avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Speța drept fiscal internațional
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul nerezidenţilor şi reprezentanţelor

Speța drept fiscal internațional

Se da următoarea speță:

Un SRL înființat in Ro, cu un singur angajat trimite pe acesta intr-o tara scandinavă sa muncească.
România are acord încheiat cu tara respectiva pentru evitarea dublei impozitări.
Angajatul, după 183 de zile trebuie sa își declare veniturile in tara scandinavă și sa plătească acolo taxele și contribuțiile sociale conform legilor din tara respectiva. (Pentru asta trebuie angajat un contabil acolo),

Ce se întâmpla cu salariatul in Romania?
Ultima modificare: Joi, 19 Iulie 2018
Exen, utilizator
Cel mai recent răspuns: Exen , utilizator 08:47, 2 August 2018
Ai obtinut formularul A1 de la Casa Națională de Pensii Publice?
Deocamdată nu, in ideea in care am înțeles ca pentru A1 printre cerințe trebuie ca firma care face detașarea trebuie sa aibă minim 50% angajați in tara și minim 25% venituri in tara, și după cum spuneam firma in cauza are un singur angajat. Poate e ceva ce mi-a scăpat?

Alberto Kurtyan a scris:

Ai obtinut formularul A1 de la Casa Națională de Pensii Publice?

In lipsa formularului A1, detasarea este ilegala.
Legea nu permite detasarea unicului salariat.
Este evaziune fiscala, atat in Ro cat si in Suedia.

Conditiile legale de detasare din RO sunt extrem de stricte (si greu de intrunit).
In realitate, 90% din persoanele/firmele care declara ca au personal detasat sunt, de fapt, cazuri de evaziune transfrontaliera, mascata ca "detasare".

Un numar foarte mare de romani cad in capcana "detasarilor", fie ca victime ale patronilor lacomi sau creduli, fie de multe ori patronii sunt victime ale unor intermediari care le prezinta "detasarea" ca fiind o procedura simpla si avantajoasa.

Salariatul detasat in strainatate fara formular A1 are rezidenta fiscala in Suedia de la momentul inceperii lucrului, nu dupa 183 de zile. Amenzile in Suedia si Ro sunt gigantice.
Salariul romanului trebuie sa respecte salariul minim in Suedia... este de aprox (echivalent) 2000 - 3000 euro in functie de domeniul de activitate (Suedia are contracte colective pe ramura, cu minime diferite)

Am dat exemplul Suediei. Celelalte tari scandinave au conditii similare.

Patronii reclamati pentru "detasari" ilegale sunt automat cercetati penal pentru trafic de persoane.

Atentie mare la detasari. Acestea sunt proceduri extrem de riscante juridic in ambele tari. Nu se fac fara avocat de dreptul muncii/fiscalist.

In niciun caz nu lasati detasarea si CIM pe mana contabilului.


Va multumesc pentru raspuns. Daca statutul de "detasat" al unicului salariat este ilegal, ce statut ar trebui sa aibe acesta pentru ca totul sa se desfasoare legal?

P.S. Salariatul deja locuieste in tara scandinava de cativa ani.
Din pacate nu mai pot edita postarea anterioara, dar, din ce am reusit sa inteleg din Codul muncii statutul ar fi de "delegat" iar formularul A1 ar face diferenta intre o deplasare de pana la 24 de luni (cu formular A1) sau o deplasare de 60 de zile (fara formular A1, cu posibilitatea prelungirii acestei perioade cu acordul ambelor parti angajat/angajator)

Alte discuții în legătură

Formular portabil a1 RuxandraLarisa RuxandraLarisa Stie cineva daca un agent de munca temporara ce trimite angajatii sa lucreze in UE e obligat sa emita formularul A1? Mentionez ca angajatii lucreaza cu ... (vezi toată discuția)
Detasare sau delegare? mihaela495 mihaela495 O SC din Ro fiind in discutii pentru a executa o lucrare intr-o alta tara, viitorul beneficiar a zis ca ar fi nevoie ca angajatii firmei din RO sa detina ... (vezi toată discuția)
Este nevoie ca firma de transport sa aiba formularul a1 pentru angajatii conducatori auto? Camelia-Prigoana Camelia-Prigoana Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea nelamurire: firma de transport cu sediul social in Romania are angajati soferii profesionisti care ... (vezi toată discuția)