avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 735 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act de acceptare tacita a succesiunii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act de acceptare tacita a succesiunii

As dori sa aflu daca declaratia prin care am declarat ca sint de acord ca sotia supravietuitoare a unchiului meu sa foloseasca cit timp traieste si partea mea de mostenire ce-mi revine dupa unchi, ar fi valabila ca un act de acceptare tacita a mostenirii dupa unchiul meu. Declaratia este semnata de mine de tata si de sotul meu.
Nu prea am inteles bine si d-voastra ne-ati ,,ajutat" la asta :)
Ce grad de rudenie exista intre tatal d-voastra si unchi?
Sunt frati?
Daca sunt frati si vorbiti de declaratia d-voastra, foarte probabil ca ati dat-o degeaba!
Unchiul d-voastra este mostenit de sotie si de copiii lui (daca i-a avut).
Daca nu a avut copii, este mostenit de sotie, de parinti (probabil ca sunt decedati) si de frati/surori.
Din cum ati descris situatia, singurul care-l poate mosteni este tatal d-voastra.
In final va spun ce este important in situatia d-voastra: nu declaratiile fratelui, nu declaratia d-voastra in favoarea matusii, importanta este raportarea tatalui d-voastra la mostenire.
Succesiunea a fost dezbatuta? Tatal d-voastra a acceptat-o? A renuntat la mostenire?
S-au eliberat certificatele de mostenitori?
Daca puteti raspunde corect la aceste intrebari, va pot da un raspuns exact!
Ultima modificare: Duminică, 28 Decembrie 2014
DlGoe, utilizator
Succesiunea nu s-a dezbatut. Unchiul a decedat in 1986, nu a avut copii si este fratele mamei mele. Mama mea a decedat la 3 luni dupa unchi. Nu au ramas alti mostenitori ai unchiului decit eu si sotia sa supravietuitoare, iar la rugamintea ei am dat aceasta declaratie, bunuriile ramase mostenire fiind bunurii proprii ale unchiului dinaintea casatoriei. Sotia unchiului a decedat in 2011 si nici o ruda de a ei nu si-a manifestatat dorinta de a dezbate succesiunea depa ea. Deaccea m-ar interesa sa aflu daca aceasta declaratie ar fi valabila ca act de acceptare tacita a succesiunii.
Ufff...!
Cititi-va prima postare si pe ultima... nu seamana deloc, parca sunt scenarii din doua filme diferite.
Acum sa lamurim cateva neclaritati ; neclaritati pt. d-voastra.
La momentul decesului unchiului d-voastra mostenitori erau sotia lui si sora, adica mama d-voastra.
Nu conteaza ca mama d-voastra a murit la 3 luni, la 3 zile sau la 3 secunde dupa fratele ei/unchiul d-voastra, important este ca i-a supravietuit.
Repet si va rog sa retineti: d-voastra (aceeasi situatie si pt. fratele si pt. tatal d-voastra) nu v-ati mostenit nicio clipa unchiul!
Si va repet: unchiul a avut ca unici mostenitori pe sotia lui si pe sora lui, mama d-voastra.
D-voastra, alaturi de tata si de frate, v-ati mostenit mama.
Pe sotia unchiului, matusa d-voastra, n-a mostenit-o nimeni, adica nicio ruda care ar fi avut chemare nu a acceptat succesiunea in termenul legal (asa ne spuneti d-voastra, eu iau de buna asta).
N-a mostenit-o nimeni nici dintre rudele sotului dumneaei, motivul e simplu, il stiti : nu sunteti niciunul ruda cu matusa.
Daca mostenirea dupa matusa este vacanta, vine statul si culege ce a ramas in urma matusii.
Astept sa vad ce ,,noutati" mai postati :)
DLGOE. Ai dat un raspuns care m-ar face sa-ti retrag titlul de student la drept.

Doamna,LILI1.
Doresc in primul rand sa va anunt ca, daca succesiunea a fost dezbatuta abia dupa ce mama dumneavoastra a decedat, partea de mostenire ce-i revenea se va imparti intre dumneavoastra si fratii surorile dumneavoastra fara a-l include si pe tatal dumneavoastra.
Cota succesorala este urmatoare: Avand in vedere mostenitorii, sotia unchiului dumneavoastra mosteneste 75% din tot ce este supus dezbaterii (50% partea ce-i revine din casatorie+ 25%(50% din ce lasa unchiul motenire))
Daca mostenirea af fi fost dezbatuta inainte de decesul mamei dumneavoastra, treaba ar fi stat cu totul si cu totul altfel. Atunci, tatal dumneavoastra, ar fi venit sa mosteneasca.

Termenul de acceptare a succesiunii este 1 an.
Daca succesiunea nu a fost dezbatuta iar cineva a posedat de buna credinta bunul, conform Noului CodC. s-at fi implinit termenul de uzucapiune, dar avand in vedere ca este un raport juridic vechi, se aplica termenele de uzucapiune din vechiul Cod civil.
Cel mai bine sa consultati un avocat familiarizt cu vechiul Cod.
Ultima modificare: Luni, 29 Decembrie 2014
3UGA, utilizator
Domnule (fost) stundent,
Cam tot ceea ce ati scris dvs. e ...paralel cu materia succesiuni.

3UGA a scris:

daca succesiunea a fost dezbatuta abia dupa ...
Daca mostenirea af fi fost dezbatuta inainte de ...


Nu conteaza!
Momentul dezbaterii succesiunii nu are nicio importanta.

a dezbate = a discuta pe larg si adesea in contradictoriu o chestiune. (DEX)

Cand chestiunea in discutie este mostenirea unei persoane, singurul moment care conteaza este clipa mortii celui despre a carui mostenire este vorba.

Succesiunile se dechid prin moarte (art 615 din vechiul cod civil)
Mostenirea unei persoane se deschide in momentul decesului acesteia (art 954 din noul cod civil).

Momentul dezbaterii (la notar sau in instanta) poate fi oricand ...la fel ca si cantarea vesnicei pomeniri. Dar, pentru a afla CINE l-a mostenit pe defunct, trebuie sa vedem CINE era inca viu si neingropat la momentul mortii celui despre a carui mostenire este vorba.

In 1986 - in clipa mortii unchiului din speta - mai respirau inca SOŢIA mortului si SORA acestuia (= mama utilizatoarei lili1)

SORA defunctului a mai trait inca vreo trei luni dupa fratele ei (3 luni din cele 6 luni ale termenului de optiune succesorala reglementat de vechiul cod).

Pai ...as cauta (mai intai) sa vad/sa dovedesc acte de acceptare facute de sora defunctului (in jumatatea aceea de timp) ...si abia apoi ...m-as incurca (sau poate nu :whistle: ) cu termenul ramas pentru succesibili care mostenesc prin retransmitere.

Aici este o mostenire prin retransmitere.

Dvs. (lili 1) sunteti mostenitorarea mamei dvs., alaturi de tatal dvs. (sotul supravietuitor al mamei dvs.) Mama dvs., la randul ei, l-a mostenit pe fratele ei. (unchiul dvs.)

Daca mama dvs. a acceptat mostenirea fratelui ei, acceptarea consolideaza retroactiv transmiterea mostenirii realizata de plin drept la data decesului fratelui sau.

Aceasta inseamna ca in clipa decesului mamei dvs., ea AVEA deja in patrimoniul ei ceea ce intrase/mostenise de la fratele ei (jumatate din averea fratelui).
Ceea ce AVEA mama dvs. in clipa decesului ei (inclusiv ceea ce dobandise de la frate) s-a trasmis ...mai departe (retransmis) mostenitorilor ei = dvs. si tatal dvs.

Declaratia aceea poate avea ...oaresce valoare ... sau niciuna. Depinde. In primul rand nu ne-ati povestit cam pe cand a fost scrisa.
Ultima modificare: Marți, 30 Decembrie 2014
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Mostenire, succesiune orsaia2006 orsaia2006 Buna ziua,am si eu o intrebare ,daca ma puteti ajuta ....am un frate care a decedat acum 7 ani ,iar sotia nu a deschis succesiune ,acum 1 luna a decedat si ... (vezi toată discuția)
Succesiunea si noul cod civil sorinflorentin sorinflorentin Buna ziua, Este cineva la curent cu noul cod civil? Ma interesează in special despre succesiune in caz de deces. Mulțumesc (vezi toată discuția)
Succesiune-bunica LUMITM LUMITM Am o intrebare in legatura cu o succesiune,sper sa ma poata lamuri cineva. In septembrie anul trecut a decedat bunica mea.Bunicul a decedat cu multi ani in ... (vezi toată discuția)