avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partajare dupa divort.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partajare dupa divort.

Dupa casatorie s-a procurat un apartament in ,,rate,,Fostul proprietar a fost deacord sa i se plateasca doua treimi din suma ramasa in transe timp de un an prin intermediu agentiei imobiliare intocmindu-se niste ,,acte,, de transmitere a sumelor cu stampila agentiei.Majoritatea transelor au fost platite de parintii sotiei.Dupa divort parintii sotiei doresc sa initieze un proces de neacordare a 1/2 sotului,bazindu-se pe ,,actele,,de transmitere a banilor prin intermediul agentiei.La moment apartamentul este achitat si se afla in proprietatea sotilor in proces de divort.Pot parintii sotiei sa demonstreze ca ei au achitat in mare parte suma apartamentului si sa-l lase pe sot fara 1/2 din apartament?Multumesc mult.
Buna ziua. Din ce inteleg, 1/3 din pret a fost achitat la momentul semnarii contractului de vanzare-cumparare si restul de 2/3 in rate , timp de 1 an, cash. DA, sotia poate demonstra, cu acte , ca a achitat in mare parte pretul apartamentului si poate solicita instantei, prin actiune (de iesire din indiviziune/partaj) o cota parte mai mare ca urmare a acestor plati efectuate. Pentru asta, mai trebuie sa probeze ca sumele date de parintii au fost acordate catre ea si nu catre amandoi sotii. Trebuie sa intelegeti ca precum regula/principiul spune ca se prezuma cote egale de participare la dobandirea bunurilor comune in timpul casatoriei, asta nu inseamna ca, daca exista dovezi clare, aceasta prezumtie sa nu poata fi rasturnata. Daca o parte va dovedi ca participarea sa a fost mai mare, in principiu, poate obtine o cota mai mare. Partea care a participat mai mult, si doreste o cota mai mare, poate solicita ca partajul sa se faca prin atribuirea in proprietatea sa exclusiva a bunului, urmand sa plateasca o suma de bani, cu titlu de sulta, celeilalte parti care are o cota de participare redusa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impartirea unui bun obtinut inaintea casatoriei mateiviorel mateiviorel am cumparat un apartament impreuna cu parintii in urma cu 4 ani,pe o perioada de 30 de ani deci platesc luna de luna rata.va rog frumos daca pute ti sa imi ... (vezi toată discuția)
Probleme divort cry_baby cry_baby Salve! As dori un punct de vedere referitor la modalitatea de partajare de catre instanta a bunurilor comune, in cazul unui divort. Bunuri comune: 1 ... (vezi toată discuția)
Partaj NYNYSOR NYNYSOR daca am platit o rata impreuna cu sotia mea timp de 20 de luni, trebuie la partaj sa-i dau jumatate din ele?de ce ? ea nu a stat impreuna in acelasi imobil? de ... (vezi toată discuția)