avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... mai trebuie sa fac procedura concilierii?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

mai trebuie sa fac procedura concilierii?

o societate comerciala are contract de prestari servicii cu un debitor-societate comerciala.daca vreau sa introduc somatie pe oug 119 mai trebuie sa mai fac procedura concilierii conform art 720 din codul de proocedura civila sau introdc cererea in instanta fara aceasta procedura.
Cel mai recent răspuns: MARGARETA STANCIU , Avocat 16:29, 5 Noiembrie 2009
Nu. Conform art.5 din OUG 119/2007 nu este necesara parcurgerea procedurii concilierii prevazuta de art.720^1 C.proc.civ.
Aceasta doar daca aveti suficiente inscrisuri ca sa dovediti ca creanta este certa, exigibila si lichida.
Buna ziua.
Nu este obligatorie etapa concilierii Art.5 alin.2
Art. 5. — (1) Cererea privind creanta de plata a pretului se depune la instanta competenta pentru judecarea fondului cauzei
in prima instanta.
(2) In cazul litigiilor privitoare la obligatii de plata rezultand din contracte comerciale nu este necesara parcurgerea, in prealabil, a etapei concilierii directe prevazute la art. 7201 din Codul de procedura civila.

In acest sens, in baza art 5 alin 2 din 1 O.U.G. nr 119 / 2007 privind masurile pentru combaterea intarzierii executarii obligatiilor de plata rezultate din contracte comerciale, in cazul litigiilor privitoare la obligatii de plata rezultand din contracte comerciale nu este necesara parcurgerea, in prealabil, a etapei concilierii directe prevazute la art. 720 indice 1 din Codul de procedura civila.
In consecinta, argumentarea in drept a actiunii creditorului pe dispozitiile O.U.G. nr 119 / 2007 da dreptul acestuia de a nu mai respecta prevederile legale referitoare la concilierea directa inainte de introducerea cererii la instanta de judecata.

Cu respect,Alexa...
Asa cum vi s-a raspuns deja foarte corect, pentru somatie de plata (OG 5/2001) sau ordonanta de plata (OUG 119/2007) nu este necesara procedura concilierii (doar pe dreptul comun) - faceti dovada unei creante certe, lichide si exigibile (contract sau comanda, facturi acceptate la plata, confirmare de sold, scadentar de incasari, balanta analitica etc.) Succes!
pot calcula dobina legal confor og 9 din 2000 intrucit nu sunt trecute penalitati
Bineinteles ca puteti cere penalitati de intarziere in conformitate cu OG 9/2000.

Alte discuții în legătură

Ce fel de actiune trebuie sa fac si la ce instanta depun actiunea? glo glo o societate comerciala se afla trecuta in centrala riscurilor bancare ca rau platnic,din vina unei societati de leasing. realitatea este ca societatea platit ... (vezi toată discuția)
Conciliere 720 ^1 cpc anna2000 anna2000 contractul este unul de executie lucrari, atribuit prin licitatie publica, beneficiarul este autoritate publica locala. un eventual viitor litigiu va avea ... (vezi toată discuția)
Factura de penalitati alina_vi alina_vi O societate care are un contract comercial in derulare a emis mai multe facturi care nu au fost achitate. Contractul prevede calcularea penalitatilor de ... (vezi toată discuția)