avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 262 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Dividende neridicate
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Dividende neridicate

Sunt asociat intr-o societate s.rl. cu o participare de 9%. Ceilalti asociati au 24%, 31% respectiv 36 %. La AGA din 2016 in procesul verbal se stipuleaza:
"Asociatii hotarasc ca profitul realizat in 2015 sa ramana nerepartizat"
De atunci nu am mai ridicat acele dividende ( nici altele din anii urmatori )
Intrebare:
1. Pot sa cer dividendele in conditiile in care am doar 9% din firma ?
2. Cand ( in ce an) ar exista posibilitatea prescrierii acestora si in ce conditii?
Ultima modificare: Marți, 10 Iulie 2018
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: dorin6211 , utilizator 17:17, 10 Iulie 2018
Ceea ce s-a hotarat inseamna ca in exercitiile financiare urmatoare, cu acel profit se poate sa se acopere eventuale pierderi sau acel profit sa se imparta ca dividende actionarilor. Deci una este sa ramana nerepartizat si alta este sa se repartizeze ca dividende dar din lipsa de lichiditati, sa nu poata fi platite dividendele actionarilor (in acest caz daca nu se platesc in maxim trei ani se pierd). Asa cum descrieti dumneavoastra, doar puteti propune in adunarea generala ca acel profit, daca mai este si cu el nu s-au acoperit alte pierderi, sa fie repartizat ca dividende, dar majoritatea va decide.
Ultima modificare: Marți, 10 Iulie 2018
george-neagu, moderator
Multumesc pentru raspuns !
Da, acel profit din 2015 ( ca si cel din 2016 si acum la ultimul AGA, profitul din 2017) au ramas NEREPARTIZATE.
Nu s-au repartizat dividende care ulterior nu s-au platit din cauza lipsei de lichiditati!
Inteleg din raspunsul dumneavoastra ca daca am un PV al AGA in care se stipuleaza ca "Asociatii hotarasc ca profitul realizat in 2015 sa ramana nerepartizat" regula termenului de trei ani in care banii se pierd, nu se aplica.
Aceasta regula s-ar aplica numai si numai in cazul in care am o hotarare de impartire a dividendelor si din lipsa de lichiditati nu se pot plati acei bani ! Doar in acest caz se aplica regula celor trei ani dupa care daca banii nu se platesc acestia se pierd ! Am inteles bine ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pierdere contabila microintreprindere simina_anca simina_anca Pana in 2009 societatea a fost platitoate de impozit microintreprindere, in 2010 platitoare de impozit pe profit, in 2011 din nou microintreprindere. In 2009 ... (vezi toată discuția)
Cedare de actiuni MonicaPop87 MonicaPop87 Bună ziua , Mai pot recupera banii dacă până în 2015 am fost acționar in firma cu 20% , iar din 2016 cu 10% . Mai pot recupera ce a fost până în 2016 ... (vezi toată discuția)
Profit nerepartizat / pierdere neacoperita florip florip In conditiile in care in contul 1171 avem profit nerepartizat aferent anului 2014 dar si pierdere contabila neacoperita aferenta anilor 2015 si 2016, se ... (vezi toată discuția)