avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 755 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bonuri de masa taiate de angajator pt luna lucrata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bonuri de masa taiate de angajator pt luna lucrata

Buna ziua,
In data de 23.07 am depus solicitarea de incetare a contractului de munca, contract pe perioada nedeterminata, cu data de 1 august, cu acordul partilor. Am ales aceasta data tocmai pt a fi luna completa. Cerere aprobata si semnata de catre directorul de departament si care a fost redactata dupa discutia in termeni amiabili cu acesta, fara a mi se solicita o alta data pana la care sa raman. Am lucrat inclusiv in data de 31 iulie, program normal.
Mentionez ca in firma bonurile se acorda retroactiv, pentru luna incheiata, nu in prima decada a lunii pt luna in curs.
La sfarsitul ultimei zile de lucru mi s a comunicat ca nu vi se vor da bonurile pe luna iulie, deoarece nu se dau tichete pt ultima luna si ca ar fi trebuit sa-mi fac cererea de incetare cu data de 2 august (astfel incat sa am lucrata macar o zi din august, ca aceasta sa se considere ultima luna) daca doream sa le primesc pe cele din iulie.
1. Este legal sa refuze sa-mi dea tichetele pt luna trecuta lucrata complet?
2. Este legal ca bonurile sa se dea la inceputul lunii pt luna anterioara? In lege am vazut ca se specifica faptul ca se acorda anterior, in prima decada, pt luna in curs.
Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Marți, 31 Iulie 2018
Simona Diana, utilizator
Cel mai recent răspuns: Simona Diana , utilizator 12:04, 3 August 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Tichetele de masa se acorda proportional cu zilele(orele) lucrate in perioada. Deci ele nu se pot acorda decat pentru luna precedenta cand se definitiveaza statul de plata .(adica la lichidare). In schimb refuzul de a acorda tichetele pentru iulie, in conditiile in care perioada este lucrata integral, este un abuz. Reluati discutia cu ei, verificati la contabilitate, daca in lista emisa catre furnizorul de tichete, este si numele dumneavoastra. Daca in acea lista nominala este prezent si numele dumneavoastra sunt obligati sa va distribuie tichetele.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
NORME de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa
Art. 2
Angajatorii, impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau, acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentantii salariatilor, stabilesc prin contractele colective de munca clauze privind acordarea alocatiei individuale de hrana sub forma tichetelor de masa, precum si forma suprotului acestora, respectiv suport electronic si/sau hartie, care sa prevada:
a) numarul salariatilor din unitate care pot primi lunar tichete de masa, precum si valoarea nominala a tichetului de masa, in limita celei prevazute de lege, tinand seama de posibilitatile financiare proprii ale angajatorilor;
b) numarul de zile lucratoare din luna pentru care se distribuie tichete de masa salariatilor;
c) criteriile de selectie privind stabilirea salariatilor care primesc tichete de masa, tinand seama de conditiile concrete de lucru in care isi desfasoara activitatea unele categorii de salariati, de prioritatile socioprofesionale si de alte elemente specifice activitatii.

Prin urmare, verificati daca exista reglementate criterii de acordare a tichetelor de masa (exemplu de criterii, in luna incetarii nu se acorda tichete de masa etc.).
Daca nu exista, atunci puteti sesiza ITM-ul.
"Prin urmare, verificati daca exista reglementate criterii de acordare a tichetelor de masa (exemplu de criterii, in luna incetarii nu se acorda tichete de masa etc.).
Daca nu exista, atunci puteti sesiza ITM-ul."
Multumesc pt raspuns. Unde pot verifica? Eu nu am semnat nimic, am toate actele si anexele, si nici nu avem sindicat in companie. M-am angajat la ei in urma cu 7 ani si ceva, initial cu norma part-time, cand nu mi-au spus nimic de genul, decat ca in prima luna de proba nu voi avea tichete.
Ultima modificare: Miercuri, 1 August 2018
Simona Diana, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
La angajatorul dvs ...
Am verificat. Nu exista nicio hartie semnata. Spun ca doar ti se zice verbal. Acum 7 ani cand m-am angajat nu au pomenit nimic de ultima luna si bonusul pt aceasta, cand tu ai muncit intreaga luna.
Sunt multi angajati in aceasta situatie si au tacut pt ca au crezut ca exista aceasta clauza.
Nu stiu cate sanse am la ITM pt ca firma le da atentii, insa le voi face plangere pt acest abuz.
Multumesc!

Alte discuții în legătură

Bonuri de masa diana_1111 diana_1111 Buna ziua, As dori sa stiu daca este legal ca angajatorul sa ofere bonuri de masa unor angajati iar altora nu. Si asta in conditiile in care toti angajatii ... (vezi toată discuția)
Bonuri de masa - nu!?, in cazul demisiei cu acordul ambelor parti Mitzulina Mitzulina Buna ziua. Va rog sa ma luminati intr-o situatie ciudata: un prieten a lucrat la un mare supermarket din Bucuresti, avand un CIM in care se specifica: \"Alte ... (vezi toată discuția)
Se iau bonuri de masa daca sunt in preaviz? CipryCypri CipryCypri buna. As dori sa stiu daca pot lua bonuri de masa daca sunt in preaviz?? firma unde lucrez ne-a comunicat ca cei care sunt in preaviz nu mai iau bonuri de masa ... (vezi toată discuția)