avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Din cauza înfundării țevii pluviale au fost ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Din cauza înfundării țevii pluviale au fost inundate mai multe apartamente, iar locatarul de la etajul 4 este considerat, pe nedrept, responsabil. Ce avem de făcut pentru a demonstra adevărul și pentru a opri aceste acuze?

Buna ziua,

Din cauza unei tevi pluviale infundate, ma confrunt cu urmatoarea problema:
Bunica mea locuieste la etajul 4, intr-un bloc cu 4 etaje si a observat ca ii curge multa apa in casa, din zona tevii pluviale. Imediat a fost la mama administratorului sa ii spuna, dar ea a spus ca e normal, pentru ca e cineva pe terasa (oare sa desfunde scurgerea?) Plouase foarte mult in ultima perioada, dar in acea zi, pe 29 iunie 2018, nu mai ploua.
Inundatia in casa devenea din ce in ce mai grava, iar bunica mea s-a dus inca o data sa anunte ca apa nu se opreste. Aceasta nu a dorit sa intre in apartamentul bunicii mele sa constate problema. Apa a curs timp de 2 ore (probabil toata apa care stagnase pe terasa). Ulterior, vecinii de la etajul 3 au spus ca au fost si ei indundati si ca e vina bunicii mele... Pagubele sunt destul de consistente, in special la zugraveala.
Tatal meu a fost la bunica mea acasa, a observat ca pe teava era pus un adeziv, pentru ca intr-un tarziu a constatat administratorul ca era o gaura in teava si a incercat sa o acopere rapid, pana la venirea instalatorului, deoarece se anuntase ca vor urma in continuare ploi. Tata a mai pus si el o pelicula de adeziv pentru ca apa tot se prelingea,cu toate ca afara nu ploua.
Instalatorul a venit, a inlocuit teava, tata a platit, dar nu a vrut sa ofere chitanta pentru costul reparatiei (200 lei).
Problema acum este ca nimeni nu mai vrea sa recunoasca faptul ca indundatia a fost produsa din cauza apei stagnate pe terasa
Intrebarea mea este cum putem proceda, ce este de facut in acest caz. Problema este ca acum vecinii spun ca trebuie sa le platim noi zugraveala, reteaua de electricitate si ca ar vrea si un pat nou.
Ce avem noi de facut pentru a demonstra adevarul si pentru a opri aceste acuze cum ca noi am spart acea teava intr-adins?
Cei de la politie au spus ca nu e de competenta lor, ca nu se pot aduce acuzatii fara probe. A fost tata si la primarie, iar aceia la fel spun ca nu e de competenta lor. Mentionez ca teava taiata si inlocuita de catreinstalator, a fost plina cu zmoala si probabil ca din acest motiv a si bufnit.

Multumesc anticipat,
Alexandra.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 16:18, 9 Iulie 2018
Cine a chemat instalatorul, tatal dvs sau administratorul?
In primul rand trebuia anuntat presedintele, administratorul, altcineva din comitetul executiv al asociatiei si nu mama administratorului!
Pentru plata instalatorului trebuia implicat presedintele si cei din Comitet ex.
Bunica (tatal dvs.) sa faca o notificare presedintelui, sa descrie situatia si faptul ca admnistratorul cunoaste situatia si sa solicite restituirea banilor si repartizarea sumei care toti proprietarii pe cota parte indiviza.
Pentru daunele solicitate de vecini ii indreptati sa se adreseze asociatiei de proprietari, asociatia raspunde de gestionarea partilor comune. Teava pluviala chiar daca se afla in interiorul apartamentului este considerata "parte comuna".
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doamna,
In cazul in care inundatia s-a produs de la teava pluviala, bunica dvs. nu are nicio vina, Cei care contesta acest lucru, nu au decat sa demonstreze dansii contrariul, insa banuiesc ca biata batrana nu poate sa traiasca cu acuzele aduse de catre vecini!
Faptul ca apa colectata pe terasa curgea si dupa o perioada mai mare de timp de la incetarea ploii, denota ca capatul superior al acelei conducte era infundat cu frunze, bucatele de lemn, hartie - aduse de domnu' vantu... Acolo la partea superioara se formeaza un dop din mizeriile aratate si nu permite ca apa sa se scurga rapid spre subsol.
O teava pluviala care isi face bine treaba trebuie sa fie bine executata, incepand cu partea ce-a mai de sus (legatura dintre terasa si primul tronson de teava care coboara spre parter).
Asadar, aici trebuie acordata o atentie sporita executiei legaturii. Meseriasii care repara hidroizolatia teraselor, cunosc foarte bine acest deziderat.
O alta conditie pentru ca aceasta teava sa functioneze bine, este ca acea teava, pe toata lungime acesteea (terasa-subsol), sa fie mentinuta complet goala, fara aglomerari de frunze, gunoaie, pierticele de pe terasa, Acest lucru se face, de obicei cu un mic dispozitiv numit parafrunzar, care, de fapt este o mica piesa din plastic ce se monteaza pe capatul dinspre terasa, costa 2-3 lei la magazinele de specialitate, si odata montat pe capatul tevii, nu permite ca toate frunzele, gunoaiele etc. aduse de vant pe terasa sa fie conduse de apa de ploaie, spre conducta in jos, sa se aglomereze undeva la vre-un cot. Conditia este ca periodic, odata la 1-2 luni si mai ales in preajma unei ploi mai abundente, cineva sa verifice ca aceste dispozitive sa nu fie infundate cu mizerii. In acest fel, intreaga cantitate de apa de pe terasa va fi colectata treptat (adica odata ce se acumuleaza) de aceste conducte pluviale si condusa spre subsolul blocului, spre canalizare.
Desigur, avand in vedere ca blocurile noaste au ceva vechime, aceste conducte colectoare de apa pluviala, trebuiesc sa fie inlocuite de un instalator priceput. Acum sunt materiale de foarte buna calitate, prevazute cu garnituri de etansare, iar inlocuirea nu creeaza probleme deosebite.

