avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumpărare imobil pe numele unuia dintre soți: ce act ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumpărare imobil pe numele unuia dintre soți: ce act se poate face doar pe numele lui, astfel încât să poată dispune de el ca unic proprietar?

Buna ziua,
Sotul meu si cu mine vrem sa cumparam un bun imobiliar. Noi nu avem partaj de bunuri si nu vrem sa facem, deoarece mai avem active comune. Acest bun imobiliar am vrea sa fie doar pe sotul meu. In acest moment nu am nicio datorie, la stat/banci etc, dar sunt ascociat in firme.

Intrebari:
- care este actul pe care trebuie sa il fac la achizitie sa se faca doar pe el, astfel incat sa poata revidne singru, fara mine, sa poata parcela, construi etc, pe acel loc?

- in cazul in care se intampla pe viitor eu sa am vreo datorie la stat/banci etc (nu intentionez asta, dar sistemul fiscal se tot schimba), pentruc are as fi executata, s-ar putea cere actiune pauliana pentru ce i-am transferat lui, avand in vedere ca nu exista nicio datorie sau intentie de a face vreuna in acest moment?

Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Noiembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 23:00, 14 Februarie 2021
Nu pot sa ii donez partea mea din acel activ?

Farmaciearad a scris:

Nu pot sa ii donez partea mea din acel activ?

Nu, pentru că principala caracteristică a bunurilor comune ale soților, este devălmășia. Adică faptul că bunul este comun, însă fără ca fiecare sot să aibă o cota specifică.
Mai pe românește, nu se poate determina "partea dvs".
Mai exista varianta să cumpărați bunul împreună, după care să încheiati un act de partaj in timpul casatoriei(numai pe imobilul respectiv).
Soțul ia întregul bun, dvs primiți o sulta.
Restul bunurilor raman comune.
Trebuie ca banii pentru cumparare sa vina doar din partea sotului, adica sa fie o mostenire de-a sa, o donatie a parintilor sai, o donatie de-a matusii sale Tamara, o vanzare a unui bun propriu dinainte de casatorie sau mostenit. In aceste caz la cumparare se mentioneaza in actul de cumparare ca banii vin de la ... si este bun propriu al sotului. Intr-un caz asemanator s-a venit cu actul de donatie si s-a depus la primarie iar bunul a fost inscris ca bun propriu.
Așa este, banii trebuiesc sa vina din partea lui.
Diferența este că, este gresita ideea că daca banii provin dintr-un bun propriu, vânzarea unei moșteniri sau donatii sunt in continuare bun propriu.
Contează limita unde se consideră că, banii sunt bun comun.
Daca soțul, primește un împrumut de la un prieten, ce îi vireaza banii într-un cont la banca, iar soțul cumpăra cu acei bani apartamentul, este bun propriu.
In schimb, daca sotul duce banii de la prietenul lui, acasă, și apoi cumpără apartamentul, este bun comun.
De exemplu: salariul unuia dintre soți, este bun propriu până trece cu ei de pragul ușii. Apoi, sunt bun comun.
Daca încasează salariu in cont la banca, sunt bun propriu.

Și iar, dacă aveți cont comun, sau drept de retragere din cont, sunt bunuri comune.
Soluția dvs sta in sursa banilor și conditia ca, apartamentul sa fie cumpărat din contul privat al soțului. Așa va fi bun propriu.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Iulie 2018
Quartila, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
INtai trebuie sa intelegeti mecanismul actelor pe care doriti sa le incheiati, apoi al legii si sa gasiti o impacare inrte cele doua. Va spun asta pentru ca deja v-a fost recomandat o conventie matrimoniala si ati refuzat fara un argument realist.
Iinteleg ca nu doriti un astfel de act, insa atata timp cat eu, ca avocat, nu inteleg mecanismul gandirii dv. de a refuza un astfel de act, nu pot continua recomandari.
Astfel, unii refuza acte ca au auzit ei ceva despre ele. Acolo trebuie vazut daca stiu bine.
Altii ca stiu pe cineva care a avut un astfel de act si a patit nu-stiu-ce. Trebuie inteles ca situatiile difera.
Etc.
Apoi, trebuie vazut de ce anume va temeti dv. in viitor. Ba ca banci, ba ca afaceri... un act sa va tina umbrela de toate mai rar, trebuie identificare cat mai precis riscurile ca actul sa fie cat mai bine adaptat.
Trebuie analizate apoi riscurile adiacente, acelea de desfiintare a actului, sunt si acelea importante. Din ce spuneti, doriti sa simulati actul, chestiune nu chiar legala, neopozabila creditorilor...
Trebuie analizate apoi alte riscuri la care dv. nu va ganditi, cum ar fi un deces ori un divort, vazute efectele fiecarui act si in ce masura vi le asumati...

Alte discuții în legătură

Separare de bunuri lonita lonita Bună ziua Soția mea dorește sa achiziționeze o proprietate cu bani proprii, proveniți din donație de la sora ei. Eu mai am un copil din alta ... (vezi toată discuția)
Buna ziua.am ajuns cu sotul meu la un consens.dorim sa facem ... dora881988 dora881988 Buna ziua.Am ajuns cu sotul meu la un consens.Dorim sa facem separare de bunuri ,fara sa divortam,el cedandu mi partea lui din proprietate…Se poate realiza ... (vezi toată discuția)
Act de vanzare cumparare albinavesela albinavesela Buna ziua as dori sa aflu si eu daca cumpar o casa pe numele meu si sant casatorita pot sa nu al trec pe sot pe act? Pot fi doar eu proprietara fara sot?va ... (vezi toată discuția)