avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 719 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Legatarul poate renunta la testament?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Legatarul poate renunta la testament?

Buna ziua,

La dezbaterea unei succesiuni, unde exista un testament lasat de defunct, legatarul poate renunta la testament si sa accepte mostenirea ce i se cuvenea daca nu exista testamentul? Legatarul facand parte dintre mostenitori. (Persoana decedata avea doi copii si a lasat testament in favoarea unuia dintre ei Cei doi copii vor sa imparta mostenirea in mod egal. Sotul defunctei este decedat.)
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este vorba de vocație multiplă la mostenire,unul dintre mostenitorii legali fiind si legat ar cu titlu particular si atunci el are un drept de optiune distinct,pentru fiecare dintre moșteniri.Astfel,el va putea sa si manifeste optiunea de a accepta mostenirea in oricare dintre aceste doua xaluati (legale sau testamentare).Daca insa din testament ar rezulta ca defunctul a dorit sa diminueze cota ce i s ar fi cuvenit legatarului ca mostenitor legal,chiar daca nu se încalcă rezervă,acesta poate opta doar ca legat ar.
In testament este scris ca intreaga avere va ramane unuia dintre cei doi copii. Astia vor, insa, sa imparta mostenirea in mod egal. In cazul acesta, legatarul ar putea sa renunte la testament, dar sa primeasca jumatate din mostenire? Cealalta jumatate ar ramane pt. cel de-al doilea copil?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Desigur,caci in acest caz se încalcă rezerva

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Invocare unui testament dupa renuntarea la succesiune MateiSerban MateiSerban Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cun un sfat lagat de succesiunea dupa bunica. In 1998 bunica a murit si toti unchii nostri au renuntat la succesiune in ... (vezi toată discuția)
Daca un testament nu a fost trecut prin succesiune. apoi peste ... Ilinca Banu Ilinca Banu Daca un testament nu a fost trecut prin succesiune. Apoi peste ani, mostenitorul testamentar a decedat. Fiul acestuia poate fi si el mostenitor testamentar sau ... (vezi toată discuția)
Testamentul intre soti schimba cotele de mostenire la succesiune? lucian1956 lucian1956 Buna ziua, Doi soti, avand doi copii, isi fac testament unul altuia. \"Las sotului meu (sotiei mele) ... toate bunurile mobile si imobile ce se vor gasi ... (vezi toată discuția)