avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Mama poate pierde copilul?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Mama poate pierde copilul?

Am o prietena ce sufera de schizofrenie de cativa ani. Este in plin proces de divort. La mijloc este un copil minor (4 ani). Este posibil sa piarda copilul si/sau sa fie trasa cumva la raspundere pentru simplu fapt ca s-a imbolnavit inainte de casatorie (de schizofrenie) si s-a acutizat boala in timpul casatoriei datorita racirii si distantarii relatiei dintre ea si sot ? Poate cere sa vada in permanenta copilul? Cat de grave sunt urmarile acestui divort? :((
Cel mai recent răspuns: allessandra , utilizator 21:23, 17 Noiembrie 2009
Sincer, asta da problema! Sansele sunt extrem de mici sa i se incredinteze copilul in cadrul divortului, daca tatal l-a solicitat.Apoi, sincer, ce credeti ca ar fi in interesul copilului?Stiti cum se manifesta schizofrenia?...mai mult, nu stiu in ce masura va aprecia instanta frecventa vizitelor...depinde de cum se apara , cat de grava e boala, care e pozitia sotului si...aprecierea instantei.
Instanta va decide cui ii va fi incredintat copilul minor.
Probabil ca sotul (avocatul sotului) va invoca in proces si starea de sanatate a mamei. (nu stim daca este vorba despre un divort remediu, pentru motive temeinice sau prin consimtamant mutual)
Nu poate fi trasa la nici un fel de raspundere ca s-a imbolnavit dar ar putea fi un motiv de divort faptul ca a ascuns o anumita boala inainte de casatorie.
Nu poate cere sa vada in permanenta copilul dar are dreptul sa il vada si instanta va incuviinta un anumit program de vizita.
Urmarile divortului sunt grave in primul rand pentru copilul minor lipsit in viitor de afectiunea, dragostea si sprijinul ambilor parinti. Pentru soti intervin problemele neplacute ale unui eventual partaj.
Ultima modificare: Joi, 5 Noiembrie 2009
ContSters84518, utilizator
av.antoanelageaman a scris:

Sincer, asta da problema! Sansele sunt extrem de mici sa i se incredinteze copilul in cadrul divortului, daca tatal l-a solicitat.Apoi, sincer, ce credeti ca ar fi in interesul copilului?Stiti cum se manifesta schizofrenia?...mai mult, nu stiu in ce masura va aprecia instanta frecventa vizitelor...depinde de cum se apara , cat de grava e boala, care e pozitia sotului si...aprecierea instantei.
Nu-mi vine sa cred cat de usor se poate strica o casatorie si un copil va ramane fara mama, doar pentru simplu fapt ca mama copilului sufera de schizofrenie. Mama care isi ingrijeste copilul, ... care l-a dorit mai mult decat tatal copilului ca sa il aduca pe lume sa fie privata de dreptul de as mai vedea pruncul inainte de culcare... Cum e posibil sa-l castige tatal, care mai mult decat atat, stiind starea de sanate al sotiei sale inainte de casatorie, a cerut sa se casatoreasca cu aceasta, facand cununie (biserica+restaurant), cumparandu-si impreuna cu ajutorul parintilor de ambele parti, un apartament, iar week-end de week-end, acesta (sotul) sa paraseasca domiciliu, impreuna cu mama sa (respectiv soacra sotiei) si copilul, sa munceasca la gospodaria soacrei mai sus mentionata, in timp ce sotia ramanea la domiciliu, singura, sa intretina apartamentul, spaland, curatand si calcand rufe dupa caz? Mentionez ca ambii soti au servici dinainte de casatorie.
Ultima modificare: Joi, 5 Noiembrie 2009
allessandra, utilizator
imi pare rau, eu v-am spus doar ce am vazut in practica instantelor...Asa cum am spus, este o problema dramatica...pe de alta parte, imi amintesc de un caz similar, acum 9-10 ani...nu a fot cazul meu ci am asistat deoarece aveam un divort ce se judeca la aceleasi termene , acelasi complet.Cu un avocat bun, mama , cu aceeasi problema ca prietena dvs. a dobandit copilul...( o sustineau parintii ff. mult)...dupa 3 ani , in aceeasi instanta se solicita reancredintarea minorului...boala mamei se agravase si...avea momente cand nici nu-l mai cunostea pe copil( si asta am vazut cu ochii mei , la proces, unde iar am nimerit intamplator) de aceea, oare nu ar fi bine sa va detasati un pic...stiu ca e greu, dar stiti ce consecinte poate avea acesta boala?
Va multumesc pt. raspuns, inca mai astept si altele, problema e ca vreau sa stiu care va fi cea mai buna cale de urmat, deoarece sotia inca nu reprezinta un pericol public, isi iubeste sotul, cat se poate, copilul nu mai zic, este lumina ochilor ei (avea schizofrenie si inainte de a ramane gravida, si dupa ce a purtat copilul in pantece 9 luni si a putut sa-l creasca zi de zi, cum s-a priceput (nu este nicio diferenta intre dezvoltarea acelui copil si altii de varsta lui, doar poate, ca este mai bine imbracat, hranit si rasfatat). ... Nu vreau ca cineva din cei 3 sa sufere, as vrea sa se aleaga calea cea mai simpla si cea mai buna, ca fiecare sa aibe cat mai putin de suferit, dar... faptul ca sotul cere divortul (nu stiu care este motivul adevarat, daca el doreste sau nu sa-si refaca viata, nu divulga, sau este doar dorinta mamei sale - respectiv soacra sotiei - care la randul ei, divortata candva, cu copil mic - respectiv paratul - a trait cu mai multi barbati) si crede ca va fi sprijinit intotdeauna de mama sa decat de sotia sa mai mult ... ma face sa cred ca a jurat stramb in fata lui Dumnezeu si ca a avut anumite interese, iar acum ca s-a vazut cu "sacii-ncaruta" cere divortul, eventual (nu stiu concret) mutarea sotiei din dominiciul personal.
Ultima modificare: Joi, 5 Noiembrie 2009
allessandra, utilizator

Alte discuții în legătură

Alucare casatorie - bolnav schizofrenie paranoida niculaucarmen niculaucarmen in ce conditii se poate cere anularea casatoriei dintre doi soti in situatia in care reclamanta este tutorele paratului (paratul fiind diagnosticat cu ... (vezi toată discuția)
Casatorie cu persoana sub tutela partiala ContSters328498 ContSters328498 Buna ziua ! Multumesc anticipat ! Vreau sa intreb: 1. cum ma pot casatori cu o femeie majora aflata sub tutela partiala in urma unor afectiuni ... (vezi toată discuția)
Cum se poate? pedycab pedycab Sunt un proces de divort din care a rezultat un minor in varsta de 5 ani. Mama bolnava de schizofrenie de 20 de ani cu pensie definitiva de la stat pentru ... (vezi toată discuția)