avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1358 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Citație în calitate de martor la o cercetare penală ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Citație în calitate de martor la o cercetare penală pentru delapidare. Ce se poate întâmpla dacă nu reușesc să ajung acolo la termenul fixat?

Buna ziua, in urma cu cca 6 saptamani am primit un apel telefonic de la o persoana care s-a recomandat a fi "X" de la IPJ Botosani. Mi s-a comunicat faptul ca trebuie sa merg acolo pentru a da o declaratie fiind suspectat pentru infractiunea de delapidare , fapta petrecuta in urma cu circa 3 ani si jumatate (la intrebarea de ce trebuie sa ma prezint acolo raspunsul a fost citez "cum de ce ? Pentru ce ai facut la sfarsitul anului 2014, nu iti mai aduci aminte?"). Fiind doar un apel telefonic nu i-am dat curs iar astazi am primit o citatie pentru a ma prezenta la sediul IPJ BT saptamana viitoare (mentionez faptul ca eu nu mai locuiesc acolo ci la 700 km departare.)
"CITATIE
.........este chemat la aceasta unitate de politie , in calitate de MARTOR, in cauza privind infractiunea prev. si ped. de art. 285 alin. 1 rap. la art. 308 alin. 1 din Cod Penal.
Martorul citat are dreptul la un avocat cu care sa se prezinte la termenul fixat.
.................................
In vederea exercitarii dreptului la aparare, martorul poate consulta dosarul."
................................... "

V-as ruga pe cat posibil sa ma sfatuiti ce pot face in continuare...daca merg acolo sa inteleg ca innainte de a da declaratia respectiva pot consulta mai intai dosarul (asa este specificat in citatie) ?
Nu am mai avut niciodata nevoie sa caut un avocat...poate ma puteti indruma spre cum sa fac acest lucru totodata intrucat nu cunosc pe nimeni in BT ?

...am uitat sa va intreb totodata ce se poate intampla daca nu reusesc sa ajung acolo la termenul fixat intrucat in momentul de fata resursele financiare de care dispun sunt foarte limitate...si care ar fi onorariul (in medie) perceput de un avocat pentru a ma reprezenta la IPJ BT.

Va multumesc mult.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Iunie 2018
Manuela Rășină, administrator
Buna ziua si va multumesc pentru raspunsul dvs.
Am sunat la mai multi avocati din Botosani insa primesc acelasi raspuns, ca daca in citatie sunt chemat in calitate de martor nu am nevoie de avocat pentru a merge la IPJ BT intrucat nu pot interveni in declaratie si ca nu se poate consulta dosarul in prealabil...cu toate ca in citatie spune clar ca pot face acest lucru. Cu alte cuvinte daca merg singur si declaratia va fi autoincriminanta poate fi aceasta folosita ca recunoastere a vinovatiei si impicit se poate beneficia de circumstante atenuante ? Totodata , pot aduce acum dovezi in apararea mea (acte doveditoare de circumstante atenuante cum ar fi dovezi clare ca fapta s-a petrecut in anumite circumstante , presiuni, starea sociala , etc) si depune la dosar o data cu declaratia ?
Ultima modificare: Vineri, 15 Iunie 2018
Pricosmin, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Avocatul va poate asista si daca aveti calitatea de martor.
Daca organul se opune avocatul poate face demersuri ca sa fie prezent.
Eu personal nu am avut niciodata probleme, nici pe legea veche si nici pe legea noua si daca pot eu inseamna ca orice avocat poate...daca isi da silinta...

Dosarul nu il va studia nici avocatul pana nu va audiaza, foarte probabil si este corect sa fie asa.
Se resping astfel de cereri.
Eu fac astfel de cereri ca sa castig timp...in primul rand si nu in speranta ca imi va fi aprobata cererea indiferent de calitatea de martor sau de suspect a clientului.
Vedeti cum va stabiliti strategia cu avocatul.
Nu stiu daca se merita deranjul in cazul dvs.
Este insa bine sa aveti avocat care sa stie sa se judece foarte bine si in cazul in care s-ar dori arestarea preventiva si sa aiba sanse cel putin egale cu parchetul.

Prejudiciul nefiind mare avocatul poate gasi solutii ca sa iesiti bine fara sa ajungeti in detentie dar va trebui sa va prezentati la audiere.

Puteti lua avocat din Suceava sau din orice alt oras doriti.
Legea va confera acest drept.
Ultima modificare: Vineri, 15 Iunie 2018
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acuzare delapidare. pe scurt am nevoie de un avocat din bucuresti ... Cristian_FL Cristian_FL Acuzare delapidare. Pe scurt am nevoie de un avocat din bucuresti care ma poate reprezenta, tinand cont ca nu sunt in tara si trebuie sa ma prezint pe data de ... (vezi toată discuția)
Delapidare beta88 beta88 Buna ziua! Am fost citat ca pe data de 10.01.2019 sa fiu prezent la. Sectia de politia in calitate de martor intr. Un dosar de delapidare. Mentionez ca am ... (vezi toată discuția)
Delapidare VOXPOPULI VOXPOPULI Daca am iesit lipsa,si am incercat sa pun banii,dar am fost descoperita,si pusa sa imi dau demisia,fara act de predare a casei si a banilor in ziua ... (vezi toată discuția)