avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 156 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Am cumpărat o mașină cu motorul schimbat fără ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Am cumpărat o mașină cu motorul schimbat fără acte, iar acum sunt dus cu vorba de fostul proprietar. Are rost să depun o plângere la parchet, sau să merg pe un proces civil pentru recuperarea cheltuielilor?

Bună seara!
Am o intrebare referitor la o țeapă dacă ii pot spune așa
In luna Februarie a acestui an am achiziționat o mașină Vw Passat de la o persoana fizica din Bacau.
Mentionez faptul ca mașina era cu numere de Iași deoarece respectivul nu apucase sa ii faca transcrierea chipurile din cauza duratei mare de așteptare.
In Mai in urma programarii am mers sa fac transcierea mașinii pe numele meu.
Mașina fiind cu numere de Iași iar eu fiind din același județ a trebuit sa chem proprietarul de la Iași pentru a ii ceda numerele (eu avand preferentiale de la fosta mașină)
A venit domnul in cauza si mi-a spus ca anul trecut i-a schimbat motorul dar fara acte.
Am purtat cateva discuții telefonice cu respectivul si mi a spus ca imi poate oferi blocul motor contra cost lucrul care nu mi s-a parut normal dar am zis ca intr-o zi am sa il cumpar pentru a muta tot din motorul actual in blocul ei care apare in acte.
Intre timp aproape a picat motorul schimbat la negru.
Astazi am fost la o statie Itp pentru a face o verificare a serie motor.
Intr-adevar cel schimbat e tot de BMP dar diferă seria...
In aceste condiții Itp-ul nu se poate face
L-am sunat pe domnul in cauza (cel de la Iași si l-am rugat sa imi dea blocul motor deoarece in Septembrie masina devine inoperativă iar dacă nu in caz contrar voi merge la poliție.
El a spus ca nu dansul a schimbat motorul si dacă a făcut-o sa o dovedesc plus faptul ca nu de la el.am achiziționat mașina ci de la cel de la Bacău.
Eu am toate conversațiile înregistrate cu el iar in vreo 2 din ele mi-a spus absolut tot despre schimbarea lui cu lux de amanunte.
Intr-un fel sau altul voi reusi sa o scot la capat cu o fisa de montaj de la un service sau cu achizitionarea unui bloc motor cu factura si toate celea.
Ps: Masina a fost verificata la reprezentanta dar cei de acolo au spus ca nu e de competenta lor sa verifice seria motorului ci doar din puct de vedere tehnic si electric.
Are rost sa depun o plangere la parchet?
Sau sa merg pe un proces civil pentru recuperarea cheltuielilor ( fisa service montaj, omologare R.A.R plus alte bube ce mai are (cu toate ca cheltuiala, timpul si nervii nu vor fi acoperite prea devreme).
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Iunie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: cerveza123 , utilizator 14:23, 12 Iunie 2018
Din punctul meu de vedere nu prea exista fapta de înșelăciune. De obicei cand se cumpara o masina second gand aceasta se cumpara in starea in care este. Ca nu este motorul original al mașinii se poate verifica foarte usor si nu V a împiedicat nimeni sa o faceti. De aceea nici împotriva persoanei de la Bacău nu va puteți întoarce cu pretenții pentru ca este culpa Dvs ca nu ati verificat asa cum trebuie masina
Daca detineti probe rezonabile care demonstreaza ca vanzatorul a executat inlocuire bloc motor fara parcurgerea procedurii legal prevazute aveti dreptul sa promovati actiune la unitatea teritoriala a ministerului public
Analizati temeinic avantajele si dezavanajele unei plangeri penale sau a unei actiuni civile
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Iunie 2018
ynocentta, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu inteleg de ce vreti sa va complicati pentru un lucru simplu. Faceti-va omologare pe noua serie si atat. Numai la noi e tampenia asta cu seria de motor. In celelalte tari nu se trece nici o serie pt ca e considerat piesa de schimb.
RAR va trece in carte noua serie si gata. Este foarte bine ca este acelasi cod (bmp).
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu consider ca o plangere penala este mai eficace. In definitiv ati cumparat o masina care are mentionat in cartea de identitate a masinii si in certificatul de inmatriculare alta serie a motorului. Nu are importanta ca este second hand. Legiuitorul a avut in vedere anumite situatii si de aceea a introdus cerinta mentionarii seriei motorului in cuprinsul actelor masinii. Sigur ca exista si alte cai sa va rezolvati problema: sa achitati dvs modificarile care sa va plaseze in legalitate, sa actionati in instanta in civil sa cereti despagubiri- cu taxa de timbru la valoare, cu plata eventuala expertiza, eventual onorariu avocat. Faceti plangere penala si constituiti-va parte civila pentru prejudiciu. Posibil ca fostul proprietar sa revina la sentimente mai bune - dupa ce este chemat de organele de cercetare penala-si sa aveti posibilitatea sa negociati cu el o rezolvare amiabila ulterior.


Petre Enache a scris:

Din punctul meu de vedere nu prea exista fapta de înșelăciune. De obicei cand se cumpara o masina second gand aceasta se cumpara in starea in care este. Ca nu este motorul original al mașinii se poate verifica foarte usor si nu V a împiedicat nimeni sa o faceti. De aceea nici împotriva persoanei de la Bacău nu va puteți întoarce cu pretenții pentru ca este culpa Dvs ca nu ati verificat asa cum trebuie masina


Aici nu sunt de acord cu Dvs. Exista cauze castigate pentru aceste "schimbari de motor".

In civil aveti sanse de castig, opinie pe care o sustin cu tarie. Consultati un avocat

Alte discuții în legătură

Rar nu face omologare pe motor schimbat (motorul e piesa de schimb, unde e problema?) IdaTuning IdaTuning Buna ziua, astazi am fost la registru sa perfectez actele pentru o masina care urma sa o vand (ford mondeo) masina a fost cumparata personal de mine si din ... (vezi toată discuția)
Schimbare motor cu unul identic S.V.K. S.V.K. Salut am 18 ani (detin permis de conducere) si un ford mondeo mk1 din 1995 cu un motor de 1.8 benzina 115 cai,motorul a fost schimbat cu unul identic (cod: ... (vezi toată discuția)
Schimbare motor autoturism tetcu tetcu Buna ziua.Va rog frumos sa-mi spune-ti daca schimb motorul unui Renault T WINGO cu altul second si care are acelasi tip, acelasi cod,aceleasi ... (vezi toată discuția)