avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Asigurare sanatate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Asigurare sanatate

Nu am venituri...nu mi-am permis sa merg la analize si nici la casa de asigurari cu hartia de la medic specialist in vederea inscrierii cum ca sunt insarcinata. Nu imi permit...card de sanatate nu am ,nu mi-a fost emis,am fost doar la medicul de familie care a trecut in fisa cum ca sunt insarcinata. Ce voi intampina cand ajung la spital sa nasc? Voi fi pusa sa platesc nasterea ?...nu am bani... Ce sa fac...? Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:51, 16 Iunie 2018
1. Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii:
Art. 224.
(1) Următoarele categorii de persoane beneficiază de asigurare, fără plata contribuției:
...
f) femeile însărcinate și lăuzele, dacă nu au niciun venit sau au venituri sub salariul de bază minim brut pe țară.
...

(3) Persoanele care au calitatea de asigurat fără plata contribuției vor primi un document justificativ special, carnet sau adeverință de asigurat fără plata contribuției, eliberat de casa de asigurări de sănătate, care atestă această calitate în urma prezentării la casa de asigurări a documentelor care dovedesc că se încadrează în prevederile alin. (1) sau alin. (2). Acest document va fi vizat periodic, după caz, în urma prezentării, de către persoana interesată, la casa de asigurări, a documentelor care dovedesc menținerea condițiilor de încadrare în categoria asiguraților fără plata contribuției, în condițiile stabilite prin ordin al președintelui CNAS.

2. Normele metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobândirea calității de asigurat
art.12
(1) Dovada calității de asigurat se realizează prin modalitatea electronică de verificare a calității de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate, iar în situația în care, în urma interogării, persoana nu apare în aplicația menționată la art. 11 alin. (1), se realizează printr-un document justificativ - adeverință, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezentele norme metodologice, eliberată de casa de asigurări de sănătate în a cărei evidență se află persoana, potrivit fiecărei categorii de persoane, pe baza următoarelor documente:
....
i) pentru femeile însărcinate sau lăuze: act de identitate valabil la data solicitării, adeverință medicală, certificat de naștere al copilului - pentru lăuze, precum și declarație pe propria răspundere din care să rezulte că nu realizează venituri sau documente justificative că realizează venituri lunare sub salariul de bază minim brut pe țară;
.....

Asadar, va prezentati la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate de care apartineti cu documentele de mai sus si vi se va elibera o dovada ca sunteti asigurata la sanatate.
In baza acestui document , veti putea beneficia de servicii medicale gratuite pe perioada de sarcina, respectiv lauzie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare gravide Angela76 Angela76 Buna ziua, \"beneficiaza de asigurare in sistemul public de sanatate, fara a plati CASS:-... femeile insarcinate si lauzele, daca nu au nici un ... (vezi toată discuția)
Asigurare medicala Simina Tot Simina Tot Bună ziua, sunt însărcinată și nu sunt asigurata. Medicul ginecolog mia spus ca pot să-mi fac asigurare sa nu mai plătesc serviciile medicale. Poate sa ... (vezi toată discuția)
Insarcinata si fara loc de munca alicedelia12 alicedelia12 Buna ziua, am aflat de curand ca sunt insarcinata, eu mi-am dat demisia de la locul de munca la sfarsitul lui ianuarie, nestiind de sarcina, bineinteles. ... (vezi toată discuția)