avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract vanzare-cumparare

buna ziua! am o nedumerire. bunica mea din partea tatalui este recasatorita cu alt barbat[ nu este tatal tatalui meu] din 1996. pana sa se recasatoreasca, avea un apartament cumparat cand era singura. acum 5 ani, tatal meu a decedat. eu mai am un frate. vara trecuta, neam hotarat{eu, fratele,mama si bunica, ....fara sa stie sotul bunicii} ca bunica sa imi faca mie contract de vanzare cumparare pe apartament cu clauza ca ea sa locuiasca acolo pana la deces. pretul trecut a fost fictiv, trecandu-se minimul si ea neprimind niciun ban. are vreo posibilitate sotul bunicii dupa decesul ei ,sa atace acest contract si sa castige?
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 16:16, 3 Noiembrie 2009
as vrea sa mai adaug ceva. el presupun ca este mostenitor la ceva ce are bunica inainte de deces. apartamentul daca l/a vandut, nu mai este al ei. el ar putea fii mostenitor la ceva ce bunica nu mai are?
@raducc, va rugam sa evitati postarea mesajelor succesive. Aveti la dispozitie functia de editare , pentru a adauga noi date sau a opera modificari. Va multumim.

Asa cum vi s-a mai precizat, in anumite conditii, mostenitorii rezervatari ar putea ataca anumite acte incheiate de defunct in timpul vietii, daca actele pe care le incheie, fie ele cu titlu gratuit sau oneros( in privinta acestoradin urma este mai greu) , ar depasi jumatate din bunurile aflate in patrimoniul sau cotitatea disponibila Asa incat , intr-adevar, notarul v-a sfatuit la obiect.
Ultima modificare: Marți, 3 Noiembrie 2009
ContSters47264, utilizator
presupun ca legea este una singura. oare de ce primesc raspunsuri contradictorii?....ar putea sa imi spunacineva cum as putea gasi legea care prevede ce ma intereseaza pe mine? va multumesc
Raspunsul v-a fost dat. Daca e vanzare nu are nici un drept; daca e donatie ar putea fi atacata- de asta v-a sfatuit notarul sa faceti si chitanta(ca sa nu existe posibilitatea ca sotul sa atace vanzarea-cumpararea, spunand ca de fapt este donatie) ...Ati inteles?

Daca raspunsurile sunt contradictorii...atunci puteti lectura(poate va lamuriti):

Codul Civil

LEGE Nr. 319 din 10 iunie 1944
pentru dreptul de mostenire al sotului supravietuitor

Succes!
Ultima modificare: Marți, 3 Noiembrie 2009
Av. Marian Bîrlădeanu, Avocat
ideal ar fii fost daca procedati la incheierea unui contract de intretinere cu bunica dvs .
acest tip de contract nu poate fi desfiintat decat de partile contractante, respectiv creditorul si debitorul ( bunica si dvs . )

sotul bunicii este mostenitor rezervatar , ceea ce-i confera posibilitatea de a invoca reductiunea liberalitatilor excesive , in cazul in care rezerva sa succesorala ii este incalcata .
in atare situatie, in caz de proces, dvs. sa aveti dovada platii pretului pt imobilul in cauza , de asemenea si doi martori care sa fi fost prezenti la data platii pretului .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire pentru doar unul dintre succesibili cezarpoenaru cezarpoenaru am o intrebare si as dori cateva lamuriri.bunica mea este in viata si ar dori sa lase mamei mele mostenire,casa pamintul etc.MENTIONEZ ca mama mea a avut o ... (vezi toată discuția)
Mostenire pedrosolitar pedrosolitar Bunica fostei mele sotii a donat casa si tot ce avea unui nepot de verisoara, exluzand-o pe fiica si nepoata ei. In situatia data ce se poate face? (vezi toată discuția)
Donatie catrinel_lia catrinel_lia Buna ziua In urma decesului bunicilor mei, casa acestora + terenul aferent au ramas mostenirea celor 2copii, unul fiind tatal meu. Sora tatalui solicita o ... (vezi toată discuția)