avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie

Buna ziua
In urma decesului bunicilor mei, casa acestora + terenul aferent au ramas mostenirea celor 2copii, unul fiind tatal meu. Sora tatalui solicita o suma de bani pentru a ceda partea sa din mostenire dar nu doreste incheierea unui contract de vanzare-cumparare ci doreste sa doneze partea sa din mostenire tatalui meu, printr-un act de donatie la notar , pentru a evita plata impozitului catre stat.
Tatal meu intentioneaza sa ii dea suma de bani ceruta, urmand sa incheie apoi actul de donatie la notar.
Intrebari:
Actul de donatie poate fi atacat de nepoata tatalui(fiica surorii) sau de cumnatul tatalui (sotul surorii)?
Banii trebuie dati cu martori sau cu chitanta de mana?
Multumesc anticipat pentru raspuns


Cel mai recent răspuns: paulvm , utilizator 15:26, 10 Mai 2007
copii sunt mostenitori rezervatari deci pot ataca actele gratuite care le aduce atingere rezervei succesorale...... cel mai sigur vanzare/cumparare la notar.... cu predarea banilor tot acolo si sa se specifice in contract ca banii s-au predat acolo in fata notarului
sora tatalui poate sa dispuna cum vrea de bunul dobandit prin mostenire (este bun propriu). drept urmare poate sa-l si doneze, fara sa dea socoteala, atat timp cat este in viata, nici copiilor sai si nici sotului.
reductiunea lieralitatilor excesive?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestarea donatie de catre fii mostenitori luiza_luana luiza_luana Buna ziua! Ma puteti lamuri in aceasta problema: Tatal meu a donat casa lui unei nepoate a ultimei sotii. Sotia este moarta. Tatal meu are 2 copii, eu si sora ... (vezi toată discuția)
Buna ziua,intrebarea mea este despre contractul de donatie cu scutire de raport. Mario_123 Mario_123 Anul trecut socrii mei au donat mie si sotiei casa+tot terenul care il aveau.Sotia mea mai are doua surori care au fost de acord verbal fara nici un act semnat ... (vezi toată discuția)
Două moștenitoare, din care una are un copil, dorim ca un nepot să intre în posesia întregii moșteniri. ce act e recomandat să facem: donație sau contract de vânzare-cumpărare? galaoan galaoan Buna seara. Asi dori si eu o lamurire. Sunt 2 surori. Parintii sunt decedati, mama de 17 ani, tatal de 4 luni. Se dezbate mostenirea si se doreste ca dupa ... (vezi toată discuția)