avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Verificare metrologica apometre apa rece - solutii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Verificare metrologica apometre apa rece - solutii

Buna ziua,

Avem o asociatie de proprietari mica (14 apartamente).
Am avut pierderi mari la apa si s-a decis efectuarea verificarii metrologice a apometrelor de apa rece.
Aproape toti proprietarii si-au montat apometre noi in afara de 2 proprietari ce nu vor sa isi faca verificarea metrologica sau sa le schimbe.
Pierderile s-au redus substantial dar tot mai avem undeva la vreo 2 metrii cubi pierdere lunar.

Imi puteti spune care sunt solutiile impotriva proprietarilor ce nu vor sa prezinte verificarea metrologica valabila a apometrelor ?
Imi puteti spune daca se poate decide in AG ca pierderile pe care inca le mai avem sa le transferam celor ce nu vor sa prezinte verificarea metrologica ?

Multumesc.
Cu stima,
Florin
Cel mai recent răspuns: BEN46 , utilizator 13:39, 19 Iunie 2018
Asociatie mica sau mare problemele sunt la fel peste tot , depinde cum le rezolvam .
In cazul dv. exista doua variante fie sa fie verificate metrologic toate contoarele fie sa luati altele noi , varianta doua este si cea mai buna datorita uzurii contoarelor .
Acesta hotarare trebuia luata in Adunarea Generala precum și sancțiunile ce se vor lua in cazul refuzării veificării sau schimbrii contoarelor iar comitetul exeutiv ducea la indeplinire hotararile luate de A.G. . Verificarea sau schimbarea se face programat de Asociație nicidecum fiecare de capul lui .

Notificati oficial respectivii proprietari cu obligatia respectarii hotararii majoritatii respectiv inlocuire apometre -sub sanctiunea impunerii la plata consum in sistem pausal
Daca respectivii proprietari nu inteleg nici sa inlocuiasca apometrele nici sa le verifice metrologic ,automat isi asuma riscul sa li se calculeze consumul lunar de apa in sistem pausal avand in vedere ca apometrele individuale sunt in afara perioadei de valabilitate metrologica
Multumesc pentru raspunsuri.
Decizia de a verifica metrologic toate apometrele a fost loata in AG. A fost facuta o programare cand a venit instalatorul si a schimbat apometrele pentru ca toata lumea a preferat sa le inlocuiasca cu altele noi (instalatorul a venit chiar de 2 ori pentru ca nu toti au fost acasa prima data cand a venit).
Cei 2 proprietari refuza sa faca verificarea metrologica sau sa le inlocuiasca cu altele noi.
Acum vreau este sa notific proprietarii dar incerc sa inteleg care sunt sanctiunile ce le putem decide impotriva acestor 2 proprietari.
Sanctiunea desigur ca va fi hotarata in AG dar care va fi aceea ?
Acesta sanctiune de impunere la plata consum in sistem pausal ce inseamna ? Plata in sistem pausal inteleg ca este o estimare a consumului, dar proprietarii respectivi isi dau consumurile lunar ca toata lumea.
Daca hotaram ca pierderile pe care inca le avem, sa se distribuie celor 2 proprietari, se poate intelege ca li s-a aplicat plata in sistem pausal ?
Nu puteti sa treceti toate pierderile celor doua ap. daca va ataca in Instanta au castig de cauza . Cea ce puteti face este sa includeti ap. respetive cu plata la pausal , adica consum dupa nr. de persoane , 3m apa calda si 5m apa rece de persoana iar daca tot apar diferente la impartirea mc pe asociatie acea diferenta se imparte conform hotararii luate de A.G. fie prin cresterea pretului mc de apa fie pe ap.
Asadar, nu se poate stabili prin AG sa distribuim acei vreo 2 mc la cei 2 proprietari, dar putem aplica sistemul de plata pausal (asta desi proprietarii dau indecsii la apometre lunar, dar nu ii vom mai lua in considerare din moment ce nu au verificarea valabila la apometre).
Pai daca aplicam sistemul pausal, fiecare apartament va fi incasat cu vreo 5....7 mc lunar in plus.
Adica daca facem un calcul precum fiecare proprietar consuma cam 9 mc lunar (total 18 mc), in situatia de plata in sistem pausal ei vor avea de platit fiecare cate 15 mc (pentru ca sunt cate 3 persoane). Total 30 mc. Asadar vom avea 12 mc pe care ei ii platesc in plus si nu doar 2 mc cat ne iasa noua pierderile.
Daca treaba asta este legala, atunci asa vom proceda. In aceasta situatie, cei 2 proprietari vor plati si o parte din apa vecinilor.

Cea ce nu imi este foarte clar este acel 5.1 mc pentru apa rece, pentru ca eu am gasit 8.4 mc in Ordinul 29/1993 (Anexa 1, pozitia 4 ):
"4. Pentru imobilele cu instalaţii centrale de încălzire a apei (puncte şi centrale termice) în care este inclus şi consumul de apa caldă - 8,4 mc/persoană/luna."
Proprietarii nostri au centrale termice si se prepara apa calda tot prin consum de apa rece.

Probabil acei 5.1 mc provim din 8.4 mc (ordinul 29/1993 pentru apa rece si calda) - 3.3 mc (cat prevede Ordinul ANRSC nr. 343/2010 pentru apa calda) = 5.1 mc doar pentru apa rece.

In acest caz, daca aplicam 8.4 mc/persoana/luna, fiecare proprietar va avea de platit cate 25.2 mc ??? (la 3 pers.) Pai asta se lasa cu scandal mare. Asta inseamna ca ei vor plati cam vreo 32 mc din consumul celorlalti proprietari cu verificarea metrologica la zi.

Alte discuții în legătură

Consum apa pausal in bucuresti Anca07 Anca07 Vara trecuta am facut verificarea metrologica a contoarelor de apa in bloc, dar 5 apartamente au refuzat aceasta verificare si nici nu au montat contoare noi. ... (vezi toată discuția)
Facturare apa contoare verificate si neverificate metrologic belfegor belfegor La o scara de bloc o parte din proprietari au contoare noi sau verificate metrologic iar alta parte nu.Cum facturez apa potabila si pierderile de apa? (vezi toată discuția)
Plata pausal sau plata toate pierderile aferente asociatiei de locatari Milady09 Milady09 Buna ziua! In blocul de apartamente unde locuiesc, ca urmare a unei decizii CeX si a votului Adunarii generale, s-a decis preschimbarea apometrelor ... (vezi toată discuția)