avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am fost luată sub tutela bunicilor de la vârsta de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am fost luată sub tutela bunicilor de la vârsta de 10 ani. Ce drept am la moștenire?

Buna ziua am fost luată sub tutela bunicilor de la vârsta de 10 ani până la 18 ani bunicii au decedat,as dori să știu ce drept am la moștenire? Pot avea drepturi egale cu cele ale copiilor?.O zi bună!!!
Ultima modificare: Luni, 18 Iunie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 09:46, 17 Iunie 2018
si era casatorita la data decesului?
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Să lăsăm tutela la o parte fiindcă nu are nicio legătură cu subiectul.
Sau, mai exact, îl complică inutil. Cel luat sub tutelă nu îl moștenește pe tutore. Nu în această calitate. Dar ar mai putea să aibă și alte calități...

Dvs. sunteți fiica mamei dvs. și nepoata bunicilor.
Despre aceste calități discutăm în materie de moștenire.
Ne interesează rudenia (faptul că bunica dvs. v-a fost și tutore, devine un aspect lipsit de importanță.)

Dvs. vă moșteniți mama. Pentru că v-a născut (Restul nu contează. Presupun că există multe motive pentru care ați ajuns sub tutela bunicilor, dar nu au importanță în materie de moștenire).

Dacă mama dvs. mai are și alți copii, atunci o moștenesc și aceștia, alături de dvs. Dacă mama dvs. avea și soț supraviețuitor, atunci o moștenește și el. Din expunerea dvs. nu-mi rezultă dacă dvs. sunteți singura moștenitoare a mamei dvs. ori mai sunt și alții.

Mama dvs. exista în clipa morții bunicii dvs. (mama ei).
I-a supraviețuit două zile. Suficient cât să o moștenească. Dar nu suficient timp (un an) cât să-și poată exercita dreptul de opțiune succesorală. Din acest motiv, dreptul ei de opțiune s-a transmis la dvs. în calitate de moștenitor al mamei dvs. (Și la ceilalți moștenitori ai mamei dvs. dacă există).

Și atunci, puteți face dvs. ceea ce nu a mai apucat să facă mama dvs. (să accepte moștenirea mamei ei).

Dacă dvs. acceptați moștenirea bunicii, atunci veți primi o parte egală cu a celorlalți frați ai mamei dvs.

Se numește retransmitere.
Mai exact, în pasul 1, mama dvs. o moștenește pe mama ei (alături de frații/surorile ei) și în pasul 2 dvs. o moșteniți pe mama dvs.




Ultima modificare: Duminică, 17 Iunie 2018
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nepot care mosteneste o bunica (din partea mamei decedate). tatal meu are vreun drept? Bismut Bismut Situatia sta in felul urmator: Mama mea a murit acum 6 ani. La momentul mortii mamei mele tatal meu era casatorit cu mama mea. Tatal meu nu s-a mai ... (vezi toată discuția)
Act de acceptare tacita a succesiunii ContSters238389 ContSters238389 As dori sa aflu daca declaratia prin care am declarat ca sint de acord ca sotia supravietuitoare a unchiului meu sa foloseasca cit timp traieste si partea mea ... (vezi toată discuția)
Succesiune (mostenitor decedat inaintea dezbaterii) dobrelucia49 dobrelucia49 in cazul in care unul din mostenitori a decedat inainte de inceperea actiunii succesorale cine vine la mostenire?sotia supravietuitoare sau copiii ... (vezi toată discuția)