avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1788 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Act vinzare cumparare teren parinte copil
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Act vinzare cumparare teren parinte copil

ce pret poate sa ajunga in mare
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:35, 6 Noiembrie 2009
Puteti trece in contractul de vanzare-cumparare orice suma doriti insa tineti totusi cont si de valoarea pe piata a terenului in momentul vanzarii. De exemplu, daca terenul valoreaza pe piata 10.000,00 euro, d-voastra nu puteti trece 100,00 euro in contract pentru ca bate la ochi.
Insa atentie la impozitul pe care il va retine notarul. Codul Fiscal face referiri clare la ce valoare se calculeaza acestea in cazul tranzacţiilor încheiate între rude.
ART. 77

Definirea venitului din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal

(1) La transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, contribuabilii datorează un impozit care se calculează astfel:

a) pentru construcţiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum şi pentru terenurile de orice fel fără construcţii, dobândite într-un termen de până la 3 ani inclusiv:

- 3% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;

- peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv;

b) pentru imobilele descrise la lit. a), dobândite la o dată mai mare de 3 ani:

- 2% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;

- peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv.

(4) Impozitul prevăzut la alin. (1) şi (3) se calculează la valoarea declarată de părţi în actul prin care se transferă dreptul de proprietate sau dezmembrămintele sale. În cazul în care valoarea declarată este inferioară valorii orientative stabilite prin expertiza întocmită de camera notarilor publici, impozitul se va calcula la nivelul valorii stabilite prin expertiză, cu excepţia tranzacţiilor încheiate între rude ori afini până la gradul al II-lea inclusiv, precum şi între soţi, caz în care impozitul se calculează la valoarea declarată de părţi în actul prin care se transferă dreptul de proprietate.
Sfatul meu este ca in momentul in care va prezentati la notar pentru efectuarea tranzactiei, sa aveti la d-voastra extrasul din Codul Fiscal pentru ca majoritatea notarilor nu cunosc aceasta prevedere a Codului Fiscal si calculeaza impozitul la
nivelul valorii din expertiza întocmită de camera notarilor publici care poate fi mult mai mare decat cel trecut de d-voastra in contract (va spun din proprie experienta).


Iar daca eu vreau sa-i vand copilului terenul cu 1 leu de ce trebuie sa fiu suspectata in primul rand de rea credinta? Pur si simplu m-am bucurat ca a intrat la gradinita si vreau ca acel teren sa fie al copilului iar donatia poate fi atacata!...
Sau vreau sa-l dau maturatorului de pe strada ca mi-a placut cum matura trotuarul...
De ce un pret "real si serios" trebuie sa fie neaparat pretul pietei? Poate pentru mine terenul ala valoreaza 1 leu! Mi-a murit catelul pe el si nu-l mai vreau!
Din cate vad in tara asta prezumtia de nevinovatie este absolut inexistenta... esti considerat vinovat pana iti dovedesti nevinovatia!
Ultima modificare: Vineri, 6 Noiembrie 2009
Lulica, utilizator
Haideti sa o luam altfel.
Tot ce s-a scris aici, pe acest topic, este interesant de citit si de analizat.Deci, cititi...
Nu puteti vinde cu 1 leu pt ca nu ar mai fi considerata vanzare, ci mai degraba donatie.
La un pret sa zicem de 10 000 lei in loc de 100 000 lei se poate discuta ca asa ati vrut.
Pana la urma nimeni nu are dreptul de a fixa pretul de vanzare in afara de proprietar.Daca s-ar considera altfel exista riscul iminent de a se incalca Constitutia.
Pretul nu trebuie sa fie ,,la misto facut" ca sa spun asa, trebuie sa fie serios.
Adica sa corespunda cu adevarat unei vanzari.
Cred ca nu ar strica sa consultati un avocat in privat ( chiar si contracost) pentru mai multe amanunte.
Oricum notarul va ia niste bani ( la cumparator conform legii) si sa stiti macar pt ce ii platiti...

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pe venitul realizat prin vanzarea de imobile segovia_48 segovia_48 Doresc sa vand un apartament si vreau sa stiu daca suma tranzactiei este cea declarata de partile implicate sau aceasta este stabilita de notar dupa anumite ... (vezi toată discuția)
Taxe si impozite aferente vanzarii unui teren intravilan nicoll_av@yahoo.com nicoll_av@yahoo.com Buna ziua, As dori sa ma ajutati cu cateva informatii. Avem un teren langa Bucuresti, intravilan, achizitionat in ian. 2008, pe care am dori sa-l vindem. ... (vezi toată discuția)
Vanzare garsoniera acinom acinom Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca in cazul in care revind o garsoniera ,pe care am cumparat- o in urma cu 6 luni, trebuie sa achit o taxa anume catre stat ... (vezi toată discuția)