avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Se poate dobandi dreptul de proprietate prin ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Se poate dobandi dreptul de proprietate prin uzucapiune dupa 27 de ani de stat intr-un apartament fara intreruperi in urma caruia imobilul urmeaza sa fie scos la licitatie ?

Buna ziua,

Parintii mei stau in chirie de 27 de ani intr-un bloc cu inca 3 apartamente locuibile. Proprietarul blocului a fost firma la care tatal meu a lucrat timp 30 de ani de accea aceasta firma I-a dat in inchiriere apartamentul pe toata aceasta perioada. Mentionez ca in toata aceasta perioada au platit chirie, iar din 2009-2019 am aflat ca li s-au luat banii pe chirie nemaiavand nici un contract de inchiriere pe numele lor.
Acum cativa ani parintii mei au facut cerere pt. a putea fi cumparat apartamentul, dar fara nici un raspuns.

Firma a intrat in insolventa, iar blocul a intrat pe mana unor recuperatori, care ne-au anuntat ca o sa fie scos la licitatie in 3 saptamani la suma de 40000 Euro tot blocul. Acum cateva zile ne-am trezit la usa cu posibilul comparator, care ne-a instiintat ca el o sa fie noul proprietar, iar noi suntem obligati sa ii dam de fiecare familie 10000 Euro sa cumparam blocul, pentru ca nu se vinde pe apartamente, pentru a le putea pastra.

Celelalte familii sunt de accord sa plateasca pt. ca cumparatorul este un nepot respectiv o cunostiinta de-al lor, iar parintii mei NU, pt. ca nu li se pare ca ar fi legal ce se face, mai ales ca ei stau de 27 de ani aici, iar celelalte familii de mai putin timp.

Ce se poate face in acesta privinta? Suntem obligati sa ii platim aceasta suma daca nu ne evacueaza?
Nu exista nici o lege care protejeaza chiriasul?
Se poate dobandi dreptul de propretate prin uzucapiune?

Va rog sa ma ajutati cu un sfat!
Va multumesc anticipat!

Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 17:42, 16 Iulie 2018
Din pacate nu se pune problema de uzucapiune daca parintii au folosit ca detentori precari (chiriasi). Chiar daca nu s-a re innoit contractul au continuat sa plateasca chirie si au fost lasati sa foloseasca apartamentul, legal aceasta ar fi "tacita re-locatiune", adica tot inchiriere in aceleasi conditii.
Pentru alte solutii ar trebui sa va adresati unui avocat. Din ce spuneti se solicita o suma mare bani de catre o persoana al carui titlu nu a fost verificat si care promite doar "sa nu vanda altcuiva", deci banii aceia nu sunt pretul apartamentului, ci doar al unei optiuni de cumparare probabil?
In situatia cand proprietarul este in insolventa, se discuta doar cu administratorul / lichidatorul judiciar
Da, chiria nu va ajuta la uzucapiune.
Detentorul precar nu poate uzucapa.

Ca sa va lamuriti insa pe deplin puteti merge cu actele la avocat ca sa discutati si poate se gaseste ceva...
Sunt slabe sansele dar...e ultima speranta...
Si e bine sa platiti consultanta juridica ca sa nu va treziti intr-un proces pe care sa il pierdeti.
Cautati un avocat care sa se si priceapa foarte bine si sa fie si foarte onest.
Daca nu platiti consultatia veti plati un proces deschis asa la ghici...si pe care probabil ca il veti pierde...
Ideea este ca o consultanta juridica va costa mult mai putin decat un proces...si oricat ar costa nu va poate costa cat procesul... cu precizarea ca, cu atat va costa mai mult consultanta cu atat va fi mai onest avocatul...dupa parerea mea...
Ultima modificare: Luni, 16 Iulie 2018
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune ContSters445514 ContSters445514 Prin \'94 părinții erau chiriași intr-o locuință a statului (unde erau mai multe familii in cladire) Ulterior s-au retrocedat proprietățile dar ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune ionicanelutu ionicanelutu Detin o gradina inchiriata de la primarie de 28 ani.Va rog sa-mi spuneti am vreo sansa sa intru in posesie conform legii uzucapiunii?Si ce trebuie sa fac ... (vezi toată discuția)
Nulitate nationalizare si uzucapiune nicolae_adi nicolae_adi buna.ma numesc adrian si am o problema mai complicata daca sunteti amabili sa ma ajutati: am descoperit de curand ca imobilul in care au locuit parintii mei ... (vezi toată discuția)