avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 249 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Care sunt riscurile dacă cumpăr un apartament care ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Care sunt riscurile dacă cumpăr un apartament care are ipotecă?

Bună seara,

Mă interesează să cumpăr un apartament, şi am aflat astăzi că acesta este ipotecat. Care sunt riscurile dacă cumpăr un apartament care are ipotecă? Agentul mi-a spus că banii achitaţi de mine se duc la bancă pentru încheierea ipotecii. Este posibil ca vânz[torul să nu achite ipoteca din banii primiţi de la mine? De ce trebuie să ţin cont în faţa notarului?
Ultima modificare: Vineri, 3 August 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 14:33, 6 August 2018
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua!
In principiu, nu ar fi nicio problema sa achizitionati un apartament cu ipoteca, cu atat mai mult cu cat banca si-a inscris ipoteca in Cartea Funciara.

Pentru instrainarea imobilului banca trebuie sa isi dea sau sa nu isi dea acceptul la vanzarea apartamentului. Va sugerez sa va informati de timpul necesar eliberarii acordului de instrainare, intrucat acesta poate fi si mai indelungat. Va ofer acest pont, intrucat este posibil ca vanzatorul sa stipuleze anumite clauze contractuale ce v-ar fi in defavoarea Dvs. cum ar fi de pilda, efectuarea platii integrale la o anumita data, desi acordul bancii inca nu a fost obtinut si de aici pot sa decurga si alte probleme sau situatii neplacute.

In acordul de instrainare al bancii se vor cuprinde anumite instructiuni de care notarul instrumentator va trebui sa tina seama la intocmirea antecontractului de vanzare-cumparare.
Verificati si cereti toate lamuririle necesare de la vanzator sa va comunice soldul restant de plata (cat mai are de achitat din credit) pentru a vedea daca pretul platit de Dvs. ar acoperi creditul contractat de catre vanzator, in termeni de specialitate sa va asigurati daca suma necesara degrevarii imobilului nu este mai mare decat valoarea de piata a acestuia.

Un alt aspect, la care ar trebui sa va uitati este moneda cu care se efectueaza tranzactia si moneda contractata pentru obtinerea creditului de catre vanzator, intrucat diferentele de schimb valutar nu sunt de ignorat.

Banca sa elibereze o adeverinta de radiere a ipotecii si Dvs. sa o primiti si sa o furnizati notarului. Radierea ipotecii sa fie suportata de catre vanzator.

Ar mai fi si alte aspecte de urmarit, insa timpul nu imi permite sa expun toate pe acest forum. V-as sugera sa fiti insotit de un avocat la incheierea contractului care sa analizeze clauzele contractuale si sa le negociati, astfel incat sa nu fiti prejudiciat in vreun fel.

Sper sa va fie de folos informatiile si va doresc o dupa-masa frumoasa!

Cu stima,
Av. Carmen MATEI



Bună seara,

Vă mulţumesc foarte mult pentru răspuns, chiar mă ajută foarte mult.
Banca şi-a dat deja acordul, eu achit 39000 euro, iar ipoteca este de 30000 euro, iar banii îi am în aceaşi monedă, deci nu trebuie să îi schimb.
Eu mă tem de două aspecte,
1.Doreşte să îi achit 30000 în banca către care are ipoteca şi 9000 în bioul notarial, şi nu ştiu dacă este normal.
2.Cea mai mare grijă mi se pare eliberarea de către bancă a adeverinţei de radiere a ipotecii. Mai direct, mă tem ca banca să nu îşi primească banii şi eu să rămân cu ipoteca. Nu ştiu dacă chiar este o temere justificată, dar cum nu am avut ipotecă nu ştiu dacă pot interveni probleme, cât să nu se radieze ipoteca din motive birocratice sau din reaua credinţă a vânzătorului.
Vă mulţumesc mult de tot pentru amabilitate.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
30.000 Euro cu dobanda si comisioane, tot? V-as sugera sa ii achitati prin virament bancar, iar dl/dna, notar dupa ce ati achitat si diferenta de 9.000 euro sa specifice in contract ca a fost achitat la data x. Astfel este o masura de precautie si pentru Dvs. In fond si vanzatorul are interes sa se vada "scapat" de ipoteca. O zi frumoasa!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vă mulţumesc foarte mult pentru ajutor.
Da, 30.000 euro cu tot inclus,
Am o mare problemă şi v-aş ruga din suflet să mă ajutaţi. persoana doreşte să nu se treacă în contract 39.000 de euro, cât achit, ci 30.000 euro pentru că agentul mi-a spus că persoana are şi alte credite pe alte imobile şi i s-ar opri toţi banii, deci doreşte cei 9.000 în mână, fără contract. Nu vrea nici contract aşa prin agenţie. Agenţii spun că din momentul în care semnăm contractul, iar eu fac transferul pe suma stabilită contractul este finalizat, ceea ce sună logic. Eu însă nu ştiu dacă este posibil ca persoana să se răzgândească după semnare sau să mă dea în judecată cât să ceară anularea actului, caz în care mi s-ar returna doar cei 30.000 din contract. Doar că nu prea văd pentru ce m-ar putea da ]n judecată pentru anularea actului eu fiind cumpărătorul şi achitând cât s-a discutat (imobilul este obţinut prin vânzare-cumpărare în 2006, deci fără litigii). Tata crede că de fapt agentul va lua diferenţa de 9000 şi de aceea nu vrea să fie menţionat, pentru ca vânzătorul să nu ştie, ceea ce în mare parte nu m-ar interesa cât timp vânzătorul este mulţumit.
Concluzionând, după semnarea contractului de vânzare cumpărare se poate răzgândi vânzătorul sau poate să ceară în instanţă anularea actului (de ex. pentru că a realizat că a primit prea puţin faţă de preţul pieţei)?
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua!


Imi cer scuze ca revin cu un raspuns intarziat. Sper sa nu fie prea tarziu. Nu aveti de unde sa stiti daca are poprire sau comisionul il va percepe agentul imobiliar (oricum, e destul de mult 9.000 Euro ca si comision) si Dvs. trebuie sa va luati toate masurile de precautie. M-am gandit la doua variante, insa tin de aspecte profesionale pe care nu as dori sa le fac publice pe forum.

O zi frumoasa!
Ultima modificare: Luni, 23 Iulie 2018
Carmen Matei, Avocat

Alte discuții în legătură

Cumparare apartament ipotecat tzvpac tzvpac Buna seara Stiu ca s-a mai pus aceasta intrebare pe site-ul dvs.dar revin si eu cu aceeasi intrebare mai specifica pt cazul meu. Vreau sa cumpar un ... (vezi toată discuția)
Hello :) cumpar si eu un apartament care este deja ipotecat la ... weisIA weisIA Hello :) Cumpar si eu un apartament care este deja ipotecat la X Bank. Vanzatorul a primit acordul bancii in care se stipuleaza urmatoarele : ”Din ... (vezi toată discuția)
Credit pentru apartament cumpărat prin prima casă, neachitat integral aallynaa aallynaa Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Doresc sa cumpar un apartament cu credit ipotecar dar care este achizitionat prin \"prima casa\" si pentru ... (vezi toată discuția)