avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament.

Buna ziua!
Detin un testament, prin care bunicii imi lasa mostenire casa. Ce pasi sunt de urmat si ce acte am nevoie pt. a deveni proprietar? Mentionez ca bunicii au decedat si au (avut) 3 copii.
Multumesc, anticipat!
Ultima modificare: Marți, 19 Iunie 2018
ionescudaniel1979, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 06:33, 21 Iunie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dezbateti mostenirea. Cat sta testamentul in picioare va depinde de copii si de ce alte bunuri mai sunt.
Multumesc! Testamentul nu are nicio valoare? Sau are, dar nu se poate numai cu el?

Liliana Gradinaru a scris:

Dezbateti mostenirea. Cat sta testamentul in picioare va depinde de copii si de ce alte bunuri mai sunt.

acest răspuns util
Are si nu prea. Testamentul se preteaza oamenilor singuri, care nu au copii.
Testamentul este o dispozitie pentru cauza de moarte. Sub acest aspect e valabil.
Insa, nu este act de proprietate. Astfel incat va trebui dezbatuta succesiunea bunicilor.
Ideea e ca bunicii mai au 3 copii, iar copiii sunt mostenitori rezervatari. Adica legea le acorda dreptul la o cota din mostenire, chiar impotriva vointei bunicilor, manifestata prin testamente sau donatii. Spus pe romaneste : nu pot fi lasati fara nimic. Daca bunicii mai au inca 7 case si dvs v-au lasat numai una, nu e problema. Mai exista bunuri din care copii sa isi intregeasca dreptul.
Daca bunicii v-au lasat dvs absolut tot, iar copiii au pretentii la masa succesorala, pot solicita reductiunea testamentului pentru incalcarea rezervei succesorale. Asta inseamna fie impartirea fizica a bunurilor, fie sa le achitati o suma de bani cu titlu de sulta.
Daca tot 3 copiii sunt dispusi sa dea declaratie de renuntare la succesiunea bunicilor....norocul dvs! In baza testamentului, veti ramane unic mostenitor.
Insa sub orice varianta trebuie "intrebati de sanatate" si trebuie sa fie prezenti la dezbaterea succesiunii dupa bunici.
Multumesc!
Fiecare copil si-a primit partea. Deci nu sunt probleme legate de eventuale pretentii! (sper sa nu am surprize!)
Dezbaterea mostenirii implica niste costuri. Cat de mari sunt in comparatie cu un act de vanzare-cumparare?
Am inteles ca aceasta dezbatere a mostenirei trebuie facuta in localitatea de domiciliu a bunicilor. Bunul lasat prin testament se afla in alta localitate, casa in care locuiesc eu la acest moment. Este adevarat, sau pot sa deschid succesiunea aici in localitatea in care locuiesc?
Multumesc inca odata!
Cu respect, Daniel.
acest răspuns util
Succesiunea se dezbate la orice birou notarial din circumscripția judecătoriei unde defunctii au avut ultimul domiciliu.
Costurile depind de valoarea bunurilor din masa succesorala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament fără succesiune dezbătută. care e situația bunurilor cuprinse în el? voichita4075 voichita4075 am 77 de ani,am testament pe un teren (pe el exista dintotdeauna o casuta) din anul 1955,Acest testament este facut de bunicul meu. intrebarea mea este: ... (vezi toată discuția)
Testament cukrasz_kata cukrasz_kata Buna seara, bunica mea mi a lasat casa prin testament. E nevoie de succesiune pt transcrierea imobilului pe numele meu? Sau cum se procedeaza? (vezi toată discuția)
Buna seara, am o nelamurire in ceea ce priveste un testament ... andre18 andre18 Am o nelamurire in legatura cu un testament creat de bunicul meu pentru mine si sora mea. Declar ca dansul a avut 2 copii, pe mama care a decedat si un fiu ... (vezi toată discuția)