avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Adeverinta salariat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Adeverinta salariat

Am demisionat in luna mai 2018 si pana in prezent nu mi s-a eliberat adeverința. Ce pot sa fac? Cui ma pot adresa, unde pot depune o plangere? Multumesc.
Din practica, trebuie sa depuneti o cerere la firma sa va elibereze adeverinta de vechime.
Ar trebui sa primiti si raportul salariat din Revisal+decizia prin care vi s-a incheiat contractul de munca, indiferent de articol. Inspectoratul Teritorial de munca este institutia unde puteti merge sa depuneti plangere. Era bine daca in momentul depunerii demisiei aveati si numarul de inregistrare al acesteia de la firma in cauza.

Sunt firme care elibereaza adeverinta odata cu lichidarea drepturilor salariale, sunt altele care o fac mai tarziu.
Potrivit art.7 alin.6 din H.G. nr.905/2017 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor, respectiv “La solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligaţi să îi elibereze acestuia un extras din registru, datat şi certificat pentru conformitate, sau o adeverinţă care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate, astfel cum rezultă din registru şi din dosarul personal, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării”.

De asemenea, art.34 alin.5 din Legea nr.53/2003 – Codul Muncii, republicata, modificata si completata, prevede ca : la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.

In situatia in care acesta refuza, aveti posibilitatea sa va adresati cu o sesizare la inspectoratul teritorial de munca, in a carui raza teritoriala angajatorul isi are sediul social, atasand documente justificative in acest sens.
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizia de încetare a cim stefan2016 stefan2016 Buna ziua, Am demisionat de la locul de munca pe data de 16.07.2019 pentru neplata salariilor de mai bine de cinci luni. Pana in momentul de fata nu mi s- a ... (vezi toată discuția)
Plecare de la firmă fără preaviz. cum se poate intra în posesia adeverinței care se întocmește la încetarea contractului de muncă? patronul refuză s-o elibereze adriana bindea adriana bindea Baiatul meu a plecat de la o firma fara preaviz .Motivul este ca nu s-a mai inteles cu patroana pe motive financiare.Acum se angajeaza in alta parte dar are ... (vezi toată discuția)
Adeverinta de incetare a activitatii in vederea angajarii in alt loc de munca misha_misha77@yahoo.com misha_misha77@yahoo.com Angajatorul nu vrea sa imi elibereze adeverinta dupa ce am demisionat cu acordul partiilor, ce pot sa fac? (vezi toată discuția)