avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce implica donarea unui apartament?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce implica donarea unui apartament?

Buna ziua. Tata vrea sa faca act de donatie pe apartamentul pe care-l detine pentru doua dintre fetele lui (mentionez ca suntem cinci). Noi, celelalate trei suntem de acord. Se poate face o astfel de donatie? In cazul in care se poate , în actul respectiv se poate include o clauza prin care cele doua se obliga sa aiba grija de el tot restul vietii lui? Aveti idee cam care sunt costurile?
In speranta unui raspuns, va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Joi, 14 Iunie 2018
MirelaDorobantu, utilizator
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 20:59, 14 Iunie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, se poate.
Numai ca tatăl dvs trebuie să se decidă cu privire la natura contractului.
Donația presupune că "le face" cadou un apartament, iar daca dorește să fie îngrijit, se încheie un contract de întreținere.
Costurile depind de valoarea bunului.
Sau, daca asta este vointa tatalui, acesta poate incheia in mod perfect valabil un contract de donatie cu sarcini, conform caruia, in parte, doreste sa daruiasca o parte din apartament si sa fie ingrijit pentru cealalta parte. Donatia cu sarcina este un contract mentionat in repetate randuri in codul civil, este un contract numit si un contract destul de des intalnit. (art 1018-1021, 1027-1029, etc)
In limita intretinerii prestate, contractul are caracter oneros (ca si cum ar fi contract de intretinere) iar pentru ceea ce excede intretinerea prestata (sarcina), contractul este cu titlu gratuit. In fond, natura contractului se stabileste, raportand valoarea bunului la valoarea intretinerii prestate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata cotelor de întreþinere neachitate tantahurub tantahurub bună seara, am rugămintea de a mă lăuri cu privire la următorul aspect _ sunt proprietara unui apartament cu clauză de întreţinere persoana cu care ... (vezi toată discuția)
Care sunt avantajele și dezavantajele donației cu întreținere și uzufruct? se poate face și intre persoane din afara familiei? neranegrescu neranegrescu Care sunt avantajele si dezavantajele donatiei cu intretinere si uzufruct? Se poate face si intre persoane din afara familiei? O persoana straina de familie ... (vezi toată discuția)
Contract intretinere robertk robertk Buna Ziua, Tatal meu a incheiat cu bunicul meu un contract de intretinere, bunica fiind deja decedata si dupa ea s-a facut succesiunea.Toate obligatiile au ... (vezi toată discuția)