Ce aveti dvs. de facut?
Inafara de cele aratate mai sus, trebuie sa mergeti la as. prop., implicatii pe dumnealor in aceasta discutie. Mai mult, toate cele aratate, trebuiesc rezolvate prin asociatia de proprietari, deoarece terasa si conductele pluviale ţin de proprietatea comună.
Observaţi că nu trebuie să vă faceti mai multe griji decât trebuie. Dacaă vecinii nu înţeleg nici aceste chestiuni, au îmbatrânit degeaba - aşa să le spuneţi!
Am o rugaminte la dvs.: puteţi imprima sfaturile de mai sus, le duceţi la asociaţie să le afişeze la avizierul scării, să ştie toţi - de la cel cu ţâţa în gură pân' la cel cu barba sură, cum stă treaba cu aceste conducte pluviale şi care sunt cauzele producerii de inundaţii, atunci când apa provenită din precipitaţii nu este colectat bine. Bănuiesc ca aceste inundaţii nu s-au produs tot timpul, da?
Mult succes!
Ultima modificare: Marți, 3 Iulie 2018
Adam Grecu, utilizator
Daca problema a fost la instalatia parte comuna responsabilitatea reparatiei intra in sarcina asociatiei de proprietari
Privitor la prejudiciile individuale acestea pot fi recuperate fie de la asigurator daca exista incheiata asigurare facultativa fie de la asociatia de proprietari prin instanta de judecata
Buna seara,

Raspuns pentru cyan:
Multumesc pentru raspuns!
Instalatorul a fost chemat de catre administrator.
La scara unde locuieste bunica mea, nu este nici un membru al comitetului executiv. Acolo locuieste doar mama administratorului - acela locuind la alta scara si are si serviciu. Bunica mea a apelat la mama acestuia, fiind cea mai apropiata persoana careia a putut sa se adreseze.
Am fi vrut sa implicam presedintele sau comitetul executiv in plata instalatorului, insa acestia nu au vrut sa se implice, spunand ca o sa recuparam banii dupa ce vor fi repartizati pe lista de intretinere (pe coloana, nu pe cota parte indiviza, cum ar fi legal).
Desigur, am indemnat vecinii sa se adreseze asociatiei pentru a acoperi daunele, insa ei prefera sa dea vina pe noi, ca si cum noi am fi spart in mod voit teava pluviala si inundatia ar fi avut alte surse din apartamentul nostru - nu o 'parte comuna'...

Raspuns pentru dl. Adam Grecu:
Va multumim pentru raspunsul detaliat! Cu siguranta ne vom asigura ca aceste informatii vor fi facute cunoscute. Probabil ca s-a intamplat exact situatia descrisa de dumneavoastra, anume ca teava s-a infundat cu frunze, resturi, pietre, smoala (de cand a fost turnata terasa la reabilitarea blocului), ori era un tip de teava foarte veche (care se facea cu smoala prin interior) iar smoala s-a topit incat nu mai intra nici mana prin orificiul acesteia.
In mod sigur, cand s-a desfundat terasa, a bufnit apa cu presiune si si-a facut loc pe unde a putut... Totusi, nimeni nu vrea sa mai recunoasca, ca cineva a fost pe terasa sa desfunde.
E mai usor sa se arunce vina pe o singura familie si sa se spuna ca am spart noi teava intr-adins, dupa ce am vazut ca s-a produs o inundatie. Desigur, nu stiu cum ar proba ei o astfel de constatare nefondata.

Raspuns pentru ynocentta:
Multumim mult pentru sfaturi!
Din nefericire, nu am avut asigurare nici noi, nici vecinii pagubiti.
Ar fi fost mai simplu daca asociatia, intr-adevar, ar fi constatat problema reala sau ar fi luat masuri ca sa nu se intample. Acestia nu doar ca nu constata, dar arunca vina pe umerii nostri, ca si cum noi am fi spart acea teava ca sa 'mutam' culpa de pe o problema din apartament (de genul o apa la chiuveta uitata curgand sau cine stie ce alte idei) pe o parte comuna a blocului - ceea ce e complet fals.
Ultima modificare: Marți, 3 Iulie 2018
alexandrab22, utilizator
Teava de scurgere este parte comuna, daca spargerea a produs pagube, pagubele se suporta de toti care sunt sub acoperisul drenat de scurgere.

Eu sunt patit, am in casa un cot la scurgerea pluviala, cam de fiecare data cand se repara acoperisul cotul se colmateaza si incepe sa curga apa, la 2 saptamani dupa ploaie (practic nemaiputand sa se scurga se infiltreaza in placa, iar la caldura apar noi cai de evacuare a pungii de apa).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare prejudiciu produs de spargerea tevii de apa pluviala VirgilW VirgilW Buna ziua, va rog sa-mi comunicati modul in care pot recupera prejudiciile provocate de inundarea apartamentului proprietate personala (ataj 5 din 10) din ... (vezi toată discuția)
Inundatie apartamente nana234 nana234 am un apartament nelocuit de mai multi ani si acum cateva zile coloana de scurgere ape reziduale de la bucatarie a refulat in apartament; nefiind nimeni acolo, ... (vezi toată discuția)
Solicitarea de plata in vederea izolatiei teraselor de la penthouse mariusvladut78 mariusvladut78 Buna seara, Am rugamintea sa ma ajutati cu urmatorele informatii. Locuiesc la etajul 4 intr-un bloc nou construit in 2009. Blocul este prevazut cu 8 ... (vezi toată discuția)