina muncii va participa alaturi de medicul de la DJSP la cercetarea cazului semnalat (prin completare BP1), de boala profesionala.
Va multumesc frumos pentru raspunsul dumnevoastra.

Revin cu urmatoarea completare pe care am aflat-o ulterior. Angajatul are deja dosar de Boala Profesioanala pe respectivul diagnostic dinainte de a se angaja in cadrul societatii. Consider ca nu mai sunt necesare de parcurs toate aceste etape.

In cazul de fata angajatorul este obligat sa acorde drepturile angajatului conform art 18, legea 346/2002 republicata in 2009 privind asigurarea obligatorie pentru AM si BP? De exemplu, rambursarile de cheltuieli pe care angajatul le-a avut in spital intra in obligatia angajatorului sa le achite? Acesta trebuie sa le achite chiar daca lucratorul nu isi exprima dorinta de a i se rambursa aceste cheltuieli?


Multumesc,
In cazul de fata, se plateste concediul medical cu cod BP din fondul gestionat de CJP.
Pentru rambursarea de cheltuieli din acelasi fond, trebuie prezentate facturi si bonuri fiscale.
Angajatorul face demersurile si plata se face de catre CJP din fondul national pentru AM si BP.
Exista un aspect de care poate sa tina cont CJP. Mentionati ca lucratorul era inregistrat cu BP la un alt angajator. Intrebarea este - ce a scris medicul specialist de medicina muncii cu care firma (unde este angajat in prezent) are incheiat contract de prestari servicii medicale, pe fisa de aptitudine a lucratorului in urma examinarii medicale efectuate in vederea angajarii.
Medicul isi da avizul pe fisa de aptitudine, dupa caz - apt/ inapt/ apt conditionat pentru locul de munca ... , avand la dispozitie cererea de angajare si fisa cu riscuri profesionale bifate pentru respectivul loc de munca/ poat de lucru/ meserie, fisa cu care a fost trimis lucratorul, de catre actualul angajator, pentru examinare medicala.
Daca lucratorul nu a declarat medicului, la angajare in actualul loc de munca, ca a suferit o boala profesionala la precedentul loc de munca si nu exista mentiuni legate de acest fapt in dosarul medical aflat la medicul specialist de medicina muncii pot aparea probleme pentru lucrator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical pe cod boala profesionala VioH VioH Buna ziua,Ma poate ajuta cineva cu o indicatie in privinta unui serviciu autorizat, specializat de medicina muncii? Compania multinationala la care lucrez are ... (vezi toată discuția)
Boala profesionala Bilboreanu Bilboreanu Buna ziua.Daca se constata o boala ca fiind profesionala ce obligatii are firma la care lucrez si in ce mod si le poate indeplini? (vezi toată discuția)
Confirmare boală profesională NikuNiki NikuNiki Am boală profesională din 1995 cu fișă BP2 dar am aflat de boală în 2012 fiindcă angajatorul a ținut ascuns,din 2012 m-am internat la Colentina in ... (vezi toată discuția)