avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Amanare pensionare in baza deciziei CCR
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Amanare pensionare in baza deciziei CCR

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis marţi 5 iunie 2018 că femeile trebuie să aibă dreptul să continue activitatea până la împlinirea vârstei standard de pensionare pentru bărbaţi, în caz contrar fiind vorba de o discriminare pe criterii de sex.
Intrebarea mea este: se aplica aceasta decizie? Poate o femeie in situatia in care dupa legea actuala se pensioneaza la 60 de ani si 10 luni sa isi continue raportul de munca in baza acestei decizii? Daca da, care este procedura?
Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 26 Iunie 2018
MariaIrina79, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:40, 27 Iunie 2018
Deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor.

Potrivit acelei decizii, femeile pot solicita continuarea executării contractului individual de muncă, în condiții identice cu bărbatul, respectiv până la împlinirea vârstei de 65 de ani.
Mulțumesc frumos pt răspuns. Credeti ca in instanta se poate castiga acest drept in baza acestei decizii daca nu va fi inca publicata in monitorul oficial in data de 11 iulie cand mama trebuie sa iasa la pensie? Am înțeles ca este si o directiva europeana in acest sens.
Va multumesc anticipat!
Cam slabe sunt sansele daca nu se publica decizia, intrucat aceasta isi produce efectele pentru viitor , nu si pentru trecut.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie ccr din 05.06.2018 nety2014 nety2014 Prevederile Deciziei CCR din 05.06.2018 privin dreptul femeilor de a iesi la pensie la varsta de 65 ani , dupa depunerea unei solicitari scrise adresata ... (vezi toată discuția)
Pensionare forțată Ana Maria Albu Ana Maria Albu La 60 de ani și 10 luni mi s a încheiat contractul de munca deși am cerut continuarea activității este legal? (vezi toată discuția)
Cerere prelungire virsta de pensionare femei freeanifer freeanifer Virsta standard de pensionarea a mea este de 60 ani si 10 luni si a avut loc pe data de 2,06.2018 conform legii cind mi s-a interupt contractul de munca si am ... (vezi toată discuția)