avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Contract de mecenat pentru plata scolii
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Contract de mecenat pentru plata scolii

Buna ziua,

As dori informatii despre cazul urmator. O asociatie vrea sa plateasca scoala (privata) a unui copil (lunar, timp de un an de zile). Motivul este de ordin social, parintii nu-si mai pot permite plata scolii, neavand venituri momentan. Asociatia este condusa de unul din parintii copilului, celalalt parinte fiind deasemenea intre membrii fondatori.

In ordonanta de guvern nr. 36/1998 pentru completarea legii 32/1994, la articolul 1 aliniatul 3 activitatile pentru care se poate incheia contract de mecenat sunt in urmatoarele domenii: cultural, artistic, medico-sanitar sau stiintific cercetare fundamentala si aplicata. Oare scoala intra in zona domeniului cultural?

Apoi, tot in acea ordonanta, articolele 6 si 7 suna asa:

Art. 6. Facilitatile prevazute in prezenta lege nu se acorda in cazul:
a) sponsorizarii reciproce intre persoane fizice sau juridice;
b) sponsorizarii efectuate de catre rude ori afini pana la gradul al patrulea inclusiv;
c) sponsorizarii unei persoane juridice fara scop lucrativ de catre o alta persoana juridica care conduce sau controleaza direct persoana juridica sponsorizata.

Art. 7. Prevederile art. 6 se aplica si persoanelor fizice sau juridice care efectueaza acte de mecenat.

Deci a doua si ultima intrebare este urmatoarea: Este in regula acest contract intre o asociatie condusa de unul din parinti si cei doi parinti ai copilului?

Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 26 Iulie 2018
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 21:13, 31 Iulie 2018
Nicio părere? Mulțumesc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cred ca este vorba de o confuzie. Mecenatul poate avea ca beneficiar numai o persoana fizica, ""pentru desfăşurarea unor activităţi în domeniile: cultural, artistic, medico-sanitar sau ştiinţific - cercetare fundamentală şi aplicată.". Scopul este sprijinirea artistilor, interpretilor, autorilor de opere artistice de diverse tipuri, cercetatorilor, medicilor, ca acestia sa poata sa isi valorifice talentul sau desfasoare activitatile profesionale in situatiiel in care nu le=ar permite asta finantarea insuficienta de exemplu pentru ca angajatorii sau clientii / beneficiarii lor nu i-ar putea remunera adecvat. Prin urmare nicidecum nu e gandit mecenatul ca sa fie sustinut material un BENEFICIAR al activitatii acelor categorii de persoane, sau parintele beneficiarului, ci persoanele fizice care i-ar presta ceva.... Daca era un copil cu probleme medicale, putea beneficia de mecenat medicul sau asistenta medicala care se ocupa de el, daca el / parintii nu puteau suporta costurile... nu putea el sau parintii beneficia, nici unitatea sanitara sau angajatorul / ONG-ul sub egida caruia actionau acei medici. Iar in cazul de fata, profesorii nu prea vad cum s-ar incadra in domeniile mentionate in lege - daca era vorba de indrumatorul de doctorat hai ca mai mergea fortat putin o asimilare cu cercetarea stiintifica, dar asa. nu merge nicicum, deci in opinia mea legal nu se poate aplica institutia mecenatului. Dar nici nu este nevoie. Acel ONG daca statutul ii permite, poate foarte bine face donatie catre acea familie sau poate sponsoriza sau face donatie scolii respective. Ar fi bine insa sa nu fie numai pentru acel copil, avand in vedere acele legaturi de familie cu personele din conducerea organizatiei, chiar daca nu exista un text de lege care sa prohibeasca expres acea abordare, si deci nu e incalcata litera legii, dar spiritul legii ar putea fi incalcat daca persoana juridica - acel ONG - ar activa exclusiv pentru sustinerea acelui minor insa statutul ar lasa sa se inteleaga un scop mai larg, nu ceva dedicat personal cuiva... Alminteri legea nu interzice crearea unui ONG a carui scop sa fie expres sustinerea specifica a anumitei sau anumitor persoane fizice sau juridice nominal identificate, caci atunci stiu asta si membrii asociatiei, si sponsorii / finantatorii, si nu e nicio problema...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sponsorizare, mecenat kodrins kodrins Buna ziua O persoana fizica fara personalitate juridica, dar cu activitate publica recunoscuta de catre diverse asociatii, poate primi sponsorizare, sau nu? ... (vezi toată discuția)
Contract sponsorizare persoana fizica cosmin8917 cosmin8917 Buna dimineata! Pot incheia un contract de sponsorizare cu o persoana fizica? Sau este necesar sa primim o recomandare de la o fundatie / institutie? Va ... (vezi toată discuția)
Sponsorizare - contract si facturare? leopoldina leopoldina buna ziua, am si eu o situatie si n u stiu cum se procedeaza: avem un client caruia i-am facut niste materiale publicitare pentru un proiect. clientul vrea ca ... (vezi toată discuția)