avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 472 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Renovare scară bloc versus condiționare încasare ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Renovare scară bloc versus condiționare încasare întreținere. Este legal ce vrem să facem?

Buna ziua,
La blocul nostru alcatuit din 4 scari s-a hotarat fiecare ca fiecare scara sa se gospodareasca pentru reparatii parti comune ( nu avem fond de reparatii ).
Scara 3 a hotarat in majoritate 13 voturi cu da din 15 sa-si zugraveasca scara.
O singura persoana nu doreste sa achite zugraveala.
Ca sa o fortam ce cai avem ?
Am hotarat sa nu-i incasam intretinerea fara plata ratei la zugraveala ( sau hotart 4 rate), este legal, ne poate da in judecata ca nu-i incasam intretinerea si o conditionam sa plateasca si ratele la zugravit ?

Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 17 Iunie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: labloc , utilizator 13:22, 19 Iunie 2018
Nu se justifica sa va complicati cu conditionat plata zugraveala si intretinere
Aplicati efectiv disp L nr 230/2007
-art 49 =aplicare penalitati dupa decadere termen stabilit,
-art 50-recuperare sume cu titlu de restanta prin actiune in instanta, si
-art 51=instituire privilegiu imobiliar
Art. 654 are si alin.2 care prevede:
(2) Cu toate acestea, cheltuielile legate de părţile comune folosite exclusiv de către unii dintre coproprietari cad în sarcina acestora din urmă.
Deci, costul reparatiilor partilor comune folosite de catre unii dintre COPROPRIETARI cad in sarcina acestor, cum ar fi: liftul, usile de acces si ferestrele de pe casa scarii, instalatiile de alimentare cu utilitati (acolo unde acestea sunt delimitate tehnic si exista contoare separate in baza carora se emit facturi), instalatiile de scurgere si canalizare (acolo unde acestea sunt delimitate pe fiecare scara in parte). La noi in bloc scara 3 a fost zugravita si au fost schimbate ferestrele vechi din lemn cu ferestre din PVC cu geam termopan iar costul a fost suportat de locatarii scarii 3. La scarile 1 si 2 este, pur si simplu, dezastru, arata ca grajduri parasite. Proprietarii acestor scari sunt total dezinteresati de reparatii. Asociatia nu inseamna ca avem obligatia sa traim in grajduri. Acest concept si interpretare a legii ne intoarce la kolhoz in forma cea mai primitiva care nu se concepea nici in vechiul regim comunist. Ca exemplu, presupunem ca proprietarii unei scari vor sa-si instaleze sistem de monitorizare video, cine plateste? Sau proprietarii unei scari hotarasc sa angajeze serviciile unei firme de paza cu agent 24/24 in scara blocului, cine plateste? Desigur ca asociatia incheie contract dar se va mentiona ca serviciile se presteaza la scara respectiva iar c/val. se va incasa de la beneficiari. In asociatia noastra s-a hotarat de catre ad. gen. ca fiecare scara sa-si achite costul reparatiilor, inclusiv costul zugravelilor si amenajarilor interioare. Au ramas ca parti comune generale terasa, trotuarul de garda si fundatia cladirii si fatada cladirii. O alta situatie: In blocul in care locuiesc de 50 de ani instalatiile din subsolul scarii 3 sunt in stare buna de functionare iar la scarile 1 si 2 aceste instalatii, mai ales cele de scurgere si canalizare sunt distruse urmare folosirii necorespunzatoare iar in subsolurile celor doua scari exista o mare cantitate de fecale care miros cumplit, cu populatii masive de insecte, un adevarat focar de infectie. NU HOLHOZ!
Erata,
Vroiam sa spun NU KOLHOZ! dar cred ca s-a inteles, multumesc!
Eu tot nu am inteles un lucru: de ce nu constituiti fondul de reparatii conf. legii? Fara fond de reparatii legal constituit nu aveti niciun temei legal sa constrangeti pe cineva sa participle la cheltuieli. Legea nu va da voie sa conditionati o incasare. Incepeti sa functionati conf. Legii 230/2007 si asa puteti sa aplicati tot ce spunea Ynocentta mai sus. Altfel se aplica legea jungle. Dar eu va dau un sfat. Locatarii de la scara 3 sa se gandeasca repede si bine daca nu ar fi mai productiv sa va separati si sa va constituiti in asociatie separata. In falul acesta nu mai aveti problem cu oricare gica-contra de la nu stiu care scara. Treaba asta am aplicat-o la scara noastra si va spun ca este mult mai bine. Stiti cum este cu lucrul amestecat.....
Cum procedăm în cazul în care așa-zișii șefi ai Asociației noastre au în contul Fondului de Reparații aproape 1 miliard de lei vechi, dar niciodată n-au aplicat art.45, alin.3, să plătească din Fondul de Reparații vreo lucrare ? Astfel, acest Fond rămâne ne-cheltuit, dar banii ni se cer în continuare, lunar, pentru alimentarea ilegală a acelui Fond care în următorii 5 ani va ajunge la ... 2 miliarde de lei vechi !
Care mai e destinația acelui Fond de Reparații, dacă el se „umflă” lunar, fără a se plăti lucrările pentru părțile comune, așa cum e legal ?
Ce acțiuni în Justiție putem intenta, să stopăm aceste abuzuri, mai ales că pe scara mea, și pe altele, nu s-a mai zugrăvit scara de peste 30 de ani ?!
Cum poți avea 1 miliard de lei vechi destinat reparațiilor, dar tu să nu repari nimic din acei bani ?
Ultima modificare: Luni, 18 Iunie 2018
flory_mr, utilizator

Alte discuții în legătură

Fond rulment asociatie de proprietari christiank christiank Buna ziua.Am o intrebare legata de acest fond de rulment strans de cei de la asociatia de proprietari: este legal ca banii stransi sa fie folositi in scopul ... (vezi toată discuția)
Cota-parte la asociatia de proprietari anonimus83 anonimus83 Buna ziua. Am o nelamurire privind cota-parte la asociatia de proprietari. La blocul meu din cota-parte, isi ia salariul trei persoane, cum ar fi ... (vezi toată discuția)
Refuz incasare plata cote intretinere catalinbaloescu catalinbaloescu as dori sa stiu daca este legal ca ,comitetul sa refuze incasarea cotelor de intretinere motivand ca nu sunt achitate la zii cotele aferente fondului de ... (vezi toată discuția)