avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 192 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de odihna neacordat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de odihna neacordat

Lucrez din 15 sept. 2008 dar mi-a facut cartea de munca pe 1 noiembrie 2008. Am luat doar 10 zile de concediu ptr. tot anul 2009, iar restul vrea sa-l faca disparut. Intentionez sa plec din ianuarie 2010 in c.c.c. si vreau sa stiu cum sa procedez in asa fel incat sa nu-mi faca greutati la aprobarea c.c.c. Pot cere zilele de concediu si ptr perioada lucrata fara carte de munca( 45 zile) ? Mentionez ca in 2008 nu am luat nici macar o zi de concediu. Oricum vreau sa parasesc definitiv jobul asta . Va rog sa-mi dati un sfat pe care sa-l pot aplica in cazul unui patron care incearca sa se eschiveze oridecateori vrei un liber. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 13:06, 2 Noiembrie 2009
Nu are importanta carnetul de munca pt a beneficia de concediu de odihna, importanta este data incheierii contractului de munca astfel ca, daca ati semnat contractul cu 15 septembrie pe anul 2008 trebuia sa beneficiati de 6 zile de concediu, daca nu aveti prevazut in contract un numar mai mare de 21 de zile pe an, faceti cererea de concediu si daca nu va aproba sesizati ITM-ul, este o incalcare adreptului dvs. prevazut expres in Codul muncii - Art. 139. - (1) Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor.
(2) Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări.

Mai mult avand in vedere CCMUNN
Art. 60. — (2) Cand din motive neimputabile salariatului, acesta nu si-a efectuat integral concediul de odihna pe anul in curs, restul de concediu se va acorda pana la sfarsitul anului urmator, in perioada soliciata de salariat.
Ultima modificare: Luni, 2 Noiembrie 2009
titiana, utilizator
Concediul de odihna este un drept al salariatului care nu poate fi ingradit iar acordarea lui nu se negociaza.
In cursul unui an calendaristic, salariatul are dreptul la minim 21 zile de CO, care se efectueaza in cursul anului in baza programarii.

Daca tot vreti sa intrati in concediu pentu cresterea copilului, adresati angajatorului o cerere prin care solicitati acordarea CO aferent anului 2009 si 2008 (4 zile) anterior intrarii in CCC.
Plata zilelor de CO neefectuate este posibila doar la incetarea CIM.
Daca sustineti ca in 2008 nu ati efectuat nici o zi de concediu de odihna atunci este necesar sa mentionam si obligatia angajatorului de a acorda concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul, conform prevederilor art. 141, alin.3 din Legea nr.53/2003-Codul Muncii.
Sfatul meu ar fi sa incercati mai inatai sa solutionati aceasta situatie pe cale amiabila si dupa sa sesizati ITM-ul in cazul in care nu reusiti nimic pe cale amiabila.
Atata timp cat va vedea ca va cunoasteti drepturile s-ar putea sa se solutioneze totul fara sa fiti nevoit sa ajungeti la ITM.
Am semnat contractul de munca pe 01 noiembrie, deci cele 45 zile au fost lucrate la negru....asa ca , ptr 2 luni in 2008 de cate zile concediu de odihna beneficiez ? Si o alta chestiune: pot sa fac cererea acum sa iau toate zilele in noiembrie sau el ma poate amana sub diverse pretexte ? Are cine sa-mi tina locul , deci asta n-ar fi o problema.
Aveti dreptul la 4 zile de concediu, pt a doua intrebare ar trebui sa vedeti daca
exista o progamare a concediilor, daca nu.........., puteti solicita tot concediul, legea prevede ca poate fi fractionat la cererea salariatului

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna neefectuat in anul anterior delia25 delia25 Buna ziua! Sunt angajata a unei societati din anul 2008. Am avut dreptul la 21 zile de concediu din care nu am efectuat decat 6. Cele 15 zile ramase s-au ... (vezi toată discuția)
Concediu cukrasz_kata cukrasz_kata Un angajat nou dupa cat timp ara dreptul la concediu de odihna? (vezi toată discuția)
Co neefectuat 2009,2010,2011 ContSters75393 ContSters75393 Ce se intimpla cu zilele restante de co in anii 2009,2010,2011..Care sunt pasii de urmat pentru a cere aceste drepturi ? (vezi toată discuția)