Neplata pensie de întreținere stabilită prin înțelegere, fără hotărâre judecătorească, în luna de vacanță. Care pot fi consecințele legale în această situație?
Buna ziua!
Avem urmatoarea situatie: acum opt ani, in urma unei relatii de concubinaj (nu am fost casatoriti) am devenit parinte. Dar la scurt timp dupa nasterea copilului (~ un an), ne-am despartit.
De atunci, eu platind lunar o suma de bani convenita de comun acord (neavand o hotarare judecatoreasca sau un document oficial in acest sens, dar noi incercand sa avem ca si reper cadrul legal in ceea ce priveste cresterea copilului - program de vizita, contributie lunara a parintelui la care nu sta copilul, etc).
De anul trecut insa, am refuzat sa-i platesc mamei banii pe luna din vacanta de vara cand copilul sta la mine, practic, urmarind binele copilului, nu pe ce al mamei (adica din salariul meu de 1500 lei platesc mamei 400 lei contributia lunara pentru copil, urmand ca eu sa cheltui alti bani pentru ingrijirea efectiva, a aceluiasi copil, in luna respectiva, din restul de 1100 lei). Este in regula sa platesc de doua ori?
Care pot fi consecintele legale in aceasta situatie?
Te sfatuiesc sa o dai in judecata, sa ceri autoritate parinteasca comuna, sa ceri program cat mai extins, vacantele juma juma, doua wek de vineri pana duminica seara, doua zile pe saptamana daca poti sa iei copilul de la scoala, sarbatorile cate 3 zile alternativ.
Ceri pensia de intretinere in natura, asa cum spune legea nu in bani.Arati ca pe ea nu o intereseaza decat banii, arati sms ul si sigur va pierde.
Da i sms inapoi si spune i ca, atat timp cat este copilul la tine nu platesti nimic ca nu exista nicio hotarare judecatoreasca, tine toate bonurile sau achita cu cardul tot ce cheltui, fiml haine mancare tot sa dovedesti plata in natura a pensiei.
Nu are ce sa faca este o miloaga care atârnă la 400 ron ai tai.Cati ani are copilul?Copilul unde vrea sa stea?
Probabil ca la judecata se va ajunge, ca tot asta m-a indemnat si ea sa fac, ferm convinsa ca, daca discutam acum de 400 lei, probabil nu voi avea bani de avocat.
Fetita are 8 ani si ar vrea sa locuiasca impreuna cu mine. Mama ei s-a recasatorit si mai are un copil de aprox 2 ani, iar fetita mare e destul de neglijata si cam des palmuita.
Inregistrati cand va santajeaza si mergeti la politie si faceti plangere.
Apoi neaparat ordonanta pentru un program de vizita extins.
Desigur, puteti sa ii dati banii luna aceasta iar luna viitoare dupa vacanta sa ii amintiti ca ati avut copilul o luna.
@When - multumesc mult pt raspuns!
Aveti idee daca e o ordonanta trebuie urmata de un proces?
Da, cu siguranta ca ii voi da banii deoarece am deja planuri cu copilul sa mergem intr-o tabara, tocmai de aici si insistenta ei sa nu mi-o dea pt ca stie ca-s deja facute rezervarile.
Daca copilul vrea sa stea cu dvs si aveti conditii aveti 90% sanse sa cereti reincredintarea copilului cu domiciliul la dvs si mama cu program de vizita, si ea sa achite pensie de intretinere.Asta daca si dvs va doriti.
Inregistrati tot, santajul, când va spune copilul ca vrea la dvs iar daca copilul spune judecatorului ca vrea cu tatal sigur castigati.Acum depinde si de avocatul dvs, dar cheia e ce spune copilul.