avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Indemnizatia pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Indemnizatia pentru cresterea copilului


Am cetatenie dubla a Moldovei si Romaniei ( domiciliu in Galati), am lucrat in baza unui contract de munca in Moldova, copilul e nascut la Chisinau. Acum primesc indemnizatii ca cetatean moldovean,..... o suma putin spus modesta ...:(
Pot eu beneficia si de indemnizatia pentru cresterea copilului din Romania?
Romania are acord guvernamental bilateral incheiat cu Moldova?
Cel mai recent răspuns: Cammie , utilizator 18:05, 3 Noiembrie 2010
In cazul unei familii in care ambii parinti sunt salariati, mama a renuntat la indemnizatia pentru ingrijirea copilului si a revenit la serviciu (aprilie). Tatal avea serviciu in acel moment, dar in septembrie i-a incetat contractul de munca (nu a plecat in somaj). Poate "prelua" tatal indemnizatia pentru cresterea copilului (are cele 12 luni de cotizare)?
Oricare dintre parinti poate beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului atata timp cat indeplineste cerintele mentionate de lege (sa realizeze venituri supuse impozitului pe venit timp de 12 luni anterioare nasterii copilului).
Damiras a scris:

"Beneficiaza de concediu si indemnizatie:
* persoanele care au lucrat cu contract de munca in strainatate si pot dovedi acest lucru "
" Actele doveditoare privind realizarea de venituri, precum si nivelul lunar, trimestrial sau anual al acestora, eliberate de angajator sau de autoritatile competente, sunt, dupa caz, urmatoarele: g) copia contractului de munca sau, dupa caz, dovada eliberata de angajatori ori de autoritatile competente straine sau romane, tradusa si legalizata, care sa ateste realizarea de venituri profesionale pe baza unor contracte individuale de munca in strainatate, potrivit acordurilor guvernamentale bilaterale incheiate de Romania cu alte state, sau, dupa caz, realizarea de venituri profesionale dobandite in urma activitatilor salariale ori independente totalizate in baza prevederilor Regulamentului CEE 1.408/71 privind aplicarea regimurilor de securitate sociala lucratorilor salariati, lucratorilor independenti si membrilor familiilor lor care se deplaseaza in interiorul Comunitatii."
Atunci nu prea mi-i clar........
Sugestia mea este sa intrebati la primaria orasului de domiciliu, acolo va vor spune daca exista acest acord bilateral intre Romania si Moldova. Am in familie un caz apropiat: tatal a lucrat 4 ani consecutiv cu contract de munca in Italia si acum primeste Indemnizatie ptr cresterea copilului din Romania (85% din media veniturilor din ultimele 12 luni lucrate) desi nu a cotizat nici o secunda in Romania, dar Romania si Italia au semnat acordul bilateral. Bineinteles, daca exista acest acord va trebui sa renuntati la indemnizatia acordata de Moldova, pentru ca nu pot fi cumulate cele 2 indemnizatii, trebuie sa optati doar pentru una din ele.
Numai daca e acord bilateral Roamania-Moldova.Moldova nu e membra U.E. sa se aplice automat
buna ziua
am si eu o intrebare referitor la indemnizatie copil
lucrez la o firma cu carte de munca si concomitent am si un contract de colaborare cu un broker de asiurari, contractul este inregistrat la circa financiara si platesc impozit 16%
intrebarea este se iau in calcul toate veniturile?

Alte discuții în legătură

Conditii acordare indemnizatie crestere copil DrSam DrSam Buna ziua am si eu o intrebare referitor la acordarea indemnizatiei de crestere a copilului= situatia mea este urmatoarea=in perioada2004-2005 am fost angajata ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie lunara pt. cresterea copilului - pls urgent! cristop cristop Salut! Am nevoie de un raspuns urgent in domeniul platii indemnizatiei lunare pt. cresterea copilului. Am citit OUG 148/2005 + Normele de aplicare "pe ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie concediu crestere copil say say Daca o persoana s-a angajat la data de 01.02.2010 si se asteapta sa nasca pe 25.01.2010 va beneficia de indemnizatie de crestere copil? In ce lege este ... (vezi toată discuția)