avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie somaj/ indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie somaj/ indemnizatie crestere copil

Buna ziua, am cateva intrebari referitoare la indemnizatia de somaj; am citit si legislatia dar am nevoie de confirmare pe cateva aspecte sa vad ca am inteles clar:
- ai dreptul sa depui cerere pt indemnizatie timp de 12 luni de la data desfacerii contractului de munca(concediere); deci chiar daca depui dupa 6 luni vei primi indemnizatia tot timp de 12 luni ( presupun ca la 16 ani vechime neintrerupta se primeste 12 luni somaj); intreb asta pentru ca am calculat ca, daca raman insarcinata in urmatoarele luni as putea beneficia de indemnizatie pt crestere copilului pe media veniturilor incasate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani inaintea nasterii copilului; daca intru pe somaj imediat scade media venitului si imi scade indemnizatia; ar fi mai avantajos sa am maxim 5 luni de somaj si restul salarii (daca am calculat bine)
- sau, chiar daca intru in somaj imediat dupa incetarea contractului, pot sa aleg ca cele 12 luni de venit pt indemnizatie sa fie luate doar din salarii? sau legea te obliga sa iei in calcul stric ultimele 12 luni cu venit chiar daca e somaj?
-salariile compensatorii primite se iau in calcul pt somaj? fac parte practic din veniturile incasate in ultima luna dar, de la oficiul de somaj mi s-a spus ca nu
- cum se calculeaza concediul prenatal( daca mai exista) daca nu lucrezi si daca nici nu te-ai inregistrat la somaj? dar in cazul in care esti pe somaj?
Cel mai recent răspuns: Constantin Vera , Contabil 17:12, 9 August 2018

Buna ziua,


Dosarul in vederea obtinerii indemnizatiei de somaj se depune intr-un termen cuprins intre minimum 10 zile si maximum 12 luni de la data incetarii activitatii. Atentie insa, nu inseamna ca vi se si aproba ajutorul de somaj (motive diverse) sau daca se aproba, nu vi se acorda somaj ptr o perioada garantata, intrucat vi se va oferi cu siguranta un loc de munca de catre agentia de somaj in termen de 12 luni.

Indemnizatia de crestere copil se calculeaza ca procent de 85% din media veniturilor nete din ultimele 12 luni luate in calcul, Limite min-max 1250-8500.

Avantajos este sa aveti o baza mare de calcul, de preferat din salarii si nu puteti decide dvs care 12 luni sa va fie luate calcul din ultimele 24.


1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc pentru raspunsuri
Cu placere!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal elenasergiu elenasergiu Buna ziua. Sunt insarcinata in 4 luni jumatate, iar peste 3 luni ar trebui sa beneficiez de concediu prenatal. Data fiind situtia actuala cu acest virus, ... (vezi toată discuția)
cate zile de concediu de maternitate sa-mi iau (cea mai avantajoasa varianta)? dumitrunicole dumitrunicole Buna ziua! As dori sa ma sfatuiti care este varianta cea mai avantajoasa pentru mine. Sunt gravida, iar din saptamana 38 (01.10.2018) am intrat in ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal din somaj Alexandraelena32 Alexandraelena32 Buna ziua.eu sunt in somaj din luna ianuarie.La sfarsitul lui ianuarie am rămas insarcinata.o sa pot intra in concediu de crestere din somaj?si daca se cat va ... (vezi toată discuția)