avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 348 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna

Se da urmatoarea situatie: O cunostinta de-a mea si-a luat anul trecut (2017) sub 7 zile de concediu de odihna, iar de la firma i s-a spus la inceputul anului ca restul de concediu poate sa si-l ia pana in martie 2018. N-a facut-o(a uitat sa-si programeze concediu, si nici nu simtea nevoia de pauza). Acum ar avea nevoie de zile libere, si isi ia din zilele de concediu alocate acestui an, pentru ca cei de la firma i-au spus ca au expirat zilele de anul trecut. Eu stiam ca angajatul are dreptul sa-si restul de concediu ramas dintr-un anumit an in decurs de 18 luni de la sfarsitul anului. Mie nu mi se pare in regula ce i se spune la firma. Am gasit acest articol, dar e din 2015 si n-am apucat sa ma interesez mai mult www.avocatnet.ro/articol_402...
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Iunie 2018
Liz.R, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:07, 9 Iunie 2018
1.Pentru zilele de CO neefectuat in 2017, angajatorul are obligatia de a le acorda pana la 01.07.2019.

art.146 C.mun.
.....
(2) In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
......

2. Incalcarea dreptului la concediu de odihna anual si neacordarea acestuia poate atrage si raspunderea patrimoniala a angajatorului in conditiile art. 253 alin. (1) din Codul muncii, potrivit caruia angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.

De asemenea, puteti sesiza Inspectia Muncii sau ITM-ul, intrucat aceste institutii au atributii de control in ceea ce priveste stabilirea si acordarea drepturilor salariale, precum si a celorlalte drepturi decurgand din munca prestata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu odihna SelaruMarian SelaruMarian Soția maii are dreptul la concediul de odihna neefectuat în anul 2017 și integral anul 2018,având în vedere că din luna mai 2017 și pana în prezent a ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna ruksandra ruksandra Am lucrat ca și lucrător comercial din august 2017 pana în octombrie 2018. Eu pe anul 2017 nu am avut nici o zi de concediu, iar pe anul 2018 am avut 12 ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna steluta-tah steluta-tah Concediu de odihna neefectuat în 2016,și doresc sal efectuez în 2017 îl pot efectua cu bani sau numai am dreptul la bani faptul ca nu la - m ... (vezi toată discuția)