Doresc un raspuns pentru urmatoarea speta: Eu si partenerul meu (necasatoriti fiind), am achizitionat un apartament in coproprietate comuna (fiecare 50%), In situatia in care ne despartim, in ce conditii fiecare isi poate recupera partea de bani investita? Daca se ajunge la un proces pentru partaj, exista posibilitatea sa fim obligati sa locuim impreuna, fiecare in "partea lui", sau judecatorul va obliga pe unul din coproprietari (cel care ramane cu apartamentul) sa il despagubeasca pe celalalt, sau pur si simplu apartamentul se va vinde si fiecare isi va lua partea? Exista posibilitatea ca unul din parteneri sa refuze vanzarea apartamentului sau despagubirea celuilalt si atunci judecatorul sa "imparta" apartamentul, considerandu-se astfel partajul efectuat? Cu alte cuvinte, daca unul din cei doi pleaca din apartament, isi poate recupera in mod sigur si cert banii sau pur si simplu ramane fizic cu jumatate din apartament?
Va multumesc!
Daca sunt neintelegeri grave, judecatorul va obliga lichidarea bunului, adica transformarea in bani si impartirea banilor.
Solutia cu pastrarea apartamentului de catre unul dintre coproprietari si obligarea la plata unei sulte ar fi injusta, va duce la intarzieri, si va avea acelasi rezultat. Adica coproprietarul posesor nu va putea plati deoarece nu are bani si se va ajunge tot la executare pentru plata sultei restante.
Deci judecatorul va pronunta vanzarea directa sau la licitatie.
Ar fi injust ca judecatorul sa va oblige sa faceti 2 procese ca sa va luati banii.
Buna ziua,
Daca se ajunge la iesirea din indiviziune instanta poate decide fie atribuirea catre una din parti a bunului cu obligarea la plata sultei (si e bine sa se solicite ca plata sa se faca in totalitate0 fie se va dispune ca bunul sa se vanda si sa se imparta banii.
Acea obligatie de a locui impreuna nu se pronunta decat prin acord sau daca imobilul este usor partajabil ceea ce in cazul unui apartament nu se poate.
Succesiunea
ContSters96325
Va mai propun un subiect....la care mi am un dubiu....si daca ma puteti ajuta....vas multumi din suflet.
Impreuna cu unchiul meu avem 50-50% dintr-o ... (vezi toată discuția)
Partaj apartament
alel
Buna ziua,
Am mai multe nelamuriri in ceea ce priveste partajul parintilor mei. Au impreuna un apartament, sunt divortati, iar mama mea locuieste in chirie ... (vezi toată discuția)