avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenim datoriile dobandite prin hotarare ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenim datoriile dobandite prin hotarare judecatoreasca,chiar daca nu s a dezbatut mostenirea?

Daca tatal a decedat si s a pronuntat hotararea judecatoreasca dupa moartea sa,iar mostenirea nu a fost dezbatuta,copiii mostenesc datoriile rezultate din proces,chiar daca nu au apucat sa aleaga daca accepta sau refuza mostenirea?Tatal meu se afla in proces cu fratii,el fiind parat,a decedat,la 2 luni s a dat hotararea judecatoreasca,iar acum,dupa aproape un an si jumatate,in care nu s a dezbatut mostenirea,iar noi nu am acceptat sau refuzat mostenirea,suntem obligati prin acea hotarare sa platim sulta si cheltuieli de judecata,avand si conturile poprite.Este corect ,in ideea in care nu am semnag ca acceptam sau refuzam mostenirea?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă nu ați acceptat moștenirea, și totuși vă execută silit, puteți anula actele de executare, prin contestație la executare.
Creditorii își vor putea recupera creanța prin scoaterea la licitație a bunurilor rămase după debitorul decedat.
Cine va poprit conturile bancare, și pe ce motiv`? Doar un executor judecătoresc poate pune poprire.
Nu vă poate executa pe dvs pentru o datorie a tatălui dvs.
Cum v-am spus mai sus, creditorii pot executa silit bunurile tatălui dvs, care au rămas ca moștenire.

Trebuie să dați declarație scrisă la NOTAR, că refuzați moștenirea care vi se cuvine.

Succesiunea oricum va fi dezbătută la cererea creditorilor, prin executorul judecătoresc.
Sigur nu a fost dezbătută încă succesiunea la cererea creditorilor`?
Ultima modificare: Duminică, 9 Februarie 2020
Dapix, utilizator
Art. 1103 alin. 1 din Noul Cod Civil, prevede ca:

“ Dreptul de opţiune succesorală se exercită în termen de un an de la data deschiderii moştenirii.”
Mostenirea poate fi acceptata atat expres, cat si tacit prin acte care lasa sa se intrevada intentia de a succede.

Acceptarea este tacita cand succesibilul face un act sau fapt pe care nu ar putea sa il faca decat in calitate de mostenitor.

Noul Cod Civil instituie o prezumtie de renuntare la mostenire pentru succesibilul care nu a acceptat mostenirea in termenul de un an de la data deschiderii acesteia si nici nu a efectuat niciun act din care sa reiasa ca a acceptat tacit succesiunea.

Patrimoniu succesoral cuprinde totalitatea drepturilor (activ al mostenirii) si obligatiilor (pasiv al mostenirii) dobandite in timpul vietii de catre defunct si existente la momentul decesului.

Practic, un succesibil, persoana care are dreptul sa mosteneasca, devine mostenitor doar daca accepta mostenirea, conform art. 1.114 alin. 1 din Codul Civil.

Astfel, doar cel care accepta mostenirea devine si titularul obligatiei de a suporta datoria succesiunii.

Dar, mostenitorii sunt tinuti sa raspunda de datoriile mostenite numai cu bunurile mostenite si numai proportional cu cota din mostenire ce ii revine fiecaruia din mostenitori.

Prin urmare, avand in vedere faptul ca de la decesul tatalui a trecut 1 an si jumatate, timp in care erati obligati sa va exprimati dreptul de optiune succesorala (si nu sa dezbateti mostenirea), ati acceptat sau nu mostenirea in mod tacit?

Daca nu ati facut acte de acceptare tacita si este in interesul dvs. sa nu fiti considerati mostenitori acceptanti, tot ce aveti de facut este sa dati o declaratie prin care sa mentionati ca nu ati aceptat mostenirea in termenul de optiune succesorala de 1 an.


Ultima modificare: Luni, 10 Februarie 2020
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In legătură cu o moștenire. suntem trei frați, ... Mihaela Cristina Banc Mihaela Cristina Banc Bună seara.In legătură cu o moștenire.Suntem trei frați, părinți sunt decedați și am aflat dintr-o altă sursă că frații mei vor să mă excludă ... (vezi toată discuția)
Succesiune galileo43 galileo43 Parintii mei erau proprietarii unui apartament,in acte era trecut tatal meu ca proprietar.Primul a decedat tatal meu,mentionez ca mai am un frate. Eu sant de ... (vezi toată discuția)
Succesiune , moartea tatalui aselajusto aselajusto Buna ziua , eu locuiesc in apartamentul lasat de parintii mei , este pe numele lor , din pacate tatal meu a decedat as dori sa fac succesiunea , mentionez ca ... (vezi toată discuția)