avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Ce se poate face dacă mecanicul auto cere, la final, ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Ce se poate face dacă mecanicul auto cere, la final, mult mai mulți bani decât a spus la început și nu eliberează document justificativ al prețului?

Buna seara, o mică curiozitate. In cazul in care îți repari mașina la un service și la final mecanicul îți spune costul lucrării și este o suna enorma fata de cum vati înțeles la început, iar el nu are casa de marcat nu poate să-ți elibereze bon fiscal sa justifice pe ce îți cere o suma enorma, ce se poate face in acest sens?
Ultima modificare: Duminică, 12 August 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Albert Kurtyan , Consilier juridic 04:48, 16 August 2018
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua, Intra pe antifrauda.ro si fa sesizare.Eu sunt contabil sef la un service auto si conform og 28/1999 la persoanele fizice trebuie sa dea bon fiscal.Ii suspenda activitatea si au fost inspectori antifrauda care au confiscat incasarile pe ultimele 6 luni, pentru ca a incasat fara a emite bon fiscal la pf.Seful de service intocmeste deviz estimativ la noi si il suna pe respectivul, daca sunt necesare mai multe piese.Clientul decide daca merge mai departe sau nu ,si plateste doar evaluarea daca nu are bani, pentru a o repara.
Ultima modificare: Marți, 14 August 2018
economv, utilizator
Buna ziua "R. Diana".

1. Acel service auto este autorizat RAR ???
Sau, este un service auto "la negru" ???
Are afisat in mod vizibil numele firmei, nr. ORC, etc ... ???

2. Sesizati "Autoritatea pentru Protectia Consumatorului" din proximitate cat si Registrul Auto Roman.

Succes !!!

Luați mașină și plecati. Service-ul nu este și nu va fi niciodată proprietate privată.
Mecanicul are calitate de comerciant și prestează un serviciul
Atelierul mecanic este un loc public, nu privat.
Nu are decât să vă acționeze în judecată pentru a recupera banii de la dvs.
"Art. 916. Notiunea. (1) Posesia este exercitarea in fapt a prerogativelor dreptului de proprietate asupra unui bun de catre persoana care il stapaneste si care se comporta ca un proprietar."
Mecanicul are posesia masinii? Pe bune? Orice mecanic se comporta ca un proprietar? In baza a ce are dreptul la retentie? Trebuie sa ai un contract, or el nu exista. Pentru numele lui Dumnezeu!
Elementele furtului ca infractiune se gasesc in Codul penal, nu in codul civil ;-)
Art. 208 Furtul Luarea unui bun mobil din posesia sau detenţia altuia, fără consimţământul acestuia, în scopul de a şi-l însuşi pe nedrept, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 12 ani.
Fapta constituie furt chiar dacă bunul aparţine în întregime sau în parte făptuitorului, dar în momentul săvârşirii acel bun se găsea în posesia sau deţinerea legitimă a altei persoane.

Autoservice-ul are drept de retenţie în virtutea conform art. 2495 alin. (1) Cod Civil.
dreptul de retenţie ... are scopul de a garanta creanţa şi a sancţiona debitorul rău platnic.(I.C.C.J., s. com., dec. nr. 890/2008, în Dreptul nr. 3/2009, p. 242).
În alte jurisdicţii se cheamă "Privilegiul mecanicului auto".

Concluzie: Dacă vrei să recuperezi maşina fără să plăteşti suma pretinsă de service, va trebui să te adresezi justiţiei. Pentru alte metode de recuperare se cheamă vigilantism şi e infracţiune (vezi cazul recuperatorilor).

Alte discuții în legătură

Asiguratorul rca refuza sa plateasca factura reprezentanta auto doarunom13 doarunom13 Buna ziua, am si eu o povestioara foarte interesanta. Pe 8 martie am un accident auto, vine politia, celalalt este considerat vinovat si de aici incepe ... (vezi toată discuția)
Dreptul de retentie mariusvladut mariusvladut Buna ziua.Am rugamintea sa ma ajutati cu un raspuns la problema pe care am sa o descriu mai jos.Este vorba de o reparatie pe o polita rca.Clientul a adus ... (vezi toată discuția)
Service auto refuza sa-mi dea mașina ? Ionut222777 Ionut222777 Va salut ! Problema mea este următoarea ; Acum o săptămâna am dus mașina la un service autorizat ! Pentru reparații minore și service complet ! Am ... (vezi toată discuția)