avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 751 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Stabilire paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Stabilire paternitate

Buna ziua. Daca il dau pe tatal meu in judecata pot cere ca el sa plateasca testul adn? Mentionez ca nu am fost recunoscut la nastere si in prezent am 23 de ani.
Cel mai recent răspuns: Raluca72 , utilizator 14:09, 26 Iulie 2018
Da,Nu conteaza varsta,aveti dreptul la actiunea in stabilirea paternitatii, care este unul imprescriptibil,dupa noul cod civil.
Si Da, puteti pretinde ca toate cheltuielile procesului,nu numai c/val.testului ADN sa fie suportate ,de partea care in final va pierde procesul.
Poate fi promovata o actiune in stabilirea paternitatii din afara casatoriei in conditiile prevazute de art. 424 si urm. C. civ., dreptul la acest tip de actiune fiind imprescriptibil in timpul vietii copilului. Cheltuielile ocazionate de proces, deci si expertiza ADN, se vor suporta de reclamant, care le poate recupera ulterior de la partea cazuta in pretentii. In cazul imposibilitatii de plata se poate solicita ajutorul public judiciar in conditiile prevazute de OUG nr. 51/2008.
Deci cheltuielile pot fi suportate la finalul procesului? Deoarece nu avem foarte multi bani,dar stim sigur ca vom castiga pentru ca el este tatal,am si poze cu el de cand eram mica.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dovedirea paternitatii ginutzajoco ginutzajoco buna seara , am si eu o intrebare, daca tatal nu vrea sa recunoasca copilul, eu pot sa il dau in judecata pt stabilirea paternitatii, insa cheltuielile le voi ... (vezi toată discuția)
Paternitate roxana000 roxana000 Buna ziua,fratele meu a facut un copil cu o domnisoara/doamna,iar copilul nu este pe numele lui,este pe numele fostului sot al doamne/domnisoarei ... (vezi toată discuția)
Tagada a paternitatii urseamariana urseamariana in cat timp de la nasterea copilului poti introduce actiunea in instanta?si cat ar costa un test de paternitate si cine il plateste am doi copiiaca eu ca ... (vezi toată discuția)