Cu stima !
Permiteti , va rog, o intrebare:
- in anul 2014 am solicitat unei instante (Judecatorie) deschiderea succesiunii dupa tatal meu;
- a fost respinsa pe motiv de forma;
-la apel catre Tribunal nu am solicitat expres repunere pe rol a dezbatere succesiune ci rejudecare a dosarului initial; a fost trimis spre rejudecare;
in dosarul initial dezbaterea succesiunii fusese disjunsa in alt dosar.
am argumentat ulterior la rejudecare ca nu trebuia disjuns in alt dosar avand legatura cu cauza din acel dosar dar nu s-a tinut cont.
- in prezent dosarul se afla la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde s-a repus pe rol dezbaterea succesiunii, urmand a fi trimis, dosarul, catre Curtea de Apel Bucuresti.
- deci in acest dosar initiat in 2014 exista capat de cerere/ cauza de judecat avand ca obiect dezbatere succesiune.
-precizez ca nu s-a primit inca Hotarare in acest sens de la Inalta Curte de Casatie, cauza se vede doar pe portalul institutiei.
Exista un alt dosar cu aceeasi speta principala (Contestatie la Executare) initiat in 2017, aflat pe rol - Apel, la Tribunal Teleorman.
Aici partea adversa invoca termenul de DEVOLUTIUNE , argumentand ca, in opimia lor, odata formulata cererea de deschidere a succesiunii dupa tatal meu, defunct, sunt deja mostenitor al acestuia; desi, cum am aratat, cererea respectiva / dosarul - au fost respinse pe motiv de forma.
- nu am inca un Certificat de Mostenitor sau Calitatea de Mostenitor si nici nu a fost emisa inca vre-o Hotarare care sa imi ateste vre-una dintre aceste variante de mostenitor.
Intrebarea mea este daca in temeiul notiunii de DEVOLUTIUNE pot fi considerat in vre-un fel mostenitor al tatalui meu sau devolutiunea are numai latura vocationala, respectiv de succesibil sau nu inteleg eu si chiar latura vocationala ma transpune in ipostaza de mostenitor sine die al tatalui meu ?
trandafir2
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Este vorba despre acceptarea tacita a mostenirii care reiese din interpretarea art.1108 alin.(3) cod civil, cu textul : "Acceptarea este tacită când succesibilul face un act sau fapt pe care nu ar putea să îl facă decât în calitate de moștenitor.", doctrina si practica judiciara retinand ca actiunile in justitie (ce presupun chiar indirect, dar neindoielnic insusirea calitatii de mostenitor) s-ar califica pentru aceasta norma civila. Banuiesc ca acesta este motivul invocat de creditor in ceea ce va priveste (sau il priveste pe succesibil), ca fiind un succesibil acceptant de mostenire.
Va multumesc foarte frumos !
Sa inteleg deci ca cererea mea, in anul 2014, respinsa in 2015 si repusa pe rol in 2018 (inca nejudecata) de deschidere a succesiunii este un act de acceptare tacita a mostenirii ?!
(Tatal meu a decedat in anul 2004).
Dandu-mi aceste repere legale, articole de cod civil, permiteti, va rog frumos, alte cateva intrebari de lamurire a mea:
Va rog,
- daca in temeiul art. 1100 CC, al. (1), respectiv (2) pot fi succesibil succesor la un anumit moment de timp (formulare cerere catre instanta);
- insa cf. art. 1103, al. (1) mi-am manifestat [optiunea] de a-l mosteni pe tatal meu imediat ulterior decesului acestuia in anul 2004 formuland solicitare verbala catre notari dar, atunci, nu mi s-au oferit solutii de a putea obtine un Certificat de Mostenitor in lipsa banilor necesari platii taxelor cuvenite (nici eu si nici sotia nu am avut venituri la acel moment si nici destul timp ulterior);
deci mi-am manifestat intentia de a mosteni inca din anul 2004, optiune, am spus, nematerializata intr-un act sau inscris oficial care sa ateste dreptul de mostenitor, calitatea respectiva [...],
- astfel, cred, am fost in criteriile art. 1103 al. (1) si (2),
dar contra art. 1103 al (3) cred ca din 2014 si pana in prezent (anul 2014 cand am formulat cerere catre instanta !) - cred ca se pot aplica si prevederile privind prescriptia achizitiva - uzucapiunea, ca drept de proprietate deplina asupra bunurilor mostenibile.
Se poate avea in vedere si art. 1110 CC ?
Intrebare:
-1. - pot invoca uzucapiunea ca drept de proprietate ?
-2. - incercarea mea in anul 2004 de a deschide notarial succesiunea poate fi considerata acceptare tacita cu efect din acel moment ?
Da, cererea in instanta este un act de acceptare tacita a mostenirii, asa cum am scris in primul mesaj.
Pe de alta parte, referirile dvs la art.1100, 1103 si altele, pe de-o parte si la anul 2004 pe de alta parte nu prea pot sta in aceeasi fraza, pentru simplul motiv ca in 2004 opera vechiul cod civil si nu cel din care citati dvs acum articole.
Pe de si alta parte, anumite chestiuni din vechiul si noul cod, in materia devolutiunii, sunt similare, alte chestiuni se aplica la fel, pentru altele s-au schimbat termenele (ex termenul de optiune succesorala, s.a.m.d.), insa un lucru a ramas la fel si este sigur, mostenirea odata acceptata (expres sau tacit), acceptata ramane, actul acceptarii fiind irevocabil.
Pentru intrebarile de la cele doua ultime puncte:
1) pentru uzucapiune trebuie analizate in concret conditiile din speta dvs, insa cel mai probabil nu puteti invoca aceasta institutie.
2) raportat la anul 2004, si fara sa stiu alte amanunte, as spune ca da, poate fi considerata acceptare tacita.
(aici ar mai incapea o precizare privind distinctia dintre optiunea succesorala si dezbaterea mostenirii)
Testament
eec
Matusa mea a decedat si nu are copii.
A avut inca 2 surori si un frate. Una din surori traieste si de la cealalta sora (care a decedat) are o singura fata ... (vezi toată discuția)