avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Executare silită cheltuieli de judecată. Cum le pot ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Executare silită cheltuieli de judecată. Cum le pot plăti direct creditorului? Cei care îl au în îngrijire nu sunt de acord cu acest lucru și mi-au recomandat un alt cont

Buna ziua este vorba despre o executare silita a unei sume de 1000 de lei reprezentand cheltuieli de judecata la un proces de punere sub interdictie ,proces care sa solutionat printr-o cerere de renuntare.Am inteles ca singura cale de atac este contestatia la executare.Eu in calitate de debitor am facut o oferta de plata integral a debitului reprezentand stingerea debitului si a cheltuielilor de executare ,facand plata direct creditorului.A fost refuzata oferta .de catre cei care au in ingrijire creditorul acesta fiind persoana varstnica ,cu handicap vizual grav si probleme psihice asociate.Executarea este prin poprire si mi sa recomandat de catre ingrijitori sa platesc intr-un cont recomandat de catre acestia,Mentionez ca ingrijitori nu au nici un raport juridic cu titularul dreptului acestia administrandu-i toate bunurile [posesie si folosinta apartament si veniturile realizate din pensie a creditoarei.calitatea juridica a acestei activitati de ingrijire se regaseste in art.52 din legea 292/2011 referitor la ingrijitorii informali care desfasoara o activitate necalificata.As dorii sa intreb daca pot sa fac o contestatie al executare in care sa invoc lipsa capacitatii de exercitiu,prin promovarea unei actiuni in instanta.deoarece la procesul de punere sub interdictie aceasta a beneficiat de curatela speciala pe durata desfasurarii procesului in baza art.58 n c p c ,iar aceasta cerere o promoveaza personal prin avocat,Mai mentionez fatul ca , creditorul se afla intr-o relatie de leziune cu actuali ingrijitor acestia fiind o persoana fara venituri iar cea de a doua cu un venit de 1000 de lei raportat la un venit de 3000 de lei al creditorului reprezentand valoare pensiei pentru limita de varsta plus indemnizatia de handicap.Tot ceea ce cunosc este faptul ca protectia acestor persoane se face prin legea 448/2006 ,respectiv art.25 care face referire la protectia juridica ,
Ultima modificare: Luni, 16 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: petre_marian , utilizator 12:51, 17 Iulie 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Contestatia la executare pe care va bazati, mergand pe exceptia lipsei capacitatii de exercitiu pe care ar trebui sa o dovediti cu o expertiza medico-legala a creditorului , pe care sa o detineti deja, care sa concluzioneze cu lipsa discernamantului , nu va garanteaza admiterea acesteia. In plus, contestatia nu suspenda executarea. Daca tot sunteti dispus sa platiti, de ce nu o faceti catre executor? Motivat de faptul ca banii ajung la acei ingrijitori?
Care este relatia dv.cu creditorul? Sunteti rude? In definitiv, daca spuneti ca lunar ingrijitorii folosesc banii persoanei varstnice, care sunt in suma considerabila, credeti ca cei 1000 lei de la dv.vor face diferenta?
buna seara ,creditorul este soacra mea decci sotia este fica legitima .ingrijitorii au izolat-o si nu i-au permis sotiei sa aiba relatii personale cu propria mama sub motivul ca aceasta a refuzat sa cedeze dreptul de proprietate rezultat in urma dezbateri succesiuni dupa socru ,solicitarea a fost pentru renuntarea la drept in favoarea nepotului cre sa considerat a fi persoana potrivita pentru ingrijirea soacra-mi .bineiteles dupa ce acesta impreuna cu sotia au declarat in scris ca tre reprezentantii directiei de asistenta sociala precum ca doresc sa o ingrijeasca pe soacra-mea fara sa se precizeze un termen ,acestia au abandonat-o reprezentantii autoritatii motivand ca acestia nu au nici o obligatie in aceasta privinta ,sarcina ingrijirii fiind preluata de catre cumnata si sotul acesteia,Acum sa lamurim aspectul juridic al acestei probleme ,Eu am facut prin intermediul executorului judecatoresc o oferta de plata integrala pentru stingerea obligatiei,dar am solicitat ca plata sa o fac direct titularului dreptului solicitand prin cerere stabilirea datei orei si locului in scopul efectuarii platii,Raspunsul a fost dat de ingrijitori care au refuzat oferta de efectuare a platii spunand ca doresc ca plata sa se faca intr-un cont bancar.eu detin un sigur cont bancar acela in care mi se vireaza lunar pensia de invaliditate,deci procedura de stingere a obligatiei dureaza mai mult.La o analiza mai atenta a celor aratate arat urmatoarele ;1[ titularul dreptului are nevoie de concursul altor persoane pentru realizarea dreptului,2[decizia pentru realizarea dreptului este a altor persoane. 3[ in mod evident daca soacra-mea este titulara acelui cont bancar nu ea este cea care il foloseste .in cauza nu exista nici un act juridic din care sa rezulte administrarea bunurilor de catre alte persoane ,Dovedirea incapacitatii este cea prevazuta de art 25 din legea 448/2006 dar ar fi suficient ca un judecator doar sa o vada,Ingrijitorii nu au interes sa desfasoare aceasta activitate in mod legal.deoarece detin totul[posesie si folosinta apartamentului exclusiva si drepturile provenite din veniturile banesti,faptul ca detin controlul asupra deciziilor si hotararilor din simplu motiv al specularii dependentei,Ce as dori sa invoc in instanta ar fi exeptia lipsei capacitatii drepturilor procedurale ,este o exceptie de fond absoluta ,nu cred ca un judecator care ar vedea -o pe soacramea ar considera ca este o persoana care poate sa stea singura in judecataDeci ca o concluzie ar fi sa solicit instantei anularea cererii de executare ca fiind introdusa de o persoana incapabila pana la indeplinirea unei masuri de ocrotire legala,Mai mentionez ca aceasta cerere nu este singurul demers facut de ingrijitori in numele si pe seama soacra-mi ,acaesata sustinand un denunt penal facut de nepot din care rezulta ca soacra-mea doreste sa-si bage in puscarie propriul copil pe mine pentru furtul cardului de sanatate ,aceasta acuzatie aparand dupa ce in baza acelui card eu i-am procurat medicamentele antidepresive timp de peste 3 ani etc,Nu doresc sa scap de o plata pe care recunosc ca o datorez ,nic sotia nici eu si nici fica=me nu avem un conflict cu soacra-mea .singurul conflic este cel cu ingrijitorii.motiv pentru care soacra=mea din subiect de drept civil s-a transformat in obiect al rapoturilor de drept civil.Aceasta este in mare povestea pe care recunosc ca deocamdata nu stiu cum sa o rezolv,
Personal nu vad o finalitate in favoarea Dv. prin promovarea unei contestatii la executare cata vreme exista un titlu executoriu (hotarare judecatoreasca pentru plata cheltuielilor de executare). Chiar daca ati obtine castig de cauza prin intoarcerea executarii silite ca fiind ceruta/inceputa de o persoana fara capacitate, ulterior creditorul - prin curator - poate cere executarea silita pentru suma prevazuta in titlul executoriu.
Ultima modificare: Marți, 17 Iulie 2018
vasi2007, utilizator
buna ziua .personal o asemenea initiativa acea de a exista o baza legala nu poate decat sa ma bucure ,Eu nu doresc sa scap de aceasta suma de banii invocand incapacitatea persoanei drep pentru care am formulat catre executorul judecatoresc o oferta de pata a debitului plus cheltuielile de judecata.dar am avut o singura cerinta si anume plata sa o fac personal creditorului,Aceasta oferta a fost refuzata de catre persoanele sub autoritatea carora se afla creditoarea spunand ca nu o pot aduce in vederea efectuarii platii deoarece au stabilit ca plata sa se faca intr-un cont bancar,Creditoarea este soacra-mea si am optat pentru aceasta modalitate de plata personal doar pentru a o vedea in prezent ingrijitorii acesteia i-au interzis si sotiei care este fica legitima dreptul de a mai avea relatii personale cu propria mama.Am mai solicitat ceva la efectuarea platii sa fie prezentii doi martori asistenti deoarece aceasta este incadrata in grad de handicap grav vizual nerevizuibil aceasta fiind procedura notariala la intocmirea unui act juridic de un nevazator si aceasta este si procedura practicata de factorul postal la inmanarea pensiei,Acum prin indicarea faptului a face plata intr-un cont bancar nu stiu cine este titularul acelui cont .dar stiu sigur ca nu soacra-mea il administreaza.Dupa cum am aratat ingrijitorii soacra-mi nu au nici un raport juridic cu aceasta acestia speculand dependenta si starea de nevoie in care aceasta se afla prin manipulare sau sugestie si captatie.Debitul care face obiectul urmaririi silite il reprezinta cheltuielile de judecata la un proces de punere sub interdictie .proces la care am renuntat prin cerere dar care a fost depusa dupa comunicarea cererii de judecataSoacra-mea a recunoscut in una din cele doua intampinari ca indeplineste conditiile de incadrare in materia curatelei.Ar mai fi multe fapte reprobabile de relatat din partea ingrijitorilor si apropo baza conflictului il constituie faptul ca sotia a refuzat sa isi cedeze cota parte ce proprietate care nepotul care sa considerat persoana potrivita pentru a o ingriji pe soacra-mea .dar bineinteles ca acesta a abandonat-o ,deocamdata atat,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune petre_marian petre_marian Buna ziua.As dorii sa prezint urmatoarea situatie;la un apartament din bucuresti sunt trecuti trei mostenitorii[coproprieteri],soacra-mea sotia si ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere July85 July85 Buna ziua. In urma divortului finalizat la notar, am o coventie notariala cu fostul sot privind: exercitarea autoritatii parintesti in comun, stabilirea ... (vezi toată discuția)
Contestatie la executare avocatgroman avocatgroman dati-mi si mie o parere...eu nu mai pot gandi!!! prin sentinta civila, instanta a dispus majorarea pensiei de intretinere minor si totodata a dispus ... (vezi toată discuția)