Dezvoltatorul a făcut open-space, unind bucătăria cu sufrageria la apartamentul de sub mine. Cum pot să-l oblig, legal, să refacă pereții conform proiectului inițial?
In plan, apartamentele sunt prevazute cu bucatarie inchisa. De comun acord cu cumparatorul apartamentului de sub mine, dezvoltatorul a facut in acesta un open-space, unind bucataria cu sufrageria. Inca nu au iesit actele imobilului, cadastrele si intabularile, nu stiu daca s-a modificat autorizatia de constructie, in sensul acesta ptr apartamentul de dedesubt. Fiecare dintre noi am semnat doar antecontract si am dat avans.
Eu sunt deranjat de faptul ca am dat avans in acest bloc si pentru ca bucatariile erau inchise. Nu suport sa se imprastie mirosul de mancare in toata casa, cum se va intampla acum, ori de cate ori vecinul de dedesubt gateste, ptr ca mirosul va urca si in apartamentul meu. Am aceasta experienta din apartamentul in care am stat inainte.
Ce forma legala am sa il oblig pe dezvoltator sa refaca peretii, conform proiectului initial. De renuntat la cumpararea apartamentului, imi este dificil, deoarece am asteptat 1 an si 3 luni constructia blocului, am vandut apartamentul pe care il aveam anterior, sa il pot achita pe acesta, mai mult, de 2 luni stau cu chirie, sa se finalizeze blocul nou.
Dezvoltatorul comercializeazâ separat cu fiecare client în parte, este dreptul lui.
Contractul dvs de V-C este stabilit intre dvs si dezvoltator si are ca obiect apartamentul dvs, punct si alineat nou!
Experienta dvs în alte blocuri si alte locuri vâ priveste direct si personal, aceastâ experientâ nu poate fi invocatâ sub nici o formâ de plâgere!
Asupra ceea ce este vândut de câtre dezvoltator deasupra sau dedesubtul apartamentului dvs, dvs nu aveti nimic de spus, nici o pretentie de formulat, sub conditia ca stabilitatea constructiei sâ nu fie afectatâ de modificâri structurale.
Înainte de a angaja actiuni fârâ fond, pe baza unor eventuale mirosuri încâ nedetectate, faceti un efort de reflexie si de informare asupra structurii de stabilitate ale imobilului!
Doar la apartamentul de sub mine. Mirosul intra, pentru ca cei care au open, de regula deschid si geamurile/usa de la living, sa se aeriseasca si totul se ridica in sus. Si uite asa, cand vecinul va gati, o sa-mi intre si in sufragerie si in bucatarie mirosul de la el, nu doar in bucatarie.
Este destul de ciudat, la alti dezvoltatori nu poti face nici o modificare pe parcursul constructiei, aici vad ca se poate. Care este legea care permite modificarea planurilor intocmite initial, pe parcurs?
Asa banuiesc ca dezvoltatorul, daca nu umbla la stalpii de rezistenta, desi i s-a aprobat initial 4 apartamente pe etaj, la final el sa scoata 5. Pai atunci de ce se mai avizeaza un anumit plan de etaj de catre Inspectoratul de Stat in Constructii, de catre primarii, inclusiv cu stampila, vizat spre neschimbare?
Nu vreau sa fiu gigi contra, si va inteleg temerile, intrucat am "vazut" un film asemanator la cineva. Insa in acel caz era vorba de un vecin care a decis sa isi scoata hota intr-o aerisire orizontala.
In cazul dumneavoastra nu vad pe unde ar putea trece acel miros intre etaje. Aveti comunicare directa intre apartamente? Daca nu aveti coloane verticale de aerisire/dulap sanitar, cred ca puteti sta linistit.
Legat de modificari, din putinul ce-l stiu, se pot face modificari la peretii de compartimentare, cu dispozitie de santier, etc. Nu se pot face modificari la peretii de rezistenta, si nu se poate face modificarea spatiilor apartamentelor fara reavizare (dar e posibil sa ma insel).
Nu existâ nici o lege care sâ interzicâ amenajâri interioare diferite în apartamente identice din punct de vedere structural.
Legea actioneazâ numai si numai dacâ modificâri structurale care afecteazâ stabilitatea imobilului sunt efectuate!
Dacâ zidul eliminat NU ESTE ZID PURTÄTOR/TRANSMITÂTOR de încârcâri pe structurâ, stabilitatea imobilului nu este afectatâ, legea nu actioneazâ.
Deasemenea, nu aveti notiuni de reguli de constructie si de arhitecturâ.
Nu este posibil sâ faci 5 apartamente din ceea ce era prevâzut în planul initial aprobat al constructiei ca fiind un etaj cu 4 apartamente (regulile elementare de constructie neputând fi respectate).
Atentie, reciproca nu este valabilâ, se poate trece de la 4 la 3 apartamente prin eliminarea zidurilor nestructurale, condamnarea de usi etc... .
Într-un open space hota de evacuare nu este suprimatâ, din contrâ, capacitatea de evacuare a acesteia este mâritâ (volum mai mare de aer viciat de evacuat (vezi normele de cadentâ de înnoire al aerului în constructii)).
Deasemenea, când dvs lâsati deschise usa la bucâtârie si geamurile din salon nu faceti decât sâ popularizati meniul zilnic al familiei dvs.
Vreti în plus sâ interziceti vecinilor deschiderea ferestrelor, atentie la limita hâtuirii între vecini?!?
În aceastâ logicâ particularâ pe care vreti s-o impuneti în codominium, vecinii la rândul lor ar trebui sâ vâ restrictioneze utilizarea usii de la bucâtârie, etc..., etc... !
Hota vecinilor
antovali
Cum as putea sa scap legal (nu imi plac scandalurile) de mirosul mancarii care vine de la o hota instalata la balcon etaj I (eu stau la etaj II) si din cauza ... (vezi toată discuția